04 Ιανουαρίου 2013

Γεώργιος Ιβανόφ, ο πολίστας του Ηρακλή που εκτέλεσαν οι ναζί

Συμπληρώνονται 70 χρόνια σήμερα από την εκτέλεση του Πολωνού αντιστασιακού και αθλητή του Ηρακλή, Γεωργίου (Γιέρσυ) Σαΐνοβιτς Ιβάνοφ, από τα τάγματα των ναζι.

Ο Ιβάνοφ,γεννήθηκε στη Βαρσοβία το 1911, αλλά μετά τον θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του παντρεύτηκε έναν Έλληνα ονόματι Γιάννη Λαμπριανίδη και μετακόμισε μαζί του στη Θεσσαλονίκη, παίρνοντας και τον μικρό Γεώργιο μαζί της.

Από μικρή ηλικία, ο νεαρός έδειξε την αγάπη του για τον αθλητισμό και το 1927 γράφτηκε στην ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά και στην ομάδα κολύμβησης και πόλο του Ηρακλή.

Όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Ιβανοφ βρισκόταν στη Μέση Ανατολή. Οι Πολωνικές μυστικές υπηρεσίες είχαν απο νωρίς αναγνωρίσει τις σπάνιες ικανότητες του και σε συνεργασία με τις Αγγλικές μυστικές υπηρεσίες, τον εκπαίδευσαν εντατικά σε σαμποτάζ και ανορθόδοξο πόλεμο. Όταν η εκπαίδευση του Ιβάνωφ τελειοποιήθηκε, επέστρεψε στην Ελλάδα με το βρετανικό υποβρύχιο Thunderbolt έχοντας το κωδικό όνομα πράκτορα "Μπόλμπυ" και έλαβε ενεργή δράση στον αντιστασιακό αγώνα. Συμμετείχε σε αρκετές αποστολές σαμποτάζ κολυμπώντας σε γερμανικά πλοία και τοποθετώντας βόμβες, βυθίζοντας τα.

Οι ναζι των συνέλαβαν στις 18 Δεκεμβρίου 1941, μετά από προδοσία, ωστόσο κατάφερε να αποδράσει από τις φυλακές Αβέρωφ μέχρι που συνελήφθη ξανά το 1942. Εκτελέστηκε στην Καισαριανή στις 4 Ιανουαρίου 1943 και δεν έχασε το θάρρος του μέχρι και την τελευταία στιγμή, ενώ λίγο πριν την εκτέλεση φώναξε: «Ζήτω η Πολωνία, ζήτω η Ελλάδα».

Σήμερα η Πολωνία τον έχει ανακηρύξει σε εθνικό ήρωα, έχει στήσει πολλούς ανδριάντες, ενώ η κυβέρνηση έχει δώσει τιμητικά το όνομα του σε δρόμους και πλατείες σε όλη τη χώρα.

Ανδριάντας του υπάρχει και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη όπου μεγάλωσε, ενώ ενώ και οι δύο χώρες του έχουν απονείμει τα ανώτερα παράσημά τους. Ο Σύλλογος του Ηρακλή του έχει επίσης απονείμει φόρο τιμής, δίνοντας το όνομά του στο κλειστό γήπεδο Μπασκετ, γνωστό ως Ιβανόφειο.

iefimerida.gr