15 Ιανουαρίου 2013

Γελάνε οι Γερμανοί για τον Τσίπρα: «Δεν πρόλαβε να αναπτύξει τις απόψεις του»

Για μια σύντομη και ασυνήθιστη συνομιλία από την οποία υπήρχαν, ουσιαστικά, ελάχιστες προσδοκίες και για την «προτροπή» του Σόιμπλε στον Τσίπρα να στηρίξει την «άνευ εναλλακτικής» πορεία των μεταρρυθμίσεων κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ, χωρίς να γίνεται πουθενά αναφορά στα λεγόμενα των παπαγάλων, ότι ο Τσίπρας έθιξε θέματα όπως Χριστοφοράκος ή κατοχικό δάνειο.


«Μονομαχία των ξεροκέφαλων του ευρώ» χαρακτηρίζει το Focus τη συνάντηση, ξεκινώντας με τις αναφορές του Τσίπρα ότι η λιτότητα έχει αποτύχει στην Ελλάδα και καταλήγοντας με την απάντηση του Σόιμπλε ότι το πρόγραμμα «δεν έχει εναλλακτική».

«Ο Σόιμπλε πιέζει τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπολίτευσης Τσίπρα» είναι ο τίτλος του Spiegel για τη συνάντηση, λέγοντας πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αναπτύξει τις απόψεις του επαρκώς και «δεν μπόρεσε να περάσει τη θέση του» για το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας. Ο Σόιμπλε, γράφει το περιοδικό, «είχε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: κάλεσε τον Τσίπρα να στηρίξει το πρόγραμμα που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση».

Η Handesblatt, βάζει τον τίτλο: «Ο Σόιμπλε κάνει συστάσεις στον Τσίπρα» και η Sueddeutsche Zeitung γράφει πως «ο Σόιμπλε συνετίζει ανεπιτυχώς τον Τσίπρα να αλλάξει πορεία». Στεκόμενη στον τόνο των αναφορών από το γερμανικό υπουργείο μετά τη συνάντηση, η εφημερίδα λέει ότι «εάν ο επικεφαλής της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στόχευε τουλάχιστον σε μία ηπιότερη ρητορική του Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα, τότε απογοητεύτηκε».
Το n-tv αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός «χτύπησε σε τοίχο με την προτροπή του στον Τσίπρα να στηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας».

Όλα τα παραπάνω διαψεύδουν τις αστειότητες ότι ο Τσίπρας πρόλαβε να θέσει ζητήματα Χριστοφοράκου Siemens, κατοχικών δανείων κ.λπ γραφικότητες κάτι το οποίο διαψεύδεται και από τα λεγόμενα των ΣΥΡΙΖΑίων. Τα παπαγαλάκια επιμένουν μεν ότι, στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας έθιξε ευρύ φάσμα ζητημάτων: από το Μνημόνιο και τις αποκρατικοποιήσεις έως το κατοχικό δάνειο και την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens, δεν λένε όμως τι απάντησε ο Σόιμπλε, κάτι που δείχνει το μέγεθος της προπαγάνδας.