28 Φεβρουαρίου 2013

Αλέξης ακούει;; Πώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «ακύρωναν» τις αιολικές επενδύσεις στην Πελοπόννησο

Στη συνεδρίαση της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το αγροτικό ζήτημα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κρατώντας ένα έγγραφο από την Deutche Bank Λονδίνου, κατηγορούσε την κυβέρνηση επειδή δεν «ανάβει» το πράσινο φως για τη λειτουργία αιολικού πάρκου στην Πελοπόννησο.

Πέραν από την... γκάφα με τον «λάθος» Ακερμαν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνώριζε πως εννέα βουλευτές του κόμματός του...
με ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, είχαν ταχθεί εναντίον του «φαραωνικού σχεδίου για εγκατάσταση Β.Α.Π.Ε. στην Πελοπόννησο», μέρος του οποίου θα ήταν και η πρόταση της Deutche Aeolia για κατασκευή αιολικού πάρκου στην περιοχή.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονταν στην ερώτησή τους σε μια ομιλία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη σε Φόρουμ πολιτών για την ενέργεια, στην οποία είχε αναφέρει πως στόχος του είναι η αδειοδότηση Β.Α.Π.Ε. από τις 2.000MW που είναι να φτάσει τις 8.000MW και πως θα ανέθετε σε ιδιώτες την εγκατάσταση του δικτύου μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αφού τόνιζαν πως η Μελέτη Συστήματος Ανάπτυξης Μεταφοράς 2010-2014 αναφέρει πως η απορρόφηση του παραγόμενου από τις Β.Α.Π.Ε. ηλεκτρικού ρεύματος απαιτεί υψηλό κόστος και είναι τεχνικά πολυσύνθετη και πως θα απαιτηθούν σημαντικές νέες υποδομές για την εποπτεία και τον έλεγχο των Α/Π, σημείωναν ότι «απαιτούνται μικρότερης κλίμακας έργα τα οποία θα έχουν την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, και σε συνεργασία με το εγχώριο επιστημονικό δυναμικό».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές Αθανάσιος Πετράκος, Ευγενία Ουζουνίδου, Ηρώ Διώτη, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, Δημήτριος Κοδέλας, Απόστολος Αλεξόπουλος, Αικατερίνη Ιγγλέζη, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Χαρά Καφαντάρη ρωτούσαν τους υπουργούς «με βάσει ποιες αρμοδιότητες και ποιες προδιαγραφές ο κ. Τατούλης προγραμματίζει την αδειοδότηση μονάδων Α.Π.Ε. και Β.Α.Π.Ε. με ισχύ πολλαπλάσια από αυτή που ορίζει ο ΑΔΜΗΕ, ποιος είναι ο Ενεργειακός Σχεδιασμός για την Πελοπόννησο, αν προβλέπεται περαιτέρω αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς, αν μπορεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αναθέσει σε ιδιώτες την κατασκευή ή επέκταση του δικτύου μεταφοράς».

Τέλος, ρωτούν αν «υπάρχουν μελέτες σκοπιμότητας για μετατροπή της Πελοποννήσου σε ενεργειακό κέντρο, αν έχουν ληφθεί υπόψη οι πιθανές συνέπειες στις έως τώρα κύριες παραγωγικές δραστηριότητες όπως αγροτικές και τουριστικές εκμεταλλεύσεις και γιατί προτιμήθηκαν οι Β.Α.Π..Ε έναντι λύσεων με μικρότερου μεγέθους Α.Π.Ε διασπαρμένης παράγωγης, στρατηγική θα είχε ως αποτέλεσμα καλύτερη διαχείριση, μεγαλύτερη διασπορά του οικονομικού οφέλους στις τοπικές οικονομίες και μικρότερο φόρτο δικτύου».

iefimerida.gr