07 Ιανουαρίου 2013

O φύλακας-άγγελος του Σαμαρά

Ποιος είναι ο άνθρωπος που είκοσι χρόνια έχει γίνει η "σκιά" του πρωθυπουργού

Είναι ίσως ο μοναδικός από τους κοντινούς ανθρώπους του Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποιο αφιέρωμα στις σελίδες μιας εφημερίδας ή ενός περιοδικού. Ίσως βλέπετε η ιδιότητά του να αποτελούσε «απαγορευτικό» για κάθε είδους δημοσιογραφική προσέγγιση στο πρόσωπό του ή κατά το κοινώς λεγόμενο να μην έκανε...
κλικ στους μεγαλοσχήμονες των αθηναϊκών εντύπων. Παρ' όλα αυτά, το «Secret» επιχειρεί να φέρει στο φως τον άνθρωπο που αποτελεί στην κυριολεξία τον επί χρόνια φύλακα-άγγελο του Αντώνη Σαμαρά.

Ο λόγος για τον υπεύθυνο ασφαλείας του πρωθυπουργού, Λάζαρο Γκλεζάκο, που εδώ και μία εικοσαετία είναι η «σκιά» του σημερινού ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου σε κάθε του δημόσια εμφάνιση, ή ακόμη και σε συναντήσεις του με φιλικές παρέες. «Ο Γκλεζάκος ήταν μέλος της ομάδας αυτής που ήταν κοντά στον Σαμαρά από την περίοδο της υπουργίας του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέχρι την επιστροφή του στη ΝΔ μέσω του Ευρωκοινοβουλίου και την ανάδειξή του σε αρχηγό του κόμματος και ακολούθως σε πρωθυπουργό της χώρας», λέει άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τον «αστυνόμο» όπως αποκαλούν τον Γκλεζάκο οι συγγενείς και οι στενοί του φίλοι. «Όπως ο Μουρούτης, ο Λαζαρίδης και ο Μπούρας έτσι κι ο Λάζαρος ήταν πιστός συνοδοιπόρος του προέδρου στα χρόνια της πολιτικής του ερήμου κι όπως συνέβη με τους υπόλοιπους συνεχίζει να βρίσκεται κοντά του και σήμερα. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο σαμαράς ουδέποτε υπήρξε αγνώμων», υπογραμμίζει ο ίδιος.

«ΓΑΛΑΖΙΟ» ΠΑΙΔΙ.

Αυτό που πάντως δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι οι δεσμοί του Λάζαρου Γκλεζάκου με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε αρχίζουν, ούτε τελειώνουν στην υποχρέωσή του να βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό σε κάθε του βήμα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο άνθρωπος που έχει επιφορτιστεί με το έργο της προστασίας του κ. Σαμαρά από διαφόρων ειδών κινδύνους, είναι γόνος παραδοσιακής δεξιάς οικογενείας με καταγωγή μάλιστα από την «σκληροπυρηνική» Μάνη (και συγκεκριμένα από το χωριό Νύφι), ενώ στα νεανικά του χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του '80 δραστηριοποιήθηκε έντονα στην τοπική οργάνωση της ΟΝΝΕΔ, στην Αγία Σοφία του Πειραιά, περιοχή όπου ζει μέχρι σήμερα. «Ήταν ένας από τους πιο δραστήριους ΟΝΝΕΔίτες της πόλης εκείνη την περίοδο», επισημαίνει στο «Secret», μέλος της ίδιας «γαλάζιας» γενιάς που σταδιοδρόμησε μέχρι τα ανώτερα κομματικά κλιμάκια. «Όπως ξέρετε, εκείνη την εποχή και εν μέσω της απόλυτης κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν και το πλέον εύκολο πράγμα στον κόσμο να είσαι στην ΟΝΝΕΔ. Από τότε όμως, ο Λάζαρος έδειχνε πως είχε κότσια, καθώς ήταν από τα πιο δυναμικά μέλη της Οργάνωσης», συμπληρώνει. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό, πως ο κ. Γλεζάκος θυμάται με νοσταλγία τα χρόνια που πέρασε στη «γαλάζια» νεολαία και μάλιστα έχει κρατήσει ισχυρές φιλίες που αντέχουν σχεδόν εδώ και τρεις δεκαετίες. Μεταξύ άλλων, διατηρεί τακτική επαφή με τους πρώην προέδρους της ΟΝΝΕΔ, Γιάννη Κουλιζάκο και Σταμάτη Μαύρο, ενώ δεν είναι λίγες φορές που κατεβαίνει στο Μικρολίμανο και βρίσκει τους παλιούς του «κολλητούς», με τους οποίους συζητά επί παντός επιστητού συνοδεία ούζου και μεζέδων. Ως γνήσιος και φανατικός Μανιάτης εξάλλου, έχει στενούς δεσμούς με το πανίσχυρο στο μεγάλο λιμάνι, μανιάτικο λόμπι, καθώς είναι προσωπικός φίλος του δημάρχου Πειραιά (και πρώην επικεφαλής της νεολαίας της ΝΔ), Βασίλη Μιχαλολιάκου. Παράλληλα, έχει άριστες σχέσεις με τον Πειραιώτη υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να τα λένε καθημερινά την περίοδο που ο τελευταίος βρισκόταν στο πόστο του Διευθυντή του Γραφείου του Αντώνη Σαμαρά στην Συγγρού (όταν ο νυν πρωθυπουργός ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης).

Και ο αδερφός του μέλος της ίδιας ομάδας ασφαλείας

Πάντως, η ασφάλεια πολιτικών προσώπων -και δη από τον χώρο της ΝΔ- είναι οικογενειακή υπόθεση για τους «Γκλεζάκους», αφού και ο μικρότερος αδελφός του Λάζαρου, Παναγής είναι αστυνομικός και μέλος της πρωθυπουργικής ομάδας ασφαλείας. Νωρίτερα είχε περάσει από το πλευρό της πρώην προέδρου της Βουλής, Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, αλλά και του Βασίλη Μιχαλολιάκου. Φυσικά, ο -αναγκαστικά λόγω της δουλειάς του- αυστηρός και πειθαρχημένος υπεύθυνος ασφαλείας του πρωθυπουργού έχει και τα τρωτά του σημεία, που δεν είναι άλλα από την αδυναμία στα δύο του παιδιά (σ.σ. ένα αγόρι 11 ετών κι ένα κορίτσι 9) και τη σύζυγό του. «Με την οικογένειά του είναι άλλος άνθρωπος. Ένας ευαίσθητος οικογενειάρχης. Η φύση του επαγγέλματός του, του επιβάλλει να είναι συνέχεια σε ετοιμότητα και γι' αυτό όταν βρίσκεται με τα αγαπημένα του πρόσωπα προσπαθεί να χαλαρώσει και να απολαύσει κάθε στιγμή», σημειώνει καλός φίλος και συνάδελφος του κ. Γκλεζάκου και προσθέτει: «Σ' αυτή τη δουλειά πρέπει να είσαι απόλυτα συνειδητοποιημένος και προετοιμασμένος για τα πάντα. Αυτό σε κάνει να εκτιμάς, ίσως λίγο περισσότερο τις μικρές χαρές με τους δικούς σου».

του Θανάση Φουσκίδη, εφημερίδα "Παραπολιτικά"