[Από τους μεγαλύτερους αλήτες που πέρασαν από την πολιτική, ο ψήστης της Πάρου... ούτε καν για δήμαρχος Πάρου βλέπει ότι δεν μπορεί να κατέβει και έχει σαλτάρει]
Δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η χορήγηση της ιθαγένειας σε παιδιά νόμιμων μεταναστών από τη γέννησή τους και ούτε απαιτείται εξατομικευμένη κρίση για αυτό, σχολιάζει ο Γιάννης Ραγκούσης μετά ην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο περί ιθαγένειας.
Όπως παρατηρεί, «μόνον πολιτική επιλογή της κυβέρνησης -και όχι επιταγή του ΣτΕ- μπορεί να οδηγήσει σε τροποποίηση του Ν.3838 ως προς το ζήτημα αυτό και να θεσμοθετηθεί έτσι η χορήγηση της ιθαγένειας για τα παιδιά αυτά μετά τα 18 και κατόπιν εξατομικευμένης κρίσης».
Δηλώνει ακόμη «πως εάν η κατάληξη μετά την απόφαση του ΣτΕ είναι τα παιδιά νόμιμων μεταναστών να αποκτούν την ελληνική Ιθαγένεια με την γέννησή τους -και όχι μετά τα 18 όπως επιδιώκει το σχέδιο το ακροδεξιό- με μόνη ενδεχόμενη αλλαγή την οριακή αύξηση του αριθμού των ετών που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης από τους γονείς τους καθώς και ορισμένων πρόσθετων εχέγγυων που θα πρέπει επίσης ενδεχομένως να παρέχονται από τους γονείς, τότε θα πρόκειται για μια ουσιαστική επιβεβαίωση του Ν.3838 καθώς και επιβράβευση όσων τον πίστεψαν, τον στήριξαν και τον υπερασπίστηκαν».
Ο κ. Ραγκούσης ζητεί στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας να συμφύεται -για πρώτη φορά- το δίκαιο του αίματος με το δίκαιο του εδάφους. Θα πρόκειται, όπως λέει, «για μια εγκατάλειψη των φοβικών και ακροδεξιών αντιλήψεων που τα προηγούμενα χρόνια αναφέρονταν σε "νόμο - μαγνήτη λαθρομεταναστών" καθώς και στην ανάγκη να "ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας από τους λαθρομετανάστες" - δηλαδή για την ακρίβεια - από τους εξής 4.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά που τελικά συνέλαβε η ΕΛΑΣ μετά από 70.000 προσαγωγές στο πλαίσιο των επιχειρήσεων Ξένιος Δίας».
«Ακροδεξιές αντιλήψεις και ψέματα με τα οποία συνειδητά κερδοσκόπησαν πολιτικά ορισμένοι, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Α.Σαμαράς ...βέβαια, με τελικό κερδισμένο τη Χρυσή Αυγή» καταλήγει ο πρώην υπουργός.
Ο κ. Ραγκούσης, παράλληλα με τη δήλωσή του, έδωσε στη δημοσιότητα αντίγραφο παλαιότερης απόφασης πολιτογράφησης, πριν από την εφαρμογή του επίμαχου νόμου που απέρριψε το ΣτΕ, προς επίρρωση των όσων υποστηρίζει. Πρόκειται για απόφαση πολιτογράφησης αιγύπτιου πολίτη, η αίτηση του οποίου, παρά την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, είχε θετική έκβαση με τις υπογραφές τεχνοκρατών του υπουργείου Εσωτερικών (τμηματάρχης, διευθυντής).
ΤΟ ΒΗΜΑ