02 Φεβρουαρίου 2013

Η Μπάγερν του Γουαρδιόλα και ο πακτωλός χρημάτων

Μπορεί να βρισκόμαστε στη μέση της σεζόν και προπονητής της Μπάγερν Μονάχου να είναι ο Γιουπ Χάινκες, όμως, οι Βαυαροί κινούνται σε ρυθμούς Πεπ Γουαρδιόλα.

Ο Ισπανός θα είναι ο προπονητής που θα αναλάβει τα ηνία του συλλόγου το καλοκαίρι, αλλά ήδη έχει αρχίσει να καταστρώνει τα πλάνα του για τη δική του Μπάγερν.

Οι φήμες από τη μέρα που ανακοινώθηκε η πρόσληψή του δίνουν και παίρνουν και μία εξ αυτών είναι τα 278 εκατομμύρια ευρώ που είναι διατεθειμένη να δώσει η γερμανική ομάδα στον Γουαρδιόλα για να κάνει την ομάδα που ο ίδιος θέλει. Από που προκύπτει, όμως, αυτό το ποσό και κατά πόσο είναι δυνατόν να δοθεί;

Όλα άρχισαν από μία δήλωση του τεχνικού διευθυντή της Μπάγερν, Ούλι Χένες, ο οποίος είχε πει σε ανύποπτο χρόνο πως η ρευστότητα του συλλόγου έφτανε στα 278 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως τόσο μεγάλο θα είναι και το ποσό που θα διατεθεί σε μεταγραφές, παρόλο που οι άνθρωποι του συλλόγου είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Συν τοις άλλοις, η Μπάγερν λόγω δικής της φιλοσοφίας αλλά και γενικότερα του γερμανικού πρωταθλήματος και των κανονισμών του παρουσιάζει συνεχώς θετικούς ισολογισμούς και θα μπορούσε να ξοδέψει αλόγιστα. Αν δει, άλλωστε, κανείς το πώς κινείται στις μεταγραφικές τις περιόδους θα διαπιστώσει πως με εξαίρεση τη μεταγραφή του Χάβι Μαρτίνεθ δε συνηθίζει να δίνει πολύ μεγάλα ποσά για να αποκτήσει έναν παίκτη.

Οι αλλαγές του Γουαρδιόλα

Κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του Γουαρδιόλα για να προβλέψει από τόσο νωρίς τις κινήσεις του, ούτε έχουμε μεγάλο δείγμα δουλειάς του από τη στιγμή που έχει περάσει μόνο από μία ομάδα. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως θα βάλει τις δικές του πινελιές κρίνοντας και από όσα έκανε όταν ανέλαβε την Μπαρτσελόνα.

Όταν πήγε στην πρώτη ομάδα των "μπλαουγκράνα" αμέσως έφυγαν από αυτή οι Ροναλντίνιο, Τζανλούκα Ζαμπρότα, Λιλιάν Τουράμ (αποσύρθηκε) και Ντέκο, ενώ έναν χρόνο μετά πουλήθηκε και ο Σαμουέλ Ετό. Επομένως, αλλαγές θα υπάρξουν από την πρώτη στιγμή και στην Μπάγερν, αλλά όχι τόσο μεγάλες παρόλο που το γερμανικό πρωτάθλημα του παρέχει μία μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω του μειωμένου ανταγωνισμού.



Αρχικά Μάριο Γκόμες και Μάριο Μάντζουκιτς είναι δύο πολύ ικανοί επιθετικοί, οι οποίοι όμως δεν ταιριάζουν με τη φιλοσοφία του Γουαρδιόλα. Για τον Γερμανό υπάρχει γενικότερα μία απαξιωτική άποψη από το καλοκαίρι παρόλο που έκανε καλή σεζόν πέρυσι και έτσι δε θα είναι παράλογο αν αποχωρήσει. Ίδιου στυλ παίκτης είναι και ο Κλαούντιο Σάντα Κρουζ που πιθανότατα θα τον ακολουθήσει (σ.σ. μένει ελεύθερος στο τέλος της σεζόν).

Επιπλέον, πολύ δύσκολα θα κολλούσε στη φιλοσοφία του Γουαρδιόλα ο Ανατόλι Τίμοτσουκ, το συμβόλαιο του οποίου εκπνέει το καλοκαίρι, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Ντάνιελ φαν Μπούιτεν. Πιο δύσκολη θα είναι η απόφαση που θα κληθεί να πάρει για τον Άριεν Ρόμπεν. Ο τελευταίος αναμφίβολα είναι εξαιρετικός παίκτης αλλά δε θα είναι πολύ εύκολο να προσαρμοστεί στο tiki-taka, ενώ στα μείον είναι και η σχέση του με τον Φρανκ Ριμπερί.



Παίκτες κλειδιά

Αν υπάρχουν παίκτες που θα πίνει νερό στο όνομά τους ο Πεπ Γουαρδιόλα αυτοί ίσως να είναι οι Φίλιπ Λαμ, Χάβι Μαρτίνεθ και Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ. Ο πρώτος είναι πολύ επιθετικό μπακ και μπορεί να έχει τα ανεβάσματα που κάνει και ο Ντάνι Άλβες στην Μπαρτσελόνα, ενώ ίδιας φιλοσοφίας και με μεγάλες δυνατότητες είναι και ο Νταβίντ Αλάμπα από την άλλη πλευρά.

Για τον Μαρτίνεθ είναι δεδομένη η εκτίμηση που του έχει ο Γουαρδιόλα, ο οποίος θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει στον ρόλο του Σέρχιο Μπουσκέτς και να τον γυρνάει κάποιες φορές και στην άμυνα (όπως έκανε στην Μπάρτσα με Μπουσκέτς ή Γιάγια Τουρέ). Όσο για τον Σβαϊνστάιγκερ, θα είναι πρόκληση να τον αναγεννήσει, αφού πρόκειται για έναν από τους καλύτερους μέσους των ευρωπαϊκών γηπέδων.



Μεταγραφικές φήμες

Δεν είναι τυχαίο που έχει συνδεθεί με τόσους επιθετικούς, αφού είναι πολύ πιθανό να αποκτηθεί τουλάχιστον ένας για την τριπλέτα της επίθεσης. Τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι πολλά, αλλά εκείνοι που ταιριάζουν περισσότερο είναι οι Λουίς Σουάρες και Ρανταμέλ Φαλκάο. Ο Κολομβιανός είναι ίσως ο μοναδικός κλασικός στράικερ που θα ταίριαζε στο ποδόσφαιρο του Γουαρδιόλα (μαζί με τον Νταβίδ Βίγια) από αυτούς που βρίσκονται στην αγορά, ενώ ο Ουρουγουανός έχει την ικανότητα να παίξει τόσο στην κορυφή της επίθεσης όσο και στα πλάγια.

Ωστόσο, οι δύο περιπτώσεις διαφέρουν αρκετά. Για τον Φαλκάο έχει μπει πωλητήριο και είναι πολύ πιθανό πως θα αποχωρήσει από την Ατλέτικο Μαδρίτης το καλοκαίρι, ενώ για τον Σουάρες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ανανέωσε το καλοκαίρι με τη Λίβερπουλ, δείχνει να περνάει πολύ καλά στους "κόκκινους" και δεν αποκλείεται όσα γράφονται να είναι φήμες μόνο και μόνο επειδή ατζέντης του είναι ο αδερφός του Πεπ Γουαρδιόλα.



Ακόμη, ιδανική περίπτωση φαντάζει ο Ίσκο της Μάλαγα, ο οποίος πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιό του (σ.σ. για να μπει υψηλότερη ρήτρα αποδέσμευσης), όπως και του Μάριο Γκέτσε της Ντόρτμουντ. Αμφότεροι, όμως, βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, ενώ και η ίδια η Μπάγερν έχει ταλαντούχους παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν στα πλάγια και πίσω από τον επιθετικό (Τόμας Μίλερ, Τόνι Κρόος, Σερντάν Σακίρι).

Επίσης, πολύ δύσκολα δε θα αποκτηθεί αμυντικός. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως οι στόπερ της Μπάγερν δεν εμπνέουν πάντα εμπιστοσύνη, αλλά κυρίως οι αδυναμίες που έχουν τεχνικά, οι οποίες δε θα τους επιτρέπουν να παίξουν στο πρότυπο του Γουαρδιόλα.

Τέλος, είναι δεδομένο πως όσο περνάει ο καιρός θα ακούγονται και περισσότεροι παίκτες της Μπαρτσελόνα για την Μπάγερν Μονάχου. Ωστόσο, παίκτες πρώτης γραμμής (όπως ο Μπουσκέτς που έχει συνδεθεί) πάρα πολύ δύσκολα θα φύγουν με εξαίρεση τον Βίκτορ Βαλντές, τον οποίο δεν έχουν ανάγκη οι Βαυαροί. Επομένως, μόνο κάποιος παίκτης που δεν υπολογίζεται τόσο (τύπου Αλέξις Σάντσες ή Νταβίδ Βίγια) θα ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσει στο Μόναχο τον Γουαρδιόλα.

sport24.gr