17 Ιανουαρίου 2013

Το Λούβρο κάνει "Λίφτινγκ¨στη Νίκη της Σαμοθράκης

[Δικαίως φωνάζουμε να τα πάρουμε όλα πίσω... αλλά από την άλλη σφίγγεται η καρδιά σου όταν σκεφτείς λογικά και καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι καλύτερα εκεί που είναι γιατί εμείς δεν θα είχαμε 3 εκ ευρώ να διαθέσουμε για να συντηρήσουμε τη Νίκη της Σαμοθράκης και σιγά μην τα βρίσκαμε από σπόνσορες όπως θα τα βρεί το Λούβρο... αρκεί βέβαια να μην τα συντηρούν (αν και οι Γλάλλοι είναι πιο σοβαροί) με σιδερένιες βούρτες όπως έκαναν κατά το παρελθόν οι καραγκιόζηδες οι Βρετανοί που έχουν μετατρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα σε διακόσμηση αίθουσας δεξιώσεων ]

Η Νίκη της Σαμοθράκης πρόκειται να αποσυρθεί, προκειμένου το γλυπτό να δεχθεί τις φροντίδες της συντήρησης από τον προσεχή Σεπτέμβριο.


Μία διεθνής επιτροπή ειδικών θα παρίσταται και θα εποπτεύει τις εργασίες του εγχειρήματος, το οποίο υπολογίζεται πως θα διαρκέσει πάνω από έναν χρόνο. Το συνολικό κόστος της συντήρησης θεωρείται ότι θα φθάσει τα 3 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τους χορηγούς του έργου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Για φέρει σε πέρας τη συντήρησή του, το Λούβρο εξετάζει να λύσει, "μία σειρά δομικών προβλημάτων" του έργου, τα οποία επιλύθηκαν κατά την προηγούμενη συντήρησή του, το 1934, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, διευθυντής του τμήματος Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του μουσείου.

Η μετακίνηση του αγάλματος σε γειτονική αίθουσα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2013. Η επιστροφή κι εγκατάστασή του στην αρχική του θέση είναι προγραμματισμένη για το 2014. Το πέρας των εργασιών καθαρισμού και η τελετή των εγκαινίων της επανέκθεσής του προτίθεται να οργανωθούν για τα τέλη του 2014, ή το αργότερα στις αρχές του 2015.

Το άγαλμα έχει ύψος 3,28 μ (με τα φτερά) και 5,58 με την πλώρη του πλοίου πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο σήμερα. Φιλοτεχνήθηκε σε λευκό παριανό μάρμαρο για να τιμήσει τη θεά Νίκη αλλά και μια ναυμαχία – δεν είναι βέβαιο ποια.

Ήταν αφιερωμένο σε ναό της Σαμοθράκης και χρονολογείται μεταξύ και 220 και 190 π.Χ. – οι περισσότεροι συγκλίνουν στο 190 π.Χ. Σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου το έχουν τοποθετήσει σε μια βάση και αυτή με τη σειρά της είναι στερεωμένη σε μαρμάρινη πλώρη πλοίου. Στην αρχαιότητα εικάζεται ότι εκείνος που αφιέρωσε το έργο στο ναό της Σαμοθράκης (τόπο φημισμένο στην αρχαιότητα για την ιερότητά του) είχε δώσει παραγγελία να σχεδιαστεί ένα μικρό σύμπλεγμα θεάς και πλοίου.