11 Ιανουαρίου 2013

Δεν ενθουσιάστηκε η κυβέρνηση για τη συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε

Της Μαρίνας Μάνη

Η επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν χαροποίησε την κυβέρνηση, παρότι «δεν έφερε αντίρρηση» όταν ενημερώθηκε, για λόγους πολιτικής αβρότητας, από το γραφείο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά στο timing καθώς η ανακοίνωση συμπίπτει με την επιχείρηση «νόμος και τάξη» που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακαταλαμβάνοντας τις υπό πολυετή κατάληψη... βίλες της Αθήνας και οδηγώντας σε κορύφωση τη σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δεύτερος συνδέεται με τη δημοσιοποίηση της πρώτης –μετά από καιρό– δημοσκόπησης (Public Issue, Σκάι) που έδειξε τη ΝΔ να... ανακαταλαμβάνει την πρωτιά με μισή, έστω, μονάδα διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, “αλλάζοντας την ψυχολογία” στο κυβερνητικό στρατόπεδο –κυρίως μετά το “στρίμωγμα” που έχει υποστεί με τα της λίστας Λαγκάρντ.

Το... τείχος

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, η ανακοίνωση της συνάντησης του Βερολίνου (και μάλιστα τρεις ημέρες μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη γερμανική πρωτεύουσα) περνά στην εγχώρια κοινή γνώμη το μήνυμα ότι «πέφτει... το τείχος που χώριζε τον κ. Τσίπρα από αξιωματούχους επιπέδου Σόιμπλε». Χωρίς αυτό να σημαίνει, βεβαίως, ότι «υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να πείσει ο ένας τον άλλον για την ορθότητα των θέσεών του».

Σε κάθε περίπτωση, δεν υποτιμούν τη «στροφή» που επιχείρησε προ μηνός ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στα μνημόνια, καθώς η «μονομερής καταγγελία τους» αντικαταστάθηκε από την «αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με αιχμή μία δίκαιη και βιώσιμη ρύθμιση του χρέους».

Δεν παραβλέπουν, επίσης, το ότι της επίσκεψης αυτής προηγήθηκε συνάντηση του κ.Τσίπρα με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα (αρχές Δεκεμβρίου) η οποία αποδείχθηκε καθοριστική για την συνέχεια.

Με μία ισχυρή δόση καχυποψίας δε, κυβερνητικά στελέχη συνδέουν την εξέλιξη με τα αιχμηρά σχόλια που επιφύλαξε μερίδα του γερμανικού Τύπου (όπως το Spiegel) για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, με αφορμή την τελευταία συνάντηση του κ. Σαμαρά με την Αγκελα Μέρκελ. Σχόλια που εξυπηρετούν, εν πολλοίς, τη σύγκρουση συμφερόντων στην πορεία προς τις γερμανικές κάλπες του φθινοπώρου.

Ο πρωθυπουργός πάντως θα έχει την ευκαιρία (άλλης μία) συνάντησης με την κ. Μέρκελ, στο πλαίσιο της σημερινής Συνάντησης Κορυφής του ΕΛΚ στην Κύπρου. Εστω και αν δεν προστεθεί ένα ακόμη τετ α τετ στα πολλά του τελευταίου τετραμήνου.


Πηγή:www.capital.gr