01 Ιανουαρίου 2013

Το BBC έμαθε τη λέξη... φακελάκι

Με το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς καταπιάνεται άρθρο του BBC News το οποίο κάνει εκτενή αναφορά και ξεχωριστή επεξήγηση της λέξης «φακελάκι».

Στο κείμενο γίνεται αφιέρωμα σε διάφορες ιστοσελίδες που δημιουργούνται για να καταπολεμηθεί η διαφθορά, όπως το edosafakelaki.org της Χριστίνας Τρεμόντι και μέσω αυτού ασχολείται με την... ετυμολογία της λέξης φακελάκι ( fakelaki) το οποίο σημαίνει «μικρός φάκελος», ενώ δίνει και πληροφορίες για το πως προφέρεται η λέξη, δηλαδή, «fakk-el-akee».

Στη συνέχεια το άρθρο του BBC κάνει εκτενή αναφορά σε παραδείγματα διαφθοράς και «φακελάκια» που μάλλον κάτι θυμίζουν στους περισσότερους Ελληνες.

Σημειώνει, ακόμη, ότι η ανησυχία για τη διαφθορά στην Ελλάδα εχει αυξηθεί από τότε που η οικονομική κατάσταση της χώρας άρχισε να επιδεινώνεται, με τη χώρα να κατατάσσεται σε πολύ χαμηλές θέσεις στις λίστες διαφάνειας και το βάρος του ενδιαφέροντος να πέφτει κυρίως στον φορολογικό τομέα.

Χαρακτηρίζει τη φοροδιαφυγή ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας και καταγράφει τις έντονες πιέσεις της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση του προβλήματος, ενώ γίνεται ξεχωριστή αναφορά και στην περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ».

Τέλος, στο κείμενο υπογραμμίζεται με νόημα ότι σε σελίδες όπως το edosafakelaki.org μόλις το 3% των κειμένων σχετίζεται με φακελάκια προς εφοριακούς, καθώς όσοι το έχουν πράξει μάλλον το έκαναν για να φοροδιαφύγουν και, συνεπώς, δεν είναι διατεθιμένοι να το ανακοινώσουν.

iefimerida.gr