11 Φεβρουαρίου 2013

Πρωτοβουλία Βρούτση-ΝΔ να κόψουν τον κ@λο των συνδικαλιστών



Νέο ενδοκυβερνητικό μέτωπο ανοίγει εάν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης-κατ’ εντολήν Μαξίμου- επιμείνει στην πρόθεσή του να αλλάξει το συνδικαλιστικό νόμο.

Η ΔΗΜΑΡ, που αντέδρασε πρώτη χρονικά στις δηλώσεις Βρούτση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στην αλλαγή του νόμου. Η Αγίου Κωνσταντίνου, μάλιστα, αρχίζει σιγά-σιγά να αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα με την πολιτική «νόμος και τάξις» του Μαξίμου. 
Και το ΠΑΣΟΚ όμως πολύ δύσκολα θα συγκρουστεί με τους συνδικαλιστές του που έχουν ανδρωθεί μέσα από μεγάλες κινητοποιήσεις κατά του άρθρου 4 που επιχειρούσε να περάσει η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και σήμερα επιδιώκει ουσιαστικά να επαναφέρει ο υπουργός Εργασίας. Τα δυο κόμματα δεν αρνούνται ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο συνδικαλιστικό χώρο -ιδίως στις ΔΕΚΟ- ως προς τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, εκτιμούν όμως ότι αυτό δεν λύνεται με νόμο και ότι η πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται οδηγεί σε μια συνολική σύγκρουση με το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς ουσιαστικά έχει ως στόχο την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας.

Στην κυβέρνηση, το πιθανότερο είναι να αναδιπλωθούν στην παρούσα φάση, θέτοντας προς συζήτηση ανώδυνα θέματα (π.χ. συνδικαλιστικές άδειες), με σκοπό να επανέλθουν σε προσφορότερο, πλην όμως σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αναμετρηθούν συνολικά με τα συνδικάτα. 

Το κλίμα, πάντως, φορτίζεται επικίνδυνα, ενόψει της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ πέραν του ενδοκυβερνητικού μετώπου, οδηγούμαστε σε νέα ολομέτωπη σύγκρουση κυβέρνησης (κυρίως Μεγάρου Μαξίμου και ΝΔ) με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, κυρίως με ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες και ΚΚΕ.

Οι κουκούλες
Όπως αποκάλυψε χθες η Real News, εντός της εβδομάδας το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζει να φέρει τροπολογία προκειμένου να καταστήσει ιδιώνυμο τη συμμετοχή σε διαδήλωση με κουκούλες.

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Πηγή: real.gr