22 Φεβρουαρίου 2013

Τι σημαίνει η δήλωση Σαμαρά, ότι εάν η Ελλάδα τα καταφέρει έως τον Ιούνιο, μετά θα έρθει η ανάκαμψη – Οι επόμενοι τέσσερις μήνες καθοριστικοί για την τύχη της χώρας

Στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και στην επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων ρίχνει όλο του το βάρος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος με κάθε ευκαιρία επισημαίνει και επαναλαμβάνει πως το 2013 θα είναι η χειρότερη και πιο δύσκολη χρονιά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την κυβέρνηση του.

Η εκτίμηση αυτή του κ.Σαμαρά ότι δηλαδή το 2013 θα είναι η χρονιά που θα κριθούν όλα, αποδίδεται στο ότι εντός του έτους θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από τη νυν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις από τότε που η χώρα εισήλθε σε μνημονιακούς ρυθμούς με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις κοινωνικές αντιδράσεις και για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, μια και οι πολίτες της χώρας θα φτάσουν πραγματικά στα όρια τους, με την ανεργία και τους φόρους στα ύψη. Μάλιστα, σε δείπνο που είχε χθες το βράδυ με βουλευτές της ΝΔ και μέλη της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, ο πρωθυπουργός φέρεται – σύμφωνα με πληροφορίες - να έθεσε και πιο συγκεκριμένους χρονικούς προσδιορισμούς για την κρισιμότητα της κατάστασης, υπογραμμίζοντας πως αν η χώρα τα βγάλει πέρα έως τον Ιούνιο, τότε τα δύσκολα θα έχουν περάσει και η συνέχεια θα είναι θετική.

Η εκτίμηση αυτή και ο χρονικός προσδιορισμός του «Γολγοθά» μάλλον θα πρέπει να αποδοθούν στις ελπίδες για αύξηση των εσόδων και στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τις αυξημένες τουριστικές ροές που αναμένονται για το φετινό καλοκαίρι. Κατόπιν τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσουν οι εκλογές στη Γερμανία, οι οποίες θεωρούνται ως ορόσημο από πολλούς πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα. Η επικράτηση της Merkel και η συγκρότηση μιας ισχυρής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο και για μια οριστική λύση όσον αφορά το ελληνικό χρέος, η οποία συνίσταται στο «κούρεμα» του επίσημου τομέα. Όπως μετέδιδε εύστοχα σε ανάλυση του πριν δύο ημέρες το www.bankingnews.gr, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η πρωτοφανής ύφεση και το ύψος του ελληνικού χρέους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο, κάτι που σημαίνει ότι θα τεθεί επί τάπητος θέμα διευκόλυνσης, δηλαδή θα χρειαστεί μείωση επιτοκίων στο δεύτερο δάνειο και haircut στο πρώτο δάνειο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του www.bankingnews.gr, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει haircut 30% στο πρώτο δάνειο των 109 δις ευρώ (δηλαδή μείωση χρέους κατά 32 δις ευρώ) και μείωση επιτοκίων έως 1% στο δεύτερο δάνειο και αναδρομικά και στο εναπομείναν μετά το haircut πρώτο δάνειο.

Ωστόσο, για να έχουν βάση αυτές οι προσδοκίες, η κυβέρνηση θα πρέπει πέρα από το να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να παράξει και πραγματικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι προσπάθειες του πρωθυπουργού και οι διαδοχικές επαφές του με τους υπουργούς, από τους οποίους ζητά να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους προειδοποιώντας ότι εάν χαθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, τότε οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, ο κ.Σαμαράς δεν διστάζει ακόμα και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να παίζει τον ενδιάμεσο μεταξύ υπουργών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκαμψίες, αν και το περιβάλλον του πρωθυπουργού υποστηρίζει πως έχει γνώση των αδυναμιών του κυβερνητικού σχήματος, γεγονός που δεν θα πρέπει να αποκλείσει και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ενδεχομένως μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

www.bankingnews.gr