21 Φεβρουαρίου 2013

Νέος επικεφαλής των ερευνών στην υπόθεση Πιστόριους-Του φεύγουν οι σπόνσορες

Νέο επικεφαλής ερευνών διόρισαν οι αστυνομικές αρχές της Νότιας Αφρικής στην υπόθεση του Όσκαρ Πιστόριους, μετά την επιβεβαίωση ότι ο νυν επικεφαλής, Χίλτον Μπόθα, αντιμετωπίζει επτά κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας.

Η αλλαγή ανακοινώθηκε μετά την τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο τέλος της οποίας θα αποφασιστεί αν ο χρυσός παραολυμπιονίκης θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ή όχι, μέχρι να δικαστεί για τον φόνο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ.

Μια νέα εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην πολύκροτη υπόθεση Πιστόριους, καθώς ο άνθρωπος που είναι επικεφαλής των αστυνομικών ερευνών αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου της αστυνομίας της Νοτίου Αφρικής, ο Χίλτον Μπόθα, το 2011 άνοιξε πυρ εναντίον μίνι μπας, στο οποίο επέβαιναν επτά άτομα. Οι κατηγορίες είχαν αποσυρθεί προσωρινά, αλλά απαγγέλθηκαν ξανά με εντολή του εισαγγελέα, μετά την κατάθεση του Μπόθα στο δικαστήριο εναντίον του Πιστόριους.
Ο κ. Πιστόριους αρνείται την κατηγορία της δολοφονίας εκ προμελέτης που του έχει απαγγελθεί, υποστηρίζοντας ότι τη σκότωσε κατά λάθος επειδή νόμιζε ότι επρόκειτο για διαρρήκτη.

Η Στέενκαμπ πέθανε αφού δέχτηκε τρεις σφαίρες στο σπίτι του κ. Πιστόριους στις 14 Φεβρουαρίου.

Στη διάρκεια της σημερινής ακρόασης, ο επικεφαλής της υπεράσπισης Μπάρι Ρου ζήτησε ελάφρυνση της κατηγορίας για δολοφονία εκ προμελέτης και πρόσθεσε ότι οι αποκαλύψεις για τον επικεφαλής των αστυνομικών ερευνών υπονόμευσαν τα επιχειρήματα των κατηγόρων.

Από της πλευρά του, ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ δήλωσε ότι δεν πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο κ. Πιστόριους μόνο και μόνο επειδή είναι διάσημος. Πρόσθεσε ότι έχει «προδιάθεση στη βία» και ότι είχε απειλήσει τη Στέενκαμπ πριν τελικά τη σκοτώσει.

Ο κ. Μπόθα αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας επειδή το 2011 άνοιξε πυρ εναντίον ενός μικρού λεωφορείου-ταξί στο οποίο επέβαιναν επτά άνθρωποι, όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα η αστυνομία στην Πρετόρια.

«Ο Μπόθα και δύο άλλοι αστυνομικοί φέρονται ότι προσπάθησαν να σταματήσουν ένα μίνι λεωφορείο-ταξί με επτά επιβάτες. Άνοιξαν πυρ», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ταξίαρχος Νέβιλ Μαλίλα. ο κ. Μαλίλα και πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες αποσύρθηκαν προσωρινά, αλλά διατυπώθηκαν και πάλι χθες Τετάρτη -κατ' εντολήν του εισαγγελέα- αφού ο κ. Μπόθα κατέθεσε στο δικαστήριο εναντίον του κ. Πιστόριους.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική εταιρία αθλητικών ειδών Nike ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε το συμβόλαιο της με τον Πιστόριους.

«Πιστεύουμε ότι ο Όσκαρ Πιστόριους δικαιούται μιας ορθής διεξαγωγής της δίκης και εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση από κοντά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας στην ιστοσελίδα της.

Χθες Τετάρτη, η γαλλική εταιρία καλλυντικών Clarins απέσυρε την διαφήμισή της με τον Πιστόριους.