31 Ιανουαρίου 2013

Ανένδοτη η Κυβέρνηση στο "Νόμος και Τάξη"-Διαγωνισμός του ΚΚΕ με το ΣΥΡΙΖΑ για μπάχαλο-καταλήψεις

«Μπαρούτι» μυρίζει τις τελευταίες ώρες στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, καθώς εκτός από τον πόλεμο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ξέσπασε σύγκρουση ΝΔ και ΚΚΕ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών και κυρίως με τη εισβολή την Τετάρτη του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας και τις 35 συλλήψεις συνδικαλιστών.

Το σκηνικό έντασης που διαμορφώνεται με τη δυναμική εμφάνιση του ΚΚΕ, που έχει σαφή πολιτική στόχευση την ενίσχυση της επιρροής του σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που δέχεται σφοδρή κριτική από τον Περισσό και το ΣΥΡΙΖΑ ότι καταφεύγει στην ωμή καταστολή.

Μπορεί η κυβέρνηση να πέρασε με το δόγμα της πυγμής το πρώτο κρας τεστ στη σύγκρουση με τους εργαζομένους στο Μετρό, αλλά πλέον αρχίζει να δημιουργείται μια επικίνδυνη κατάσταση, αν και παραμένει πιστή στη δυναμική αντιμετώπιση απεργιακών κινητοποιήσεων και διαμηνύει ότι δεν υποχωρεί.

Και αυτό, διότι κλιμακώνονται οι αντιδράσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων, ενώ υπάρχει αγωνία για την έκβαση των αγροτικών κινητοποιήσεων, αφού η σκληρή αντιμετώπιση του ΠΑΜΕ και των συνδικαλιστών του, αποτελεί αιτία πολέμου για τον Περισσό, που αναμένεται να απαντήσει με τις δυνάμεις του σε όλα τα μέτωπα και ειδικά στο πεδίο του Θεσσαλικού κάμπου.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, επικρατεί σκεπτικισμός, για το πως θα εξελιχθούν κυρίως οι αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς το γεγονός ότι πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης ενισχύουν την αντίδραση κατά της κυβέρνησης, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής σε πιο κρίσιμους τομείς, όπως π.χ. οι ιδιωτικοποιήσεις.

Όμως, από τη δημόσια παρέμβαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια, αποτυπώθηκε πλήρως η σκληρή γραμμή του δόγματος «νόμος και τάξη», ενώ προκάλεσε ποικίλα σχόλια, τόσο η αναφορά του, αλλά και η απόφαση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας για τη μαζική σύλληψη συνδικαλιστών.

«Ήρθε η ώρα η χώρα να κλείσει τους λογαριασμούς που μένουν ανοικτοί από το '74-'75 μέχρι σήμερα. Είτε αυτοί λέγονται ανομία, είτε καταλήψεις, είτε μεταναστευτικό, είτε αυτά λέγονται το άγος της Marfin» είπε, στη σκιά των εξελίξεων για τον εμπρησμό στο υποκατάστημα της Marfin και το θάνατο των εργαζομένων και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά πρέπει να βρουν το δρόμο τους και ο δρόμος τους μπορεί και πρέπει να είναι μόνον ένας, η εφαρμογή του νόμου για όλους».

Το ΚΚΕ ανησυχεί την κυβέρνηση

Η παρουσία της γ.γ. του ΚΚΕ, της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα, το πρωί της Τετάρτης στο μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας και το μήνυμά της για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αλλά και η εμφάνισή της, αργά το απόγευμα στο κτίριο της ΓΑΔΑ, όπου ήταν οι συλληφθέντες συνδικαλιστές, ανησύχησε το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η στάση της κυρίας Παπαρήγα και η δυναμική παρουσία των μελών του ΚΚΕ, έξω από τη ΓΑΔΑ το βράδυ της Τετάρτης, καθώς και η παρουσία των στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Δ. Στρατούλης, αλλά και το πολεμικό κλίμα που δημιουργείται, οδηγούν σε αλλαγή της στρατηγικής.

Εξάλλου, για τη χάραξη της κυβερνητικής στρατηγικής, παραμένει στο Μέγαρο Μαξίμου, ως «οδηγός» ο Λένιν που παρομοίαζε τις απεργίες -ακόμη και την πιο μικρή και ασήμαντη- με τα «κεφάλια της Λερναίας Ύδρας της επανάστασης».

Ως εκ τούτου, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, εκτιμούν ότι η κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης και η δημιουργία νέων μετώπων, δεν βοηθάει την προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγή του κλίματος, καθώς η διαιώνιση της πολεμικής ατμόσφαιρας, στέλνει λανθασμένα μηνύματα στους εν δυνάμει επενδυτές.

Αιφνιδίασε η στάση του ΚΚΕ (Ποιούς αιφνιδίασε; Πίστευε κανείς ότι το ΚΚΕ θα κάτσει να βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να του κλέβει τα πρωτεία στο μπάχαλο και τις καταλήψεις;)

Η ένταση αυξάνεται επικίνδυνα και η αντιπαράθεση του Μεγάρου Μαξίμου και του ΚΚΕ, αναδεικνύει έναν ακόμα «επικίνδυνο» αντίπαλο για την κυβέρνηση, που διαπιστώνει την κλιμάκωση της επιθετικής στάσης του Περισσού έναντι της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μια οργανωμένη προσπάθεια για σκληρή και μετωπική αντιπολίτευση, ενώ ήταν ενδεικτική η φράση της κυρίας Παπαρήγα, όταν ρωτήθηκε για το εάν πρέπει να κλείσουν ή όχι οι δρόμοι: «Εδώ κλείνουν τη ζωή του λαού και θα μας πουν τώρα για τον κλειστό δρόμο; Είναι αποπροσανατολιστικό αυτό…Ας αφήσουν αυτό το «ανοιχτοί δρόμοι». Τι θέλουν δηλαδή να κλαίμε μέσα στα σπίτια μας, να μην μας βλέπουν; …Δηλαδή να κρυφτούμε; Δεν μπορεί να κρυφτεί ο λαός».

Η ένταση λόγω των επεισοδίων στο υπουργείο Εργασίας επί της οδού Σταδίου, στο οποίο εισέβαλλαν μέλη του ΠΑΜΕ και ανέβηκαν στον 8ο όροφο, όπου είναι και το γραφείο του υπουργού, κ. Ι. Βρούτση, αποτελεί ένα σαφές δείγμα που οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Για δημιουργία σκηνικού βίας μιλά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στην κοινή γνώμη την αντίληψη ότι η αντιπολίτευση εξ αριστερών, προσπαθεί να δημιουργήσει σκηνικό έντασης και βίας.

Γι’ αυτό και επέκρινε την κατάληψη που έγινε στον απόηχο των δηλώσεων του κ. Βρούτση, την Τρίτη, για την ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σ. Κεδίκογλου, που κατ’ εντολή του πρωθυπουργικού γραφείου, ανέφερε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση και ιδιαίτερη σημασία είχε η επισήμανσή του για την υιοθέτηση πρακτικών βίας στα «πλαίσια ανταγωνισμών εξτρεμισμού».

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για οργανωμένη επίθεση και για δημιουργία σκηνικού έντασης και βίας, κατηγορία που επιστρέφει το ΚΚΕ, ενώ o κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για πρακτικές που στοχεύουν να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για τη χώρα.

Το μήνυμα της Παπαρήγα

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η κυρία Παπαρήγα που δεν άφησε αναπάντητες τις αναφορές της κυβέρνησης, δείχνοντας ότι θα κινηθεί πολύ επιθετικά το επόμενο διάστημα, κινούμενης με μεγαλύτερη ευελιξία σε ζωτικό χώρο που θεωρεί ότι θα δώσει στο ΚΚΕ πολιτικούς πόντους.

Η γ.γ. του ΚΚΕ επέστρεψε ουσιαστικά στην κυβέρνηση τα όσα είπε για καταστροφές στο υπουργείο Εργασίας από στελέχη του ΠΑΜΕ και προκάλεσε τον κ. Βρούτση να δώσει το βίντεο στη δημοσιότητα, ενώ έστειλε μήνυμα, λέγοντας: «Όταν μια κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή υποχώρηση σε ένα λαό που υποφέρει, τότε δεν έχει άλλη λύση πέρα από το ξύλο. Ο λαός όμως έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη και μπορεί να κάνει στην πάντα την κρατική καταστολή».

Επίσης, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε τους «τους τραυματισμούς, τις συλλήψεις και την άγρια επίθεση που δέχτηκαν δεκάδες συνδικαλιστές εργατικών σωματείων και ομοσπονδιών από δυνάμεις των ΜΑΤ στο υπουργείο Εργασίας, οι οποίοι πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού για το Ασφαλιστικό» και έστειλε το μήνυμα: «είναι βαθιά νυχτωμένη η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, αν νομίζουν ότι μπορούν με την ωμή βία να τρομοκρατήσουν το εργατικό ταξικό κίνημα».

Την ίδια στιγμή, επιθετικά εμφανίστηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε με ανακοίνωσή του «το νέο όργιο κυβερνητικής καταστολής στο κέντρο της Αθήνας με τη χρήση βίας, χημικών και προσαγωγών από τις αστυνομικές δυνάμεις», ενώ αναφέρει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αριστερά και το εργατικό κίνημα.

Αγωνία για τα αγροτικά μπλόκα

Μεγάλη αγωνία επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και για την έκβαση των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να αποδυναμωθούν, με την ενεργό παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ειδικά στον Θεσσαλικό κάμπο.

Η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση ενίσχυση των αγροτικών κινητοποιήσεων, αν και προβλέπεται να υπάρξει κλιμάκωση, λόγω και της επιθετικής στάσης έναντι του ΚΚΕ, καθώς, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, η εικόνα μιας χώρας «κομμένης» στη μέση από τα τρακτέρ θα στείλει λάθος εικόνα και στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης μιλώντας στο Βήμα 99.5 ΜΜΕ, δήλωσε ότι κατόπιν συνεννόησης με το οικονομικό επιτελείο θα επισπευσθεί η επιστροφή φόρου στους αγρότες για το πετρέλαιο, ύψους 80 εκατ. ευρώ και συμπλήρωσε πως βρέθηκαν άλλα 30 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για ζωοτροφές, ενώ θα υπάρξει και δανειοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς των ροδακινοπαραγωγών.

«Τους είπα επί λέξη: και εγώ θα έρθω μαζί σας στην Κουλούρα, εκεί που κλείνετε το δρόμο, αν μείνετε για μήνες απλήρωτοι. Είναι θέμα ημερών να υπολογιστούν με ακρίβεια τα στοιχεία του κάθε αγρότη, ώστε να κατατεθούν τα χρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης.

ΤΟ ΒΗΜΑ