Πριν από 13 χρόνια ο Κων. Καραμανλής έκλεινε το μάτι στον Αντώνη Σαμαρά για το πολυπόθητο come back του στην πολιτική σκηνή. Ηταν λίγο μετά τις εκλογές του 2000, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο στο σπίτι τού τότε προέδρου της Ν.Δ. πίσω από το Κάραβελ.
«Σε ευχαριστώ για τη βοήθειά σου στις εκλογές. Θα περιμένεις λίγο ακόμη, αλλά θα επανέλθεις» είχε πει τότε ο κ. Καραμανλής στον ομοϊδεάτη του. Ο τελευταίος είχε ξεκινήσει τουλάχιστον έναν χρόνο πριν τις προσπάθειες τερματισμού της πολιτικής του αυτοαπομόνωσης, αποφασίζοντας, μεταξύ άλλων, να μη συμμετάσχει η ΠΟΛΑΝ στην εκλογική διαδικασία και τα στελέχη του ανά την επικράτεια να συνδράμουν τις γαλάζιες δυνάμεις.
Σήμερα, μετά μια μακρά πορεία, η προσωπική σχέση των δύο ανδρών είναι από τυπική έως ανύπαρκτη και η απευθείας επικοινωνία «κομμένη», παρότι οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια. Παλιοί νεοδημοκράτες, μάλιστα, επιβεβαιώνουν ότι ο νεαρός τότε Καραμανλής ήταν μεταξύ θερμών «αφισοκολλητών» νεολαίων που είχαν αναλάβει να βάψουν γαλάζια την Καλαμάτα πριν από την πρώτη, κεντρική ομιλία του 26χρονου, τότε, Σαμαρά στις εκλογές του 1977. Ηταν αυτές που του άνοιξαν την πόρτα για τη Βουλή.
Αντίστοιχα, ο νυν πρωθυπουργός ήταν εκείνος που ξενάγησε τον κ. Καραμανλή στο κτίριο της Βουλής, μετά την πρώτη του εκλογή ως βουλευτού Θεσσαλονίκης το 1989.
Το νεοδημοκρατικό παρασκήνιο βρίθει ιστοριών για τις ζωηρές παρέες της εποχής, οι οποίες όμως σταδιακά αραίωσαν, αφού οι δύο φίλοι, λόγω κυρίως των επιλογών «των μεγαλυτέρων», ακολουθούν διαφορετικές πορείες. Ο Αντ. Σαμαράς γίνεται εκ των στενότερων συνεργατών του Ευαγγ. Αβέρωφ, ενώ ο φίλος του Κώστας παραμένει σταθερός στις επιλογές του καραμανλικού στρατοπέδου, το οποίο διακριτικά αλλά ευδιάκριτα δείχνει την προτίμησή του στον Γ. Ράλλη.
Οι δρόμοι απομακρύνθηκαν ακόμη περισσότερο, όταν ο πολιτικός μέντορας του κ. Σαμαρά έδωσε το σύνθημα της μάχης εναντίον του Μιλτ. Εβερτ, για τον οποίον ο Κ. Καραμανλής ουδέποτε έκρυψε την αγάπη του. Η αποπομπή Σαμαρά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η μετέπειτα ίδρυση της ΠΟΛΑΝ μεγαλώνουν κι άλλο τη μεταξύ τους απόσταση, με τον κ. Καραμανλή να λειτουργεί με κομματική «νομιμοφροσύνη».
«Πρέπει να γυρίσει ο Αντώνης στη Ν.Δ.», λέει μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος ο κ. Καραμανλής, ο οποίος, ωστόσο, θεωρεί ότι η απώλεια της εξουσίας κυριολεκτικά στο νήμα, το 2000, δεν διευκολύνει το εγχείρημα. Στη διετία που ακολουθεί, η μεταξύ τους επικοινωνία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, με αποκορύφωμα την επίσκεψη Καραμανλή στη γενέτειρα του κ. Σαμαρά, στην οποία δεν ανταλλάσσουν παρά τυπικές χειραψίες, τροφοδοτώντας πολλές ενδονεοδημοκρατικές συζητήσεις για τις προθέσεις τού τότε προέδρου σχετικά με το πολιτικό μέλλον του Μεσσήνιου.
Παρά τη φαινομενική απόσταση όμως, η οποία κατά πολλούς συνδεόταν με την επιθυμία του τότε προέδρου να μη διαταράξει τις σχέσεις με την κυρία Μπακογιάννη, ο Κ. Καραμανλής στέλνει σε τακτά χρονικά διαστήματα λοχαγούς και άλλους στενούς συνεργάτες στην Κηφισιά για να διαμηνύσουν στον Αντ. Σαμαρά ότι «χθες ο πρόεδρος είχε την κουβέντα του».
Οι τότε συνομιλητές του κ. Καραμανλή λένε ότι ο πρόεδρος, ο οποίος θεωρούσε απολύτως αναγκαία την επανένωση των δυνάμεων και τη διεύρυνση της παράταξης, παρακολουθούσε μάλλον με ενόχληση τη διαφαινόμενη από την αρθρογραφία του έμμεση στήριξη του κ. Σαμαρά στην εξωτερική πολιτική του τότε υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.
Αλλωστε, ήταν η εποχή που το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη επιχειρούσε τη δική του διεύρυνση με τους κ. Μάνο, Ανδριανόπουλο, Κοντογιαννόπουλο κ.ά.
«Αφήστε τα αυτά, θα χάσουμε τον κόσμο»
Η σημερινή, επίμονη σιωπή του Κων. Καραμανλή στις εκφράσεις οργής των συνομιλητών του για τις πρόσφατες βολές Στουρνάρα κατά της γαλάζιας διακυβέρνησης 2004-09, κατά γενική εκτίμηση δεν αποτελεί επανάληψη της πάγιας στάσης που τηρεί μετά την αλλαγή φρουράς στη Ν.Δ., αλλά ένδειξη έντονης ενόχλησης.
Πιθανότατα γιατί, πέραν των άλλων, αυτή τη φορά, η εμφανής απροθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να «ξορκίσει» τις απόψεις του προερχόμενου από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ υπουργού Οικονομικών, εκλαμβάνεται από το περιβάλλον Καραμανλή ως ισχυρή ένδειξη της βούλησης Σαμαρά να κλείσει τον πρώτο ιστορικό κύκλο της παράταξης που ίδρυσε ο Κων. Καραμανλής, μετεξελίσσοντας τη Ν.Δ. σε ένα κόμμα με τελείως άλλα χαρακτηριστικά από εκείνα που της προσδόθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός διεμήνυσε άπαξ τη δυσφορία του το φθινόπωρο, όταν πρωτοξεκίνησε η συζήτηση για τη δημιουργία μεγάλου ευρωπαϊκού μετώπου, το οποίο προϋποθέτει βεβαίως τη διάλυση της Ν.Δ.
Οπως καταμαρτυρούν ανώτατα κομματικά στελέχη, ο κ. Καραμανλής σχολίασε με έμφαση «αφήστε τα αυτά, θα χάσουμε όλον τον κόσμο από τα δεξιά μας προς τη Χρυσή Αυγή»…
Της Ελλης Τριανταφύλλου - Η Καθημερινή της Κυριακής
Πηγή: http://www.skai.gr