30 Ιανουαρίου 2013

Bloomberg: Τελευταία ελπίδα της Ελλάδας ο Σαμαράς

«Πιθανόν να είναι η τελευταία καλύτερη ελπίδα για οποιονδήποτε πιστεύει ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας εξαρτώνται από την παραμονή της στην Ευρωζώνη», αναφέρει σε άρθρο το Blοomberg για τον Α. Σαμαρά.

Το αμερικανικό οικονομικό δίκτυο εκτιμά πως «αν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά θα είναι αβέβαιο το μέλλον της χώρας».

Ο αρθρογράφος Kevin Featherstone κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αποφασιστικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού και τις κινήσεις από τον Ιούνιο που εκλέχτηκε: από τη δήλωση «Δεν με ενδιαφέρουν οι καλές προθέσεις», μέχρι την επιτυχία του να κάνει να σιγήσουν (τουλάχιστον προσωρινά) οι φωνές οικονομολόγων, επενδυτών και πολιτικών που προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ,.

«Αν έπεφτε ο Σαμαράς, δεν θα ήταν ξεκάθαρο ποιος θα μπορούσε να τον διαδεχθεί», επισημαίνει εκφράζοντας τον προβληματισμό του.

Ο Featherstone παρατηρεί ότι η εμμονή για τη διεξαγωγή εκλογών θα οδηγούσε τελικά στην μεγαλύτερη κατάρρευση του κομματικού συστήματος στη Δυτική Ευρώπη από το 1945 και μετά. «Αυτό ήταν ένα παιχνίδι με τη φωτιά. Υπάρχει η αίσθηση ότι κάνει βραχυπρόθεσμους πολιτικούς υπολογισμούς. Κάποιοι τον βλέπουν ως οπορτουνιστή», αναφέρει το Bloomberg.

Η μεγαλύτερη πρόκληση του Σαμαρά είναι να κρατήσει ενωμένη την κυβέρνηση, αναφέρει το άρθρο, σημειώνοντας πως έχει στενές σχέσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα.