30 Ιανουαρίου 2013

Πολιτεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ η Αφρικανή του Τσίπρα!

Την γνωρίσαμε για πρώτη φορά πριν περίπου πέντε χρόνια, όταν στις 24 Ιουλίου του 2008 συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα στην γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η εμφάνιση της 23χρονης τότε Κοντίτζα Σάνκο στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η έκπληξη της βραδιάς στο Προεδρικό Μέγαρο και όπως ήταν φυσικό συζητήθηκε έντονα.

Το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας εντάσσοντας μια κόρη μεταναστών από την Αφρική στην καθιερωμένη γιορτή της πολιτικής ελίτ της χώρας μας ήταν απλό και ξεκάθαρο: «Τα παιδιά χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, όπως του ρατσισμού και της ξενοφοβίας είναι παρόντα και χρειάζονται την στήριξή μας».

Η ίδια σήμερα βρίσκεται στο Λονδίνο, κοντά στον σύζυγό της Μελένικ Φόρντε δικηγόρο, απόφοιτο του King’s College, ο οποίος πέρασε και αυτός από την χώρα μας. Γεννημένη στη Σιέρα Λεόνε, ήρθε στην Ελλάδα όταν ήταν 12 ετών για να βρει τους γονείς της που ήδη είχαν μεταναστεύσει δέκα χρόνια νωρίτερα. Για χρόνια εργαζόταν ως κομμώτρια στην Αγία Παρασκευή. Το όνειρό της όμως ήταν να σπουδάσει νοσηλευτική, κάτι που έκανε πραγματικότητα. Εγγράφηκε στο ΤΕΕ της περιοχής της, ενώ στη συνέχεια με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές της στο Ελληνοαμερικάνικο Κολέγιο. Σήμερα, η Καντίτζα εργάζεται στην βρετανική πρωτεύουσα ως βοηθός νοσοκόμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο για ηλικιωμένους.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Δεν έχει, όμως, κόψει τις «γέφυρές» της με την Ελλάδα και σκέφτεται στο μέλλον να επιστρέψει και γιατί όχι να ασχοληθεί με την πολιτική. «Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου. Μου λείπει η ζεστασιά, η κουλτούρα, το φαΐ, οι φίλοι και φυσικά ο καλός καιρός», δηλώνει στο Secret και αφήνει… ορθάνοικτη την πόρτα για την πολιτική. «Εάν μου δοθεί η ευκαιρία θα πολιτευθώ με τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ενώ δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει τις επαφές του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα στην Αγγλία, αν και όποτε της ζητηθεί. «Πιστεύω πως έχω τις ικανότητες να αναλάβω οτιδήποτε» μας λέει. Σημειώνεται, ότι ένα χρόνο μετά την εμφάνισή της στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας της πρότεινε να είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Τότε η ίδια είχε αποδεχθεί την πρόταση, αλλά ο νόμος δεν της το επέτρεψε, καθώς δεν δίνει στα παιδιά των μεταναστών ακόμη κι αν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μόνο καλά λόγια να πει και εκφράζει την ελπίδα της «ότι θα μπορέσει να τα καταφέρει κάποια μέρα στο κοντινό μέλλον και να γίνει πρωθυπουργός». Η ίδια μας αποκαλύπτει ότι έχει κρατήσει επαφή μαζί του. «Επικοινώνησα με την γραμματέα του κ. Αλέξη Τσίπρα για να του ευχηθώ καλή επιτυχία στις εκλογές», μας λέει και τον επαινεί για τις απόψεις του σχετικά με το μεταναστευτικό χαρακτηρίζοντας τες πολύ λογικές.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ.

Ωστόσο, η ίδια πιστεύει ότι «δεν πρέπει να εξαρτάται η ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία αποκλειστικά από την πιθανότητα να γίνει πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας». «Όλα τα κόμματα μαζί μπορούνε να βοηθήσουν σε αυτό», προσθέτει και εξηγεί την άποψή της γιατί το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έχει λυθεί μέχρι τώρα. «Ως σήμερα οι κυβερνήτες κάνουν τα στραβά μάτια στα προβλήματα που προκαλούν οι ίδιοι. Η ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία μπορεί να οδηγήσει σε καλό δρόμο και καλύτερη κατάσταση για την ελληνική κοινωνία», αναφέρει.

«Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισα στην Ελλάδα»

Η ευαισθησία της για θέματα μεταναστών δεν είναι πρόσφατη. Όσα χρόνια ζούσε στην Αθήνα συμμετείχε στην καμπάνια "Οχι στο ρατσισμό από την κούνια", που αφορά στα δικαιώματα των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, γι’ αυτό και μέσω του «S» στέλνει μήνυμα στους μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα μας: «Αργά ή γρήγορα θα ακουστούν οι φωνές τους. Δεν πρέπει όμως να σταματήσουν να παλεύουν για τα δικαιώματα τους». Για την ίδια πάντως το σημαντικότερο πρόβλημα των ξένων στην Ελλάδα, είναι ότι δεν υπάρχει σταθερός νόμος για τους μετανάστες. «Κάθε 6 μήνες βγαίνει καινούργιος!» δηλώνει και περιγράφει τις δυσκολίες που έζησε κι αυτή: «Τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα παραμένουν αόρατα, χωρίς δικαιώματα και χωρίς προοπτικές για το μέλλον». Η νεαρή νοσοκόμα διατυπώνει και τον προβληματισμό της για την αύξηση του ρατσισμού στη χώρα μας. «Ο θεσμοθετημένος ρατσισμός αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για την τωρινή γενιά των μεταναστών, αλλά και για τις μελλοντικές». Μάλιστα, αναφερόμενη στην Χρυσή Αυγή εκφράζει την απογοήτευσή της. «Νιώθω απογοήτευση που η Χρυσή Αυγή έχει φτάσει εκεί που είναι με τους ψήφους των Ελλήνων. Όπως όλοι ξέρουμε, οι Χρυσαυγήτες αντιπροσωπεύουν το αντίθετο της δημοκρατίας. Προς το παρόν οι μετανάστες υποφέρουν βίαιες καταστάσεις από τους Χρυσαυγήτες και δεν λέει κανείς τίποτα».

του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα Παραπολιτικά