24 Ιανουαρίου 2013

Αθώος ο ιδιοκτήτης του blogme.gr για τα λινκ εναντίον του Λιάκουρα

Αθωώθηκε την Πέμπτη ο Αντώνης Τσιπρόπουλος, διαχειριστής του blogme.gr, που από το 2007 βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Δημοσθένη Λιακόπουλο.

Στην ιστοσελίδα του Αντώνη Τσιπρόπουλου, αναπαράχθηκε ένας σύνδεσμος που παρέπεμπε σε blog που σατίριζε τις τηλεοπτικές εκπομπές του Λιακόπουλου.

Εδώ και έξι χρόνια, πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν σχολιάσει ότι μαζί με τον Τσιπρόπουλο εκδικάζεται η ελευθερία του λόγου και η ελευθεροτυπία.

Το www.blogme.gr ήταν ένας κατάλογος (aggregator) που συγκέντρωνε και κατηγοριοποιούσε blog στον ελλαδικό χώρο. Κοινώς, μια υπηρεσία που επιχειρούσε να διευκολύνει και να επιταχύνει το Blogging στην Ελλάδα.

Οι τίτλοι των δημοσιεύσεων των διαφόρων blog της γεωγραφικής περιοχής της επιλογής του χρήστη, αναδημοσιεύονταν με την μορφή των ενεργών συνδέσμων, που παραπέμπουν τον αναγνώστη στο blog που δημοσιεύει το άρθρο της προτίμησής του.

Το ιστορικό

Ο Αντώνης Τσιπρόπουλος είχε μηνυθεί από τον Δημοσθένη Λιακόπουλο με αποτέλεσμα ο πρώτος να συλληφθεί με την κατηγορίες της δυσφήμισης. Παρόλα αυτά, καθώς ο ίδιος ο Τσιπρόπουλος δεν παρήγαγε το δυσφημιστικό, κατά τον μηνυτή, περιεχόμενο αλλά μέρος αυτού εμφανιζόταν αυτόματα στην ιστοσελίδα χωρίς τη δική του επέμβαση, η υπόθεση αμέσως κίνησε το ενδιαφέρον του Τύπου, τόσο του εγχώριου όσο και του διεθνούς.

Το χαρακτηρισμένο ως "δυσφημιστικό" υλικό εμφανιζόταν στο blog "FunEL" και σχολίαζε γνωστό τηλεοπτικό πρόσωπο (τον κ. Δημοσθένη Λιακόπουλο). Η φιλοξενία του "FunEL" γινόταν σε διακομιστές στις ΗΠΑ, και έτσι ερμηνεύεται το γεγονός ότι η ελληνική αστυνομία στράφηκε εναντίον του υπευθύνου του blogme.gr, κ. Τσιπρόπουλου.

Οι σκληροί του δίσκοι κατασχέθηκαν, το blogme.gr έκλεισε (και παραμένει εκτός λειτουργίας), ο κ. Τσιπρόπουλος πέρασε την νύχτα στην ασφάλεια, πριν η υπόθεσή του γίνει πραγματική περιπέτεια που πέρασε και έξω από τα ελληνικά σύνορα.

Η υπηρεσία του Αντώνη Τσιπρόπουλου, δεν μπορούσε να ελέγχει όσα έγραφαν οι σελίδες στις οποίες παρέπεμπε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνος για τα links. Δικάσιμος είχε οριστεί για τις 18 Φεβρουαρίου 2009, έκτοτε όμως τον περίμεναν αρκετές αναβολές.

Ο ενάγων κ. Λιακόπουλος παραιτήθηκε από την δίκη πριν από δύο χρόνια, η δίκη όμως συνεχίστηκε αυτεπάγγελτα με βάση τον νόμο "περί ασέμνων δημοσιευμάτων" (ο ορισμός του άσεμνου που έγινε στο άρθρο 29 του νόμου 5060/1931 επανακαθορίστηκε στο άρθρο 3 του νόμου ν. 1291/1982).

Η εισαγγελέας στο Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου, το δικαστήριο όμως έκρινε τελικά αθώο τον κ. Τσιπρόπουλο.

Όπως δημοσιεύει το site kasdaglis.wordpress.com, η αγόρευση του συνήγορου υπεράσπισης Φώτη Σταματόπουλου ήταν καταλυτική:

Επικαλέστηκε την Ευρωπαϊκή Οδηγία για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και το ελληνικό Προεδρικό Διάταγμα 131/03, όπου προβλέπεται ρητά ότι ο διαχειριστής διαδικτυακού μέσου που παρέχει υπηρεσία της Κοινωνίας της Πληροφορίας δεν υποχρεούται να διεξάγει γενικό έλεγχο για παράνομο περιεχόμενο στις ιστοσελίδες τρίτων στις οποίες ενδεχομένως παραπέμπει, αλλά και την ειδική ελληνική νομοθεσία που αίρει την ευθύνη των εφημεριδοπωλών για πορνογραφικά κείμενα που διακινούν, και κατέρριψε πλήρως τη σαθρή αλλά επικίνδυνη πρόταση της εισαγγελέα.

Σαθρή γιατί δεν είχε κανένα έρεισμα, αλλά επικίνδυνη γιατί πατούσε στο θυμικό και στην ενδεχόμενη άγνοια των δικαστών, καθώς και στη φοβία για το διαδίκτυο σε συνδυασμό με την πορνογραφία.

Έπειτα από διαβούλευση που κράτησε λίγο περισσότερο του αναμενόμενου, το δικαστήριο απέρριψε την πρόταση της εισαγγελέα και κήρυξε τον Αντώνη Τσιπρόπουλο αθώο.

Διαδικτυακός "πόλεμος" για την υπόθεση

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε συνολικά τρεις φορές τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή είχε υπάρξει στο ελληνικό διαδίκτυο με ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών προς υπεράσπιση του Τσιπρόπουλου. Ο κατηγορούμενος είχε χαρακτηριστικά και εύλογα αναφέρει, ότι "πρόκειται περί παραλογισμού η ποινικοποίηση του linking".

Το 2007 οι συλλήψεις μπλόγκερ σημείωσαν ρεκόρ, καθώς ήταν τρεις φορές περισσότερες από το 2006. Ανάμεσα στα περιστατικά αυτά αναφερόταν και η υπόθεση Τσιπρόπουλου. Οι blogger στην Ελλάδα μιλούσαν για έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων γύρω από το Διαδίκτυο από τις Αρχές αλλά και για προσπάθεια περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα.

Την Πέμπτη, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, κατά την εκδίκαση της απόφασης, και ενώ η εισαγγελία είχε προτείνει την ενοχή του Αντώνη Τσιπρόπουλου, το δικαστήριο τον αθώωσε.

Στα social media έχει λάβει χώρα μεγάλη συζήτηση γύρω από την αθωωτική απόφαση.

news247.gr