21 Ιανουαρίου 2013

Ο Μπόμπολας, η «Ίριδα» και η μάχη για τη μια «Ελευθεροτυπία»

Μεγάλος πόλεμος έχει ξεσπάσει από την προηγούμενη βδομάδα στο εκδοτικό πεδίο με αφορμή την επανέκδοση της «Ελευθεροτυπίας». Αφορμή για να ανάψουν τα αίματα έδωσε η απόφαση των μετόχων της εκτυπωτικής μονάδας «Ίρις», προκειμένου να μην τυπωθεί η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Όπως, προκύπτει από το άρθρο που υπέγραψε ο νέος ισχυρός άνδρας της ιστορικής εφημερίδας, Χάρης Οικονομόπουλος, παρά το γεγονός ότι είχε κλειστεί συμφωνία για την εκτύπωση της εφημερίδας. «Δύο συνέταιροι σε επιχείρηση Τύπου, οι κ.κ. Ψυχάρης και Μπόμπολας, υπαναχώρησαν τη Δευτέρα το μεσημέρι από εμπορική συμφωνία να τυπώσουν την «Ε» της Πέμπτης στις εγκαταστάσεις της Ιριδας. Αλλο ένα μεγάλο (κομματικό) πιεστήριο επίσης ανέκρουσε πρύμναν...

Η «Ελευθεροτυπία» τελικά τυπώθηκε και παραδόθηκε στο πρακτορείο διανομής στην ώρα της» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Οικονομόπουλος, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές εναντίον των παραδοσιακών εκδοτών. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι υπήρχε συμφωνία για την εκτύπωση της «Ελευθεροτυπίας» από την «Ίριδα».

Ωστόσο, την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, ο ισχυρός άνδρας του «Πήγασου» Φώτης Μπόμπολας, φαίνεται ότι άλλαξε άποψη, υπό τον φόβο της οικονομικής φερεγγυότητας του νέο πελάτη. Κάπου, εκεί, υπήρξε μεσολάβηση από τον εκδότη του «Βήματος», Σταύρο Ψυχάρη, χωρίς ωστόσο, να μπορεί να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Στο πλαίσιο των παρασκηνιακών επαφών που έγιναν, ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ, κάλεσε στο γραφείο του, όπως αποκάλυψαν την προηγούμενη βδομάδα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», τόσο την Μάνια Τεγοπούλου, όσο και τον Φώτη Μπόμπολα. Παρά τις πιέσεις ο τελευταίος δεν πείστηκε για να ανάψει το πράσινο φως και να τυπωθεί η «Ελευθεροτυπία» στην «Ίριδα». Μετά το μπλοκάρισμα από την εκτυπωτική μονάδα των Ψυχάρη – Μπόμπολα, όπως αποκάλυψε ο κ. Οικονομόπουλος, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, απευθύνθηκε σε δύο εκτυπωτικές μονάδες.

Την «Τυποεκδοτική» του ΚΚΕ και στην «Καθημερινή» του Θέμη Αλαφούζου, χωρίς ωστόσο, να μπορέσει να εξασφαλίσει συνεργασία. Έτσι, την τελευταία στιγμή οδηγήθηκε στην λύση του πιεστηρίου της «Ναυτεμπορικής». Πέραν του επιθετικού άρθρου που έφερε την υπογραφή του Χάρη Οικονομόπουλου, εντύπωση προκάλεσε και το μήνυμα που έστειλε την Πέμπτη, μέσα από τα παρασκήνια της «Ελευθεροτυπίας», η Μάνια Τεγοπούλου, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Τεφλόν»: «Η επανέκδοση της «Ε» δεν εφάπτεται σε μυστικά ούτε σε προβλέψεις. Είναι ένα λογικό επακόλουθο ενός συγκεκριμένου πολέμου», αναφέρει η εκδότρια της «Ελευθεροτυπίας».

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Εκτός από τα πολεμικά μηνύματα οι άνθρωποι που ηγούνται της νέας προσπάθειας για την βιωσιμότητα της ΧΚΤεγόπουλος, παρουσίασαν και το σχέδιο επαναπροσδιορισμού της “Ελευθεροτυπίας” ως ανεξάρτητου Μέσου Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Το σχέδιο περιλαμβάνει 3 βήματα. Την επανέκδοση του φύλλου, την εξυγίανση της ΧΚ Τεγόπουλος, που έχει ως προυπόθεση την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τέλος την είσοδο νέων επενδυτών στην επιχείρηση, με την εισροή ιδίων κεφαλαίων ως και 5 εκατ. ευρώ.

Η επανέκδοση της «Ελευθεροτυπίας» όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η στήλη, έχει προκαλέσει τους πρώτους κλειδονισμούς στον ανταγωνισμό και πιο συγκεκριμένα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία την περασμένη Τρίτη, κατέγραψε Πανελλήνια κυκλοφορία, κάτω από 7000 φύλλα, ενώ στην Σαββατιάτικη έκδοση έχει χάσει περίπου 3000 φύλλα. Με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζει ο συνεταιρισμός της «Εφημερίδας των Συντακτών», δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι περαιτέρω κυκλοφοριακή συρρίκνωση, μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, η πτώση στα επίπεδα των 5000 φύλλων, λειτουργεί αποτρεπτικά και ως προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης επενδυτή. Ανάλογο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και η «Ελευθεροτυπία», η οποία μέσα σε πέντε μέρες, έχασε περίπου 12.000 φύλλα. Απεναντίας, θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για το πρώτο Κυριακάτικο φύλλο, το οποίο πούλησε χωρίς προσφορά 36.370.

Στο μεταξύ δύο νέο μέλη εξέλεξε το Δ.Σ. της εταιρείας ΧΚ. Τεγόπουλος, κατόπιν των παραιτήσεων της Ελένης Τεγοπούλου του Χρήστου και του Χρήστου Ζερεφού. Πρόκειται για την Αδριανή Δήμητρα Ζαφειροπούλου Οικονομοπούλου και τον Φίλιππο Συρίγο.