09 Ιανουαρίου 2013

Επέστρεψε στις αγορές η Ιρλανδία... άρα δεν φταίει το φάρμακο αλλά ο ασθενής

Με την έκδοση τριετούς κρατικού ομολόγου επέστρεψε την Τρίτη στις αγορές η Ιρλανδία, για πρώτη φορά από την υπαγωγή της στον μηχανισμό στήριξης το Νοέμβριο του 2010, αποτελώντας την πρώτη από τις χώρες του Μνημονίου που αποκτά πρόσβαση στον διεθνή δανεισμό.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, η Ιρλανδία άντλησε σήμερα 2,5 δισ. ευρώ μέσω κρατικών ομολόγων λήξεως το 2017, ενώ έλαβε συνολικά προσφορές ύψους 7 δισ. ευρώ.

Όπως αποκάλυψαν στο πρακτορείο τα δύο άτομα με γνώση των λεπτομερειών της δημοπρασίας που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε κατά 250 μονάδες βάσης υψηλότερα από το mid swap.

Σημειώνεται ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός καταβάλλει προσπάθειες για έξοδο της χώρας του από το μνημόνιο μέσα στο 2013. Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία έχει λάβει πακέτο στήριξης ύψους 67,5 δισ. ευρώ για την διάσωση του τραπεζικού της συστήματος.

Η Ιρλανδία σχεδιάζει να αντλήσει συνολικά 10 δισ. ευρώ μέσω πώλησης ομολόγων το 2013, είχε δηλώσει το Νοέμβριο του 2012 ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της χώρας, John Corrigan.

«Εκτιμώ πως η δημοπρασία θα τύχει ισχυρού ενδιαφέροντος τόσο από τους εγχώριους όσο και από τους διεθνείς επενδυτές», σχολίασε λίγο πριν την έκδοση ο Ryan McGrath, trader ομολόγων της Dolmen Stockbrokers.

Μετά τη δημοπρασία, το spread του ιρλανδικού δεκαετούς ομολόγου σημειώνει πτώση 2,7 μ.β. διαμορφούμενο στις 291 μ.β., κοντά στα επίπεδα του ιταλικού spread (281 μ.β.).

Νωρίτερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Patrick Honohan, σχολιάζοντας τα επίπεδα του ιρλανδικού spread ανέφερε πως το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας συγκριτικά με το επιτόκιο αναφοράς της ευρωζώνης δεν αντανακλά σωστά τις προσπάθειες δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει καταβάλλει η χώρα και αποτελέι "φτωχή ανταμοιβή" στην προσαρμογή πυο έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Όπως τόνισε, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, δεν μπορεί από μόνο του να επαναφέρει τα επίπεδα των spreads στην προ μνημονίου κατάσταση.


Πηγή:www.capital.gr