18 Φεβρουαρίου 2013

Δείτε γιατί απονέμει μετάλλιο σε δημόσια υπάλληλο το κράτος

Η κ. Γαυγιωτάκη Μαρία, υπεύθυνη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του...
Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ), με δική της πρωτοβουλία, επιδεικνύοντας ζήλο και διάθεση πέραν των ορίων του υπηρεσιακού της καθήκοντος, αποκάλυψε απάτη σε βάρος του ΙΚΑ Καλλιθέας, ύψους τουλάχιστον €12.000.000. Για το λόγο αυτό προτείνουμε την κ. Γαυγιωτάκη προς απονομή επαίνου, σύμφωνα με το άρθρο 61 ν. 3528/2007.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης

Παναγιώτης Μπαλτάκος

Η υπόθεση (από το ΕΘΝΟΣ)

Συγκλονιστικές περιγραφές για το πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση της απίστευτης απάτης στο ΙΚΑ έχει δώσει στις τρεις πολυσέλιδες καταθέσεις της η υπάλληλος του ΙΚΑ Μαρία Γαυγιωτάκη, η οποία εργαζόταν από το 2003 στο πληροφοριακό σύστημα (Ο.Π.Σ.) του ιδρύματος, από το οποίο ξεκίνησε το... ξήλωμα του πουλόβερ.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η μάρτυρας, από την εφαρμογή ενός νέου συστήματος, το οποίο τροφοδοτήθηκε με δεδομένα από το 2008, προέκυψε ένα σχεδιάγραμμα στο οποίο φαίνονταν ύποπτες και πιθανόν παραβατικές συναλλαγές μεταξύ ασφαλισμένων και ιδρύματος.

Τα αποτελέσματα τρέλαναν ακόμη και τα... κομπιούτερ, όταν αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις όπως ότι «... ενώ εργαζόμενος για ένα χρονικό διάστημα είχε λάβει παροχές ασθενείας, για το ίδιο διάστημα φαινόταν ότι εργάζεται κανονικά», ενώ στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι «... από τον Αύγουστο του 2005 μέχρι και τον Απρίλιο του 2011, ενώ φαίνεται να απασχολείται κανονικά σε επιχείρηση, έπαιρνε σε τακτά χρονικά διαστήματα, ταυτόχρονα και επιδόματα ασθένειας και μητρότητας»!


Η μάρτυρας κατέθεσε:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι προσήλθες να καταθέσεις στην Υπηρεσία μας;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Εργάζομαι ως υπάλληλος στο Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων από 01-01-1984. Από τον Νοέμβριο του 2003 είμαι τοποθετημένη στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.), ενώ από τον Απρίλιο του 2011 είμαι ταυτόχρονα και στη Διεύθυνση παροχών της Διοίκησης. Τον Νοέμβριο του 2011 μετά από απαίτηση του ΙΚΑ, η εταιρεία «INTRACOM» που έχει αναλάβει τα πληροφοριακά συστήματα του ΙΚΑ, κατασκεύασε μία εφαρμογή «RISK ANALYSIS». Η εφαρμογή τροφοδοτήθηκε με δεδομένα από το 2008 και εντεύθεν. Κατά την παρουσίαση της εφαρμογής αυτής, με τα δεδομένα που είχαν εισαχθεί, η εφαρμογή ανέπτυξε ένα σχεδιάγραμμα στο οποίο φαίνονταν ύποπτες και πιθανόν παραβατικές συναλλαγές μεταξύ ασφαλισμένων και του ιδρύματος.

Παραδείγματα

Σαν παράδειγμα σας αναφέρω, ότι ενώ κάποιος εργαζόμενος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είχε λάβει παροχές ασθενείας, για το ίδιο χρονικό διάστημα φαινόταν ότι εργάζεται κανονικά. Ενα δεύτερο παράδειγμα είναι ότι στο σύστημα φαίνονταν αφύσικες στον αριθμό παροχές για δίδυμη κύηση. Πρώτο υποκατάστημα στις ύποπτες συναλλαγές ήταν το τοπικό υποκατάστημα ΙΚΑ Καλλιθέας, που εδρεύει επί της οδού Σκρα 45 στην Καλλιθέα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη και συνεχίζοντας την ανάγνωση των στοιχείων, επιλέξαμε τυχαία έναν αριθμό ασφαλισμένου. Αναζητήσαμε όλες τις παροχές που είχε πάρει ο ασφαλισμένος αυτός από το 2002 που ξεκίνησε το Ο.Π.Σ. και μπορούσαμε να έχουμε εικόνα. Διαπιστώσαμε ότι από τον Αύγουστο του 2005 μέχρι και τον Απρίλιο του 2011, ενώ φαίνεται να απασχολείται κανονικά σε επιχείρηση, έπαιρνε σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ταυτόχρονα και επιδόματα ασθενείας και μητρότητας. Επίσης για τον ίδιο ασφαλισμένο διαπιστώσαμε ότι για το διάστημα από Οκτώβριο του 2006 έως Σεπτέμβριο του 2010, είχε λάβει επιδόματα για πέντε τοκετούς. Αμεσα ξεκίνησα έρευνα, τόσο από τα δεδομένα που είχα στη διάθεσή μου μέσω του Ο.Π.Σ., όσο και με απευθείας επικοινωνία με την Προϊσταμένη του τμήματος παροχών του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Καλλιθέας, από την οποία ζήτησα να ελέγξει τον φάκελο πληρωμών της ασφαλισμένης και συγκεκριμένα να ελέγξει αν υπήρχαν τα παραστατικά που απαιτούνται για να εισπράξει κάποιος βοηθήματα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης.

Η Προϊσταμένη μου απάντησε ότι δεν υπήρχε κανένα παραστατικό. Η επόμενη κίνησή μου ήταν να επικοινωνήσω με τη ΔΟΥ της ανωτέρω ασφαλισμένης, για να ρωτήσω πόσα προστατευόμενα μέλη δηλώνει στη φορολογική της δήλωση. Ελαβα την απάντηση ότι η ασφαλισμένη είναι άγαμη και δεν δηλώνει κανένα προστατευόμενο μέλος. Αμέσως μετά αναζήτησα στοιχεία για την εικόνα της επιχείρησης στην οποία εργάζεται. Η Ε.ΥΠ.Ε.Α., η οποία είναι ειδική Υπηρεσία του ΙΚΑ, είχε πραγματοποιήσει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, επιτόπιους ελέγχους στην επιχείρηση στην οποία φαίνεται ασφαλισμένη η ανωτέρω εργαζόμενη.

Συγκεκριμένα πραγματοποίησε οχτώ ελέγχους από τον Νοέμβριο του 2002 έως και τον Δεκέμβριο του 2011. Σε αυτούς τους ελέγχους η υπό έρευνα ασφαλισμένη δεν βρέθηκε ποτέ στον χώρο στον οποίο φέρεται να εργάζεται. Εξάλλου, στον πίνακα προσωπικού που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 16 του Νόμου 2874/2000, η ασφαλισμένη φαίνεται στον αύξοντα αριθμό εννέα (9) να προσφέρει υπηρεσίες, ως υπεύθυνη καταστήματος, από Δευτέρα έως και Παρασκευή και από ώρες 17:00 έως 01:00.

Στην ίδια κατάσταση φαίνεται ότι είναι παντρεμένη και έχει ένα παιδί, ενώ όπως παραπάνω ανέφερα για το διάστημα από Οκτώβριο του 2006 έως Σεπτέμβριο του 2010, είχε λάβει επιδόματα για πέντε τοκετούς. Σας παραδίδω τώρα φωτοαντίγραφο διαστάσεων Α4 με χειρόγραφες σημειώσεις, έκθεση επιτόπιου ελέγχου της 01-12-2011 και δύο πίνακες προσωπικού της συγκεκριμένης επιχείρησης, άπαντα σε σώμα ως σχετικό -1-.

Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι η εργαζόμενη είναι η (...), με αριθμό μητρώου ασφαλισμένου (...) και η επιχείρηση είναι η (...). Ημουν πλέον βέβαιη ότι κάτι συνέβαινε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Καλλιθέας και άμεσα ενημέρωσα τον Υποδιοικητή του ΙΚΑ (...). Διατάχθηκε έκτακτος έλεγχος, προς περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων, ο οποίος διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Υπηρεσιών Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενώ εγώ παράλληλα συνέχισα την έρευνά μου μέσα από τα δεδομένα του Ο.Π.Σ. Διαπίστωσα ότι εκτός από την (...), παροχές είχαν χορηγηθεί και σε συγγενικά της πρόσωπα, όπως στον πατέρα της, στη μητέρα της και στην αδελφή της. Οι ανωτέρω λάμβαναν παροχές από το υποκατάστημα ΙΚΑ Καλλιθέας, αν και κάτοικοι περιοχών εκτός αρμοδιότητας του υποκαταστήματος.

Χωρίς παραστατικά


Οι παροχές χορηγήθηκαν ως επί το πλείστον από την υπάλληλο ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ Ελένη, ενώ επικυρώνονταν από τους προϊσταμένους ΦΕΡΡΑ Χρυσούλα και (...) και ταμίας που τις εκτελούσε ήταν η ΣΟΥΡΙΔΗ Χριστίνα. Σας παραδίδω τώρα αντίγραφο προσωρινής έκθεσης ελέγχου από 12-12-2011, της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Υπηρεσιών Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ως σχετικό -2-, στην οποία περιγράφονται τα ανωτέρω, ενώ αναφέρεται ότι για όλες τις ανωτέρω παροχές δεν υπάρχουν παραστατικά, που προβλέπονται από τις διαδικασίες του ΙΚΑ.

Κατά τον έλεγχο της επιθεώρησης επίσης διαπιστώθηκε να υπάρχουν και άλλοι ασφαλισμένοι, οι οποίοι λάμβαναν παροχές χωρίς παραστατικά. Ενδεικτικά σας αναφέρω τα ονόματα (σ.σ. αναφέρονται ονόματα).

Εν συνεχεία, δεδομένου και των εξακριβωμένων περιπτώσεων στις οποίες αποδείχθηκε παραβατικότητα, εκτύπωσα από το Ο.Π.Σ. περιπτώσεις οι οποίες εμφανίζονταν ως ύποπτες. Συγκέντρωσα στοιχεία για περίπου εκατόν δέκα περιπτώσεις, στις οποίες χορηγήθηκαν παροχές από το υποκατάστημα του ΙΚΑ Καλλιθέας σε ασφαλισμένους χωρίς να το δικαιούνται και αφού το ποσό των παροχών είδα ότι είχε φτάσει τα 5.000.000 ευρώ, ενημερώθηκε εκ νέου ο Υποδιοικητής, ο οποίος και διέταξε την 09-01-2012 δεύτερη έκτακτη επιθεώρηση στο ΙΚΑ Καλλιθέας.

Η μάρτυρας στη συνέχεια λέει:


Συμπέρανα, ότι ο μηχανισμός έκδοσης και είσπραξης παρανόμων παροχών είχε ως εξής: Αρχικά, η ΠΑΤΕΡΑΚΗ Χριστίνα, υπάλληλος του τμήματος μητρώου του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Καλλιθέας χορηγούσε ασφαλιστική ικανότητα σε ασφαλισμένους, χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Η εν λόγω υπάλληλος χρησιμοποιούσε τη χειρόγραφη διαδικασία, που προβλέπεται από τη λειτουργία του συστήματος για να πετύχει το ζητούμενο. Από το πρωτόκολλο διαδικασιών του ΟΠΣ πρέπει να καταχωρούνται τα ορθά στοιχεία του ατομικού πρωτοκόλλου του υπαλλήλου που κάνει τη χειρόγραφη παρέμβαση. Η ίδια καταχωρούσε ψευδή στοιχεία με σκοπό να αποφευχθεί τυχόν εντοπισμός της. Επίσης, παρενέβαινε και στην τροποποίηση των μεταβλητών στοιχείων του ασφαλισμένου, αλλοιώνοντας τα στοιχεία της διεύθυνσης κατοικίας αντικαθιστώντας αυτά ως επί το πλείστον με συγκεκριμένη διεύθυνση στην περιοχή της Καλλιθέας (Σπάρτης 120 στην Καλλιθέα, πατρική διεύθυνση της ιδίας) ή γενικότερα χρησιμοποιούσε διευθύνσεις που ανήκουν στην ασφαλιστική περιοχή του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Καλλιθέας, χωρίς να καταχωρεί τα στοιχεία του προσωπικού της πρωτοκόλλου κατά τη διαδικασία της μεταβολής. Δηλαδή, έβαζε ένα ψεύτικο πρωτόκολλο, συνήθως ένα -X-, έτσι ώστε το σύστημα να της επιτρέπει πρόσβαση για να μπορεί εν συνεχεία να αλλοιώνει στοιχεία ώστε να πετύχει το ζητούμενο.

Εξάλλου, από τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιείται μέχρι και σήμερα, έως τώρα δεν βρέθηκαν παραστατικά που να δικαιολογούν τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις της. Αυτή ήταν η διαδικασία όσον αφορά το τμήμα μητρώου για να εξασφαλιστεί παρανόμως ασφαλιστική ικανότητα. Εν συνεχεία και αφού πλέον είχε εξασφαλιστεί ασφαλιστική ικανότητα από την Πατεράκη, ο συγκεκριμένος αριθμός μητρώου έφτανε στο τμήμα παροχών για τη χορήγηση παροχών.

Εκεί οι υπάλληλοι ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ Ελένη, ΘΩΜΑΚΟΥ Μυρσίνη και οι προϊστάμενοι ΦΕΡΡΑ Χρυσούλα και (...) χορηγούσαν τις παράνομες παροχές, χωρίς να υπάρχουν τα κατάλληλα παραστατικά. Για παράδειγμα, εάν υποθέσουμε ότι η ΠΑΤΕΡΑΚΗ, με εξαπάτηση είχε χορηγήσει ασφαλιστική ικανότητα και ο ασφαλισμένος μετέβαινε στο τμήμα παροχών για να του εκδοθούν οι αποφάσεις έτσι ώστε εν συνεχεία να μεταβεί στο ταμείο για να εισπράξει, έπρεπε κατά την παρουσίασή του στο τμήμα παροχών, να προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, πράγμα το οποίο δεν συνέβαινε. Ετσι καθίσταται αυτονόητη η συνεργασία της ΠΑΤΕΡΑΚΗ με τις προαναφερόμενες υπαλλήλους του τμήματος παροχών. Σε πολλές περιπτώσεις και οι ίδιες οι εργαζόμενες του τμήματος παροχών παρενέβαιναν στα αποτελέσματα ελέγχου του συστήματος. Στην ασφαλισμένη (...), συνταξιούχο δημοσίου, αδελφή της υπαλλήλου ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ Ελένης, είχε χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα την 7-12-2009, από το 2000 επ' αόριστον, δηλαδή αναδρομικά χωρίς να τη δικαιούται.

Το ποσό που έχει εισπράξει από 30-11-2005 μέχρι και 23-11-2011 είναι 65.675 ευρώ. Αλλη περίπτωση, η (...) κόρη της παραπάνω και ανιψιά της ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ, ενώ εμφανίζεται εργαζόμενη από τον Απρίλιο του έτους 2006, της έχουν χορηγηθεί παροχές από 17 Φεβρουαρίου 2006 μέχρι 6 Οκτωβρίου του 2011, για πέντε τοκετούς, ενώ είναι άγαμη χωρίς παιδιά και το ποσό της ζημίας για το ΙΚΑ ανέρχεται στις 114.335 ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα παραπάνω στην τελευταία περίπτωση, χωρίς παρέμβαση των υπαλλήλων του τμήματος παροχών δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί η εξαπάτηση του ΙΚΑ. Με την ίδια μέθοδο χορηγήθηκαν στον (...) ανιψιό της ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ το ποσό των 89.269 ευρώ και στον (...), γαμπρό της ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ και συνταξιούχο ειδικού ταμείου, το ποσό των 149.200 ευρώ. Εν συνεχεία, αφού πλέον ο ασφαλισμένος ή αριθμός του μητρώου του, κατείχε ασφαλιστική ικανότητα και είχε βγει απόφαση από το τμήμα παροχών, κατευθύνονταν για εκτέλεση της απόφασης στο ταμείο.
Ως επί το πλείστον, τις ύποπτες αποφάσεις τις εκτελούσε η υπάλληλος ΣΟΥΡΙΔΗ Χριστίνα, η οποία δεν τηρούσε το πρωτόκολλο διαδικασιών και συγκεκριμένα ανέγραφε επί της απόφασης ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία των προσώπων που εισέπρατταν τα χρηματικά ποσά.

Για να κατανοήσετε τον τρόπο που δρούσε, σας παραδίδω τώρα ως σχετικό -3-, οχτώ (8) φωτοαντίγραφα ταμειακών παραστατικών σε σώμα. Για παράδειγμα κατέγραφε αριθμούς δελτίων ταυτότητας που αντιστοιχούν σε ακυρωμένες ή υπήρχαν απλές μονογραφές, αντί του πλήρους ονοματεπώνυμου που προβλέπεται. Στην ασφαλισμένη (...), νύφη της ταμία ΣΟΥΡΙΔΗ, έχουν χορηγηθεί παροχές ύψους 96.765 ευρώ χωρίς κανένα παραστατικό, το ίδιο στον υιό της ΣΟΥΡΙΔΗ (...) για παροχές ύψους 25.216 ευρώ, στην κόρη της ΣΟΥΡΙΔΗ (...), για παροχές ύψους 41.071 ευρώ και για δικό της δικαίωμα έχει εισπράξει παροχές ύψους 20.437 ευρώ.

Λίστα εμπλεκομένων

Συμπληρωματική κατάθεση από τη μάρτυρα στις 8 Φεβρουαρίου:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι προσήλθες να καταθέσεις στην Υπηρεσία μας;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Συμπληρωματικά ως προς την από 26-01-2012 έκθεση ένορκης εξέτασής μου, της οποίας το περιεχόμενο επιβεβαιώνω ως αληθές, θέλω να προσθέσω τα κάτωθι: στην αρχική μου κατάθεση είχα αναφέρει ότι από την έρευνα είχαν προκύψει εκατόν δέκα (110) ύποπτες περιπτώσεις.
Δεδομένου ότι η έρευνα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα οι ύποπτες περιπτώσεις λήψεως παροχών από ασφαλισμένους που δεν τις δικαιούνται, έχουν φτάσει τις διακόσιες σαράντα τέσσερις (244). Σας παραδίδω τώρα, ως σχετικό -4-, δεκατρείς σελίδες σε σώμα, με καταστάσεις στις οποίες εμφαίνονται οι διακόσιοι σαράντα τέσσερις (244) εμπλεκόμενοι ασφαλισμένοι, τα χρηματικά ποσά που έχουν παραλάβει, καθώς και οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Καλλιθέας που τους έχουν εξυπηρετήσει. Επίσης, σας παραδίδω τώρα ως σχετικά -5- και -6-, δύο σκληρόδετους φακέλους, κίτρινου χρώματος, τύπου «Κ8 FIBER», οι οποίοι περιέχουν αναλυτικά τα στοιχεία για κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά. Κάθε σώμα εγγράφου είναι αριθμημένο κατά αύξοντα αριθμό, σε αντιστοιχία με τα ονόματα του ανωτέρω σχετικού -4-. Ενδεικτικά, όσον αφορά το περιεχόμενο τον ογκωδέστατων φακέλων που σας παρέδωσα, θέλω να αναφερθώ σε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Στην υπ' αριθ. -159- περίπτωση, που αφορά τον (...), ο οποίος ενώ δεν έχει καμία ημέρα ασφάλισης έχει πάρει ασφαλιστική ικανότητα ως εργαζόμενος και έχει λάβει από το ΙΚΑ ως παροχές, για χρονικό διάστημα περίπου εννέα μηνών, το ποσό των 12.253,27 ευρώ.

Οι παροχές αυτές αφορούν έκτακτη νοσοκομειακή περίθαλψη, χωρίς να υπάρχει κανένα παραστατικό. Ο ίδιος κατοικεί στο Αιγάλεω ενώ διατηρεί επιχείρηση στο Ν. Κόσμο Αττικής. Στις υπ' αριθ. 16, 105, 106, 107 και 179 περιπτώσεις, που αφορούν αντίστοιχα την (...), την (...), τον (...), τον (...) και τον (...). Ολοι οι ανωτέρω των οποίων οι σχέσεις είναι προφανείς, έχουν λάβει κατά καιρούς 404.000 ευρώ περίπου. Στην (...) έχουν χορηγηθεί παροχές για έναν τοκετό, τον Μάρτιο του 2006, ενώ η ίδια έχει δύο παιδιά, γεννημένα το 1984 και το 1987.

Της έχουν χορηγηθεί επίσης πληθώρα παροχών από νοσηλεία άνευ παραστατικών, έχει λάβει παροχές από ασθένεια το ίδιο χρονικό διάστημα που εργάζεται κανονικά και επίσης ενώ φαίνεται από το ιστορικό της ότι ξεκινάει να ασφαλίζεται τον Σεπτέμβριο του 2006, είχε αρχίσει να λαμβάνει παροχές από το 2003. Στην κόρη της (...) έχουν χορηγηθεί δύο τοκετοί σε διάστημα οχτώ μηνών, ενώ η ίδια είναι άγαμη, έχει λάβει παροχές νοσηλείας χωρίς παραστατικά για τους δύο υποτιθέμενους τοκετούς και όπως και η μητέρα της λάμβανε παροχές ασθενείας χωρίς να έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Στον (...), υιό και αδερφό των παραπάνω, έχουν χορηγηθεί αντίστοιχες παροχές με την αδερφή του, ενώ δεν τις δικαιούται. Στον (...), σύζυγο και πατέρα των ανωτέρω, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση από το 2002, χωρίς να έχει ούτε μία ημέρα ασφάλισης στο ΙΚΑ, του έχουν χορηγηθεί παροχές ύψους 88.113 ευρώ.

Σε συγγενείς και φίλους

Στον (...) έχουν καταβληθεί μεγάλα ποσά για νοσηλεία, για τον ίδιο και για τα παιδιά του και δύο επιδόματα για τοκετούς, αν και ο ίδιος εργάζεται το ίδιο χρονικό διάστημα στην επιχείρησή του (...) και δεν προκύπτει να έχει παιδιά.

Ας σημειωθεί ότι η διεύθυνση κατοικίας που δηλώνει η οικογένεια (...) είναι Κουμουνδούρου 58, στον Αλιμο Αττικής, η οποία είναι η ίδια διεύθυνση που δηλώνει και η υπάλληλος ΠΑΤΕΡΑΚΗ Χριστίνα. Στις υπ' αριθ. 15, 123, 124, 125, 162, 166, 167, 168, 169, 233, και 237 περιπτώσεις, που αφορούν τον (...), ο οποίος διατηρεί επιχείρηση στο Ελληνικό Αττικής, επί της οδού Ξάνθου 52Α και τη σύζυγό του, την αδερφή του, τον γαμπρό του, την ανιψιά του, τον πατέρα του και εργαζομένους του.

Οι παραπάνω συνολικά έλαβαν από το ΙΚΑ παροχές συνολικού ποσού 720.000 περίπου, ενώ τα περισσότερα από αυτά τα ποσά τα εισέπραξε ο (...) με εξουσιοδότηση των δικαιούχων. Κάποιοι εξ αυτών δεν είχαν ασφαλιστική ικανότητα για να λάβουν τις παροχές που έλαβαν και άλλοι έλαβαν βοηθήματα τοκετού και μητρότητας ενώ είναι άγαμοι και χωρίς παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεύθυνση κατοικίας της οικογένειας (...) είναι στον Πειραιά Αττικής, ενώ στο μητρώο του υποκαταστήματος έχει καταχωρηθεί η διεύθυνση στην Καλλιθέα Αττικής, η οποία τυγχάνει διεύθυνση της πατρικής κατοικίας της υπαλλήλου του μητρώου του ΙΚΑ Καλλιθέας, ΠΑΤΕΡΑΚΗ Χριστίνας.

Στις υπ' αριθ. 145, 146 και 97 περιπτώσεις, που αφορούν την υπάλληλο παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ Ελένη, τον αδελφό της (...) και την κόρη της (...).

Η ίδια η ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ έχει λάβει συνολικά 44.000 ευρώ περίπου, ενώ από δειγματοληπτικό έλεγχο έχει προκύψει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν παραστατικά. Οσον αφορά τον αδερφό της (...) έχει λάβει παροχές ύψους 49.550 ευρώ περίπου, χωρίς να έχει ασφαλιστική ικανότητα, βοήθημα τοκετού χωρίς να έχει παιδί και έκτακτη νοσοκομειακή περίθαλψη χωρίς παραστατικά. Οσον αφορά την κόρη της ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ, (...), μεταξύ άλλων αν και άγαμη χωρίς παιδιά έχει εισπράξει βοήθημα τοκετού.

Στο σημείο αυτό θέλω να προσθέσω ότι ο (...) είχε καταφέρει να τύχει συντάξεως από το ΙΚΑ. Από έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός ενσήμων είχαν αποκολληθεί από βιβλιάριο άλλου ασφαλισμένου και είχαν επικολληθεί σε δύο βιβλιάρια ενσήμων, τα οποία είχε εκδώσει χειρόγραφα η υπάλληλος του τμήματος μητρώου του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Καλλιθέας ΠΑΤΕΡΑΚΗ Χριστίνα.

Η περίπτωση αυτή εντοπίστηκε και εκδόθηκε απόφαση ανάκλησης της σύνταξης. Σας παραδίδω τώρα το σχετικό έγγραφο αποτελούμενο από δύο σελίδες, ως σχετικό -7-.
Στις υπ' αριθ. 36, 37, 38, 96, 243 και 244 περιπτώσεις, που αφορούν την (...), τις αδερφές της (...) και (...), την κόρη της (...), τον πεθερό της (...) και την (...). Οι ανωτέρω έλαβαν παροχές ύψους 83.400 ευρώ περίπου, ενώ κάποιοι εξ αυτών δεν είχαν ασφαλιστική ικανότητα, τους χορηγήθηκαν βοηθήματα τοκετού χωρίς να τα δικαιούνται και σε κάποιες αποφάσεις δεν βρέθηκαν καθόλου παραστατικά.

Σας παραδίδω τώρα, ως σχετικό -8-, έγγραφο της Υπηρεσίας μου με το οποίο αιτηθήκαμε από την τράπεζα ALPHA BANK να μας γνωρίσει οτιδήποτε γνωρίζει σχετικά με επιταγές που εκδόθηκαν από το ΙΚΑ Καλλιθέας προς διάφορους ασφαλισμένους. Το έγγραφο αυτό συνοδεύεται από την απάντηση της τράπεζας αποτελούμενη από τριάντα (30) φωτοαντίγραφα επιταγών. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω.

Νέος φάκελος

Συμπληρωματική κατάθεση από τη μάρτυρα στις 19 Φεβρουαρίου:

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Επιβεβαιώνω και πάλι ως αληθές το περιεχόμενο των από 26-01-2012 και 08-02-2012 εκθέσεων ένορκης εξέτασής μου. Επιπρόσθετα, θέλω να σας καταθέσω ότι ο έλεγχος στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Καλλιθέας συνεχίζεται, τόσο από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όσο και από τις ομάδες εργασίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος.

Η ζημιά ως τώρα υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει τα 10.000.000 ευρώ και επιφυλάσσομαι να σας προσκομίσω νεότερα στοιχεία για τις περιπτώσεις που ήδη σας έχω καταθέσει, καθώς και στοιχεία για νέες περιπτώσεις που δεν έχετε στην κατοχή σας, καθότι έχουν προκύψει από την έρευνα των τελευταίων ημερών. Σας παραδίδω τώρα, ως σχετικό -9- το υπ' αριθ. 891 από 13-02-2012 έγγραφο της Υπηρεσίας μου με το οποίο αιτηθήκαμε από την τράπεζα ALPHA BANK να μας γνωρίσει οτιδήποτε γνωρίζει σχετικά με επιταγές που εκδόθηκαν από το ΙΚΑ Καλλιθέας προς διάφορους ασφαλισμένους.

Επίσης, σας παραδίδω σε σώμα, ως σχετικό -10-, ταμειακά παραστατικά που αφορούν την (...), για τις υπ' αριθ. 14102 και 14101 αποφάσεις, με συνημμένες τις αποφάσεις και μία εξουσιοδότηση στην Ελένη ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ, προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα από το ΙΚΑ Καλλιθέας. Ως σχετικό -11-, σας παραδίδω σε σώμα ταμειακά παραστατικά της (...), για τις υπ' αριθ. 3473 και 3457 αποφάσεις, με συνημμένες τις αποφάσεις, δύο υπεύθυνες δηλώσεις και μία εξουσιοδότηση στην ΠΑΤΕΡΑΚΗ Χρστίνα, προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα από το ΙΚΑ Καλλιθέας. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω.

ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΙΚΑ
«Ψάρευαν» πελάτες και σε κέντρο αισθητικής


Aκόμη και σε... ινστιτούτο αισθητικής «ψάρευαν»... πελάτες τα μέλη του κυκλώματος των υπαλλήλων του ΙΚΑ. Οπως αναφέρει στην κατάθεσή της 39χρονη, υπάλληλος γνωστού κέντρου αισθητικής, στο οποίο κατέφυγε για να αδυνατίσει, μετά από κάποια κιλά που είχε πάρει εξαιτίας δύο χειρουργείων για γυναικολογικά προβλήματα, της πρότεινε, μέσω του ΙΚΑ Καλλιθέας «όπου είχε μία γνωστή», να πάρει χρήματα πίσω από αυτά που είχε ξοδέψει για τις εγχειρήσεις.

Η γυναίκα, η οποία ισχυρίζεται ότι από τα 15.000 ευρώ κράτησε τα 6.000, υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα όταν διάβασε στα παραστατικά ως αιτιολογία «Νεογνική Μονάδα Ιδιωτικών Κλινικών», ενώ η ίδια δεν είχε παιδιά!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σύμφωνα με έγγραφο του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ, με διάφορες αποφάσεις και για χρονικά διαστήματα μεταξύ των ετών 2009 έως 2011 έχεις λάβει συνολικά παροχές από το ΙΚΑ ύψους 44.827,17 ευρώ. Οι παροχές αυτές αφορούσαν έκτακτη φαρμακευτική, έκτακτη νοσοκομειακή και πρόσθετη περίθαλψη. Τι έχεις να πεις;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Δεν είναι ακριβές ότι παρέλαβα το ποσό που μου λέτε. Το έτος 2007 είχα σοβαρά προβλήματα υγείας και εισήλθα στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ, όπου υπεβλήθην σε ένα χειρουργείο. Η εγχείρηση αφορούσε γυναικολογικά προβλήματα, τα οποία συνεχίστηκαν και μετά από αυτή, με αποτέλεσμα το 2010 να εισαχθώ ξανά στο ίδιο νοσοκομείο και να υποβληθώ εκ νέου σε μία ακόμα εγχείρηση. Θεωρώ περιττό να σας αναφέρω ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα η ψυχολογική μου κατάσταση ήταν αθλία.

Η πρόταση

Μόλις στάθηκα στα πόδια μου και δεδομένων των χειρουργείων και των θεραπειών, είχα πάρει κάποια κιλά. Πήγα σε ένα ινστιτούτο αισθητικής στο (...) στην Καλλιθέα, για να κάνω κάποιο πρόγραμμα. Εκεί με πλησίασε μία εργαζόμενη επ' ονόματι (...) και δεδομένου ότι αυτή μου είχε πάρει το ιστορικό, γνωρίζοντας τις επεμβάσεις που είχα υποβληθεί, μου πρότεινε να με βοηθήσει να πάρω κάποια χρήματα πίσω από αυτά που είχα ξοδέψει για τις εγχειρήσεις αυτές. Της είπα ότι έχει περάσει πολύς χρόνος και οι προθεσμίες για την υποβολή δικαιολογητικών έχουν χαθεί, αλλά αυτή μου είπε «μην ανησυχείς έχω μια γνωστή στο ΙΚΑ Καλλιθέας και αφού τα δικαιούσαι θα τα πάρεις», δεν είχα κανένα λόγο να το αρνηθώ. Με υπόδειξή της, της προσκόμισα τους δύο ιατρικούς φακέλους, με όλα τα παραστατικά, τις εξετάσεις και τα χρήματα που είχα δαπανήσει για τα χειρουργεία.

Μετά από περίπου δύο μήνες η ίδια με κάλεσε στο γραφείο της και μου είπε ότι τελικά οι υποθέσεις εξετάσθηκαν, πέρασαν από τις αρμόδιες επιτροπές και έγιναν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Μου είπε επίσης ότι θα με ενημέρωνε για ποια ακριβώς ημέρα θα πηγαίναμε μαζί στο ΙΚΑ Καλλιθέας για να πάρω τα χρήματα. Σε αυτή μας τη συνάντηση μου είπε ότι ο άνθρωπος που έχει στο ΙΚΑ Καλλιθέας είναι ο αρμόδιος για να εγκρίνει τις αποζημιώσεις και, δεδομένου ότι τα χρήματα έτσι κι αλλιώς δεν θα τα έπαιρνα, «έπρεπε να τους βγάλω κάτι». Τη ρώτησα τι εννοεί και μου απάντησε ότι δεν γνωρίζει τι ποσό θα βγει με την επιταγή, όταν βγει θα δούμε. Μετά από δύο με τρεις μέρες μου έδωσε ραντεβού στο ΙΚΑ Καλλιθέας και μαζί εισήλθαμε στο υποκατάστημα.

Συναντήθηκε με μία υπάλληλο, αφού μου είχε πει ότι αυτή είναι ο άνθρωπός μου, παρέλαβε κάποια χαρτιά τα οποία μου έδωσε. Σύμφωνα με τις οδηγίες της (...) ανέβηκα στο ταμείο στο δεύτερο ή τρίτο όροφο, δεν θυμάμαι καλά. Προσκόμισα τα χαρτιά στο ταμείο, όπου ο ταμίας με ενημέρωσε ότι, επειδή το ποσό έχει ξεπεράσει κάποιο όριο, θα έπρεπε να εκδοθεί επιταγή στο όνομά μου. Οντως πήγα σε ένα άλλο γραφείο όπου παρέλαβα μία επιταγή.

Δεν θυμάμαι το ακριβές ύψος της επιταγής, πάντως ήταν πάνω από 15.000 ευρώ. Βγήκα εκτός του υποκαταστήματος, οπού με ανάμενε η (...) και μαζί πήγαμε στο τοπικό υποκατάστημα της ALPHA Bank, που βρίσκεται επί της οδού Θησέως όπου εξαργύρωσα την επιταγή. Σε όλη αυτή τη διαδικασία μέσα στην τράπεζα μαζί μου ήταν και η (...). Εκείνη ακριβώς τη στιγμή και δεδομένου ότι η (...) ήξερε πόσα χρήματα εισέπραξα, καθότι όπως προείπα σε όλη τη διαδικασία ήταν δίπλα μου, μου είπε «κράτα εσύ 6.000 ευρώ και τα υπόλοιπα μου τα δίνεις, εγώ θα γυρίσω στο ΙΚΑ για να τα δώσω στον άνθρωπό μου».

Η ίδια ακριβώς διαδικασία επαναλήφθηκε ακόμα δύο φορές, με τη διαφορά ότι τα χρήματα που μου απέδωσαν ήταν πολύ λιγότερα. Μετά από λίγο καιρό, αντιλήφθηκα ότι είχα πέσει θύμα απάτης από τη (...). Συγκεκριμένα είχε χρεώσει εν αγνοία μου μία πιστωτική μου κάρτα, τα στοιχεία της οποίας είχε από τη σύμβασή μου στα (...). Για το περιστατικό αυτό κινήθηκα νομικά εναντίον της και δικαιώθηκα. Το γεγονός αυτό με έκανε να είμαι πλέον καχύποπτη απέναντί της και ανέσυρα από το προσωπικό μου αρχείο όλα τα έγγραφα βάσει των οποίων είχα λάβει τις παροχές που παραπάνω σας είχα περιγράψει. Μετά από λεπτομερή ανάγνωση των εγγράφων έκπληκτη διαπίστωσα ότι μεταξύ άλλων η αιτιολογία που αναγραφόταν στα έγγραφα αυτά περιελάμβανε «ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ - ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ, ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ - ΑΠΛΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ». Στο σημείο αυτό σας αναφέρω ότι δεν έχω παιδιά και ουδέποτε προσκόμισα στο ΙΚΑ παραστατικά σχετικά με κάποιο τέκνο μου. Ολα τα δικαιολογητικά που είχα προσκομίσει ήταν νόμιμα και αληθή και αφορούσαν τις δύο μου επεμβάσεις για το γυναικολογικό μου πρόβλημα.

Στην επόμενη επίσκεψή μου στα (...) είπα στην (...) δείχνοντάς της τα παραστατικά που είχα μαζί μου «τι γράφει εδώ; Εγώ δεν έχω παιδιά». Μου απάντησε «μην ανησυχείς, επειδή είχε περάσει χρόνος από τα χειρουργεία σου και είχαν χαθεί οι προθεσμίες, η επιτροπή τα πέρασε με άλλη αιτία». Μετά από λίγες ημέρες την απέλυσαν από τα (...).

Σας παραδίδω τώρα οχτώ χαρτιά μηχανογράφησης πρωτότυπα σε σώμα, τα οποία είναι τα παραστατικά που μου παρέδωσε η (...) βάσει των οποίων πληρώθηκα από το ΙΚΑ. Θέλω να υπογραμμίσω ότι oι ιατρικοί φάκελοι που παρέδωσα προς έγκριση των εξόδων μου από την επιτροπή του ΙΚΑ, αφορούσαν τα δύο χειρουργεία μου, για γυναικολογικούς λόγους και μόνον αυτά.
«Με χρησιμοποίησαν»

Τονίζω δε ότι το ποσό που τελικώς μου απεδόθη, συνολικά περίπου 12.000 ευρώ, ήταν κατά πολύ μικρότερο από τα ποσά που πραγματικά δαπάνησα και που τελικώς δικαιούμην. Πολύ μετά την εξαργύρωση των επιταγών και εξαιτίας και άλλης μίας απάτης εις βάρος μου από τη (...), διαπίστωσα την απάτη σε βάρος του ταμείου του ΙΚΑ, στην οποία η (...) και οι συνεργοί της με χρησιμοποίησαν για δικό τους όφελος, δίχως δυστυχώς να το αντιληφθώ εγκαίρως.

Πραγματικά, λυπάμαι πάρα πολύ που έστω και άθελά μου αποτέλεσα μέρος του σχεδίου απατεώνων που λυμαίνονται το ταμείο, γι' αυτό και δηλώνω ότι θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση της Υπηρεσία σας για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις την υπάλληλο του ΙΚΑ Καλλιθέας με την οποία συναντήθηκε η (...) και παρέδωσε τα δικαιολογητικά, βάσει των οποίων πληρώθηκες;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ναι, είμαι απολύτως βέβαιη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναγνωρίζεις κάποιο πρόσωπο από τις φωτογραφίες που σου δείχνω τώρα; [Γίνεται μνεία ότι στη μάρτυρα επιδεικνύονται φωτογραφίες από τις αιτήσεις για έκδοση δελτίου ταυτότητας των 1) ΣΟΥΡΙΔΗ Χριστίνα, 2) ΠΑΤΕΡΑΚΗ Χριστίνα, 3) ΘΩΜΑΚΟΥ Μυρσίνη, 4) ΦΕΡΡΑ Χρυσούλα, 5) ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ Ελένη και 6) (...)]

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ναι αναγνωρίζω την υπάλληλο του ΙΚΑ Καλλιθέας με την οποία συναντήθηκε η (...) και παρέδωσε τα δικαιολογητικά βάσει των οποίων πληρώθηκα. Είναι η υπ' αύξων αριθμό (4). (Γίνεται μνεία ότι η μάρτυρας αναφέρεται στη ΦΕΡΡΑ Χρυσούλα του Φωτίου και της Ελένης, γεν. 14-05-1960 με Α.Δ.Τ. ΑΒ - 515839). Για να σας βοηθήσω σας λέω ότι το κινητό τηλέφωνο της ανωτέρω υπαλλήλου είναι (...). Κάποτε χρειάστηκε η (...) να επικοινωνήσει μαζί της και την κάλεσε από κινητό μου τηλέφωνο. Εκτοτε αποθήκευσα το τηλέφωνο αυτό. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΗΝ ΕΛ. ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ
186.567 ευρώ εις... υγείαν του κουμπάρου

Συνολικές παροχές ύψους 186.567 ευρω είχε χορηγήσει στον κουμπάρο της η εκ των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΙΚΑ Ελένη Μπουραζάνη. Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, «με διάφορες αποφάσεις και για χρονικά διαστήματα μεταξύ των ετών 2004 έως 2011 έλαβε συνολικά από το ΙΚΑ επιδόματα ασθενείας, έκτακτες ιατροφαρμακευτικές παροχές, έκτακτες νοσοκομειακές παροχές, ακόμη και βοηθήματα... τοκετού».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έπαιρνε χρήματα με αυτόν τον τρόπο και προσπάθησε να δικαιολογηθεί, επικαλούμενος «την πολύ κακή οικονομική του κατάσταση», ωστόσο παραδέχτηκε ότι είχε εισπράξει συνολικά ποσά 10.000 με 12.000 ευρω, ενώ «καρφώνει» την κατηγορουμένη, λέγοντας χαρακτηριστικά «...ανάλογα του ύψους του ποσού κρατούσα από 500 έως 1.500 το πολύ και τα υπόλοιπα τα έβαζα σε φάκελο και τα παρέδιδα έξω από το ΙΚΑ Καλλιθέας στην Μπουραζάνη...».
Είπε:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σύμφωνα με έγγραφο του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ με διάφορες αποφάσεις και για χρονικά διαστήματα μεταξύ των ετών 2004 έως 2011 έχεις λάβει συνολικά παροχές από το ΙΚΑ ύψους 186.567 ευρώ. Οι παροχές αυτές αφορούσαν επιδόματα ασθενείας, έκτακτες ιατροφαρμακευτικές παροχές, έκτακτες νοσοκομειακές παροχές και βοηθήματα τοκετού. Τι έχεις να πεις;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Εκπληκτος πληροφορούμαι το ύψος των ποσών των παροχών που φέρεται να έχω παραλάβει. Ουδέποτε ιδιοποιήθηκα το ανωτέρω ποσό. Η αλήθεια είναι ότι έχω λάβει κάποιες παροχές από το ΙΚΑ, αν μπορώ να υπολογίσω καλά γύρω στις 10.000 με 12.000 ευρώ. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα θα εξιστορήσω τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν.

Από το έτος 1994 γνωρίζω την ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ Ελένη, η οποία είναι υπάλληλος του ΙΚΑ. Είχαμε οικογενειακές σχέσεις και μάλιστα το έτος 1995 γίναμε κουμπάροι, καθότι της βάφτισα τον γιο της Παναγιώτη.

Η ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ έχει ακόμα ένα παιδί, μία κόρη, την (...), και ο σύζυγός της ονομάζεται ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ Κωνσταντίνος. Αν θυμάμαι καλά, τέλη του 2003 με αρχές του 2004 μου πρότεινε, δεδομένης της πολύ κακής οικονομικής μου κατάστασης, να φροντίσει για την έκδοση κάποιων παροχών στο όνομά μου με τη συμφωνία να μου απέδιδε ένα μικρό μέρος από το σύνολο.
«Ολα θα γίνουν νόμιμα»

Τη ρώτησα αν αυτό ήταν νόμιμο και αν υπήρχε κάποιος κίνδυνος για εμένα και με καθησύχασε κατηγορηματικά, λέγοντάς μου ότι όλα θα γίνουν με νόμιμο τρόπο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Με καθησύχασε επιπρόσθετα, λέγοντάς μου ότι με τον ίδιο νόμιμο τρόπο έχει χορηγήσει χρήματα και σε άλλους γνωστούς και φίλους της, χωρίς να έχει υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.
Τώρα που το σκέφτομαι, ήταν λάθος μου που δέχτηκα αλλά δεν είχα και πολλές επιλογές, γιατί την εποχή εκείνη είχα δύο μικρά παιδιά, πέντε και ενός έτους αντίστοιχα, και η οικονομική μου κατάσταση, όπως προείπα, ήταν τραγική. Ετσι, λοιπόν, έδωσα τη συγκατάθεσή μου και από τις αρχές του 2004, αν θυμάμαι καλά, ξεκίνησε να μου εκδίδει κάποια εντάλματα πληρωμής.

Με έπαιρνε τηλέφωνο, με ενημέρωνε να περάσω από το ΙΚΑ Καλλιθέας, όπου εργαζόταν τότε, και αφού μου έδινε κάποια έντυπα η ίδια, πήγαινα στον δεύτερο όροφο όπου βρίσκεται το ταμείο και εισέπραττα τα ποσά.

Στην παραπάνω περίπτωση και σε όλες τις περιπτώσεις που θα σας αναφέρω παρακάτω ποτέ δεν συμπλήρωσα κανένα χαρτί ιδιοχείρως και δεν προσκόμιζα κανένα δικαιολογητικό. Ολη τη γραφειοκρατική διαδικασία τη διεκπεραίωνε η ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ και εγώ μονάχα υπέγραφα σαν παραλαβών στο ταμείο. Ανάλογα με το ύψος των ποσών που η ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ εξέδιδε κάθε φορά, εγώ λάμβανα ένα πολύ μικρό μέρος. Για να καταλάβετε τη διαδικασία, εάν εξέδιδε παροχές ύψους 1.000 έως 3.000 ευρώ έπαιρνα από 200 έως 300 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα υπόλοιπα, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ, τα τοποθετούσα σε φάκελο και της τα έδινα είτε αμέσως έξω από το ΙΚΑ Καλλιθέας, είτε συναντιόμασταν κάπου αργότερα. Αφού είχαν περάσει ένα με δύο χρόνια, άρχισε να μου χορηγεί μεγαλύτερα ποσά, ύψους 10.000 έως 15.000 ευρώ, τα οποία λάμβανα με επιταγές από τα τοπικά υποκαταστήματα Alpha Bank.
Σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της, αμέσως μόλις αναλάμβανα τα χρήματα από την τράπεζα και ανάλογα με το ύψους του ποσού, κρατούσα από 500 έως 1.500 το πολύ, ενώ τα υπόλοιπα τα έβαζα σε φάκελο και τα παρέδιδα άμεσα έξω από το ΙΚΑ Καλλιθέας στην ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ. Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι μεγάλα ποσά με επιταγή παρέλαβα πέντε με έξι φορές, αν θυμάμαι καλά.
Το καλοκαίρι του 2011, δεν θυμάμαι ακριβώς πότε, μου ζήτησε τον λογαριασμό τράπεζάς μου, αφού όπως με ενημέρωσε ο τρόπος καταβολής των χρημάτων άλλαξε και πια κατατίθενται στην τράπεζα. Εγώ δεν έκανα καμία διαδικασία, παρά μόνο πήγαινα στην τράπεζα καθ' υπόδειξη της ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ, προκειμένου να εισπράξω τα χρήματα που μου κατέθετε. Αφού έκανα ανάληψη από τον λογαριασμό μου, ακολουθούσα και πάλι τις διαδικασίες που προανέφερα. Δηλαδή κράταγα ένα μικρό μέρος και της παρέδιδα τα υπόλοιπα.

Και η πρώην σύζυγος

Αυτή η διαδικασία έγινε δυο φορές μέχρι τον Νοέμβριο του έτους 2011. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι με τον ίδιο ακριβώς με εμένα τρόπο είχε λάβει παροχές και η πρώην σύζυγός μου (...) και η πρώην πεθερά μου (...), χωρίς να γνωρίζω το ύψος των ποσών που παρέλαβαν ή άλλες σχετικές λεπτομέρειες. Την 29-11-2011 έλαβα ένα γραπτό μήνυμα στην τηλεφωνική μου σύνδεση από την υπ' αριθ. (...) τηλεφωνική σύνδεση που έχει η ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ Ελένη. Το μήνυμα αυτό έλεγε ότι «γίνεται έλεγχος, φοβάμαι πολύ».

Τότε απέκτησα οριστική πεποίθηση ότι αυτό που γινόταν όλο αυτό τον καιρό ήταν παράνομο. Αν δεν ήταν παράνομο, δεν είχε κανένα λόγο να φοβάται. Στα μέσα Ιανουαρίου και δεδομένου ότι είχα προσπαθήσει να επικοινωνήσω μαζί της στην περίοδο των εορτών χωρίς να μου απαντήσει, μου έστειλε νέο μήνυμα ζητώντας μου συγνώμη και λέγοντάς μου ότι είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Χτες, 13-02-2012 και ώρα 08:57 μου έστειλε γραπτό μήνυμα, που ακόμα έχω στο κινητό μου και σας δείχνω τώρα.

Το μήνυμα αυτό έλεγε: «Καλημέρα σε πήρα χθες άλλα δε με πήρες έχεις κάτι μαζί μου εγώ δεν είμαι καλά με έχουν πάει Παγκράτι. Αν σε πάρει κανένας αστυνομικός και σε ρωτήσει αν έχεις πάρει χρήματα από το ΙΚΑ να πεις ναι έχω πάρει. Θα σε πάρω τηλ. το μεσημέρι».

Σας παραδίδω ως σχετικό -1-, εκτύπωση σε χαρτί Α4 από φωτογραφία του κινητού μου, στην οθόνη του οποίου εμφαίνεται το ανωτέρω μήνυμα. Το μεσημέρι όντως με πήρε τηλέφωνο, αλλά δεν το σήκωσα και από τότε δεν έχουμε μιλήσει καθόλου. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου και να ζητήσω ειλικρινά συγνώμη για τη ζημιά που άθελά μου προκάλεσα στο ΙΚΑ και δηλώνω ότι προτίθεμαι να επιστρέψω το ποσό που έχω λάβει, το οποίο επαναλαμβάνω ότι δεν υπερβαίνει τις 10.000 με 12.000 ευρώ.

Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω, εκτός του ότι είμαι στη διάθεση της Υπηρεσίας σας για οτιδήποτε χρειαστείτε συμπληρωματικά.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕ «ΠΕΛΑΤΗΣ» ΤΗΣ ΘΩΜΑΚΟΥ
«Μου ζήτησε βοήθεια σαν αυτή που πρόσφερε η κ. Μυρσίνη»

«Βοήθεια, σαν και αυτή που μου πρόσφερε στο παρελθόν η κ. Μυρσίνη», ζήτησε από την υπάλληλο του ΙΚΑ (...) ένας από τους... τακτικούς πελάτες της κατηγορούμενης Μυρσίνης Θωμάκου, όταν εκείνη είχε πλέον συνταξιοδοτηθεί.

Εκπληκτη η υπάλληλος, που υπηρετούσε στο Τμήμα Παροχών του ΙΚΑ, όπως περιγράφει στην κατάθεσή της, άκουσε να αποκαλύπτεται ένα μέρος της απάτης που επί χρόνια είχε στηθεί σε βάρος του Ιδρύματος.

Μάλιστα ο... πελάτης έκανε λόγο και για άλλους που «εξυπηρετούσε» η κατηγορούμενη και ανέφερε ως παράδειγμα «τον κοτσίδα».

Είπε η μάρτυρας:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι προσήλθες να καταθέσεις στην Υπηρεσία μας;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Είμαι διοικητικός υπάλληλος στο ΙΚΑ είκοσι επτά (27) έτη και όλα αυτά τα χρόνια υπηρετώ στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ Καλλιθέας. Εχθές, 25-01-2012 και περί ώρα 11:30, ήρθε στο Τμήμα Παροχών του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Καλλιθέας, όπου είμαι τοποθετημένη, ένας άνδρας ηλικίας περίπου πενήντα - εξήντα ετών, ύψους 1.65 μ - 1.70 μ. και ζήτησε να με δει ιδιαιτέρως «για κάποιο πολύ προσωπικό θέμα».

Φυσιογνωμικά τον γνώριζα, καθότι τον είχα δει πολλές φορές να επισκέπτεται το υποκατάστημά μας και συγκεκριμένα τις πιο πολλές φορές συναντιόταν με την υπάλληλο του Τμήματος Παροχών ΘΩΜΑΚΟΥ Μυρσίνη. Λέγοντάς μου ότι με θέλει για κάποιο προσωπικό θέμα ανησύχησα και του είπα να βγει εκτός της Υπηρεσίας και σε λίγα λεπτά θα πήγαινα να τον συναντήσω. Πράγματι, γεμάτη περιέργεια βγήκα έξω και τον ρώτησα τι με ήθελε. Μου συστήθηκε σαν (...)
Το αίτημα

Στην αρχή ήταν διστακτικός και μόλις του είπα ότι πρέπει να τελειώνει γιατί είχα πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας, μου είπε ότι ήθελε «βοήθεια» σαν και αυτή που του προσέφερε στο παρελθόν η «κυρία Μυρσίνη». Μάλιστα μου είπε ότι προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί της «στο Γύθειο», αλλά αυτή «τον βρίζει και του κλείνει το τηλέφωνο». Τον ρώτησα γιατί τον βοηθούσε και τι είδους βοήθεια του παρείχε. Μου είπε ότι έχει 3.000 με 3.500 ένσημα, δεν έχει δικαίωμα σύνταξης, δεν έχει πόρους για να ζήσει, μένει σε ενοίκιο και πρόκειται να του κάνουν έξωση. Η «κυρία Μυρσίνη» τον βοηθούσε, όπως μου είπε, οικονομικά αυτόν αλλά και πολλούς άλλους. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα τον «κοτσίδα», τον οποίο και αυτόν φυσιογνωμικά γνωρίζω, γιατί είναι τακτικός πελάτης του υποκαταστήματος. Αν δεν κάνω λάθος, ονομάζεται (...) και τον εξυπηρετούσε η ΘΩΜΑΚΟΥ. Συνεχίζοντας ο άγνωστος άνδρας, τελικά μου είπε ότι η βοήθεια συνίστατο στο ότι έβαζαν κάποια χρήματα στον λογαριασμό του από παροχές που δεν δικαιούτο, τα οποία αφού ο ίδιος αναλάμβανε από την τράπεζα, ένα μέρος κρατούσε ενώ τα υπόλοιπα «τα έπαιρνε η ΘΩΜΑΚΟΥ, η οποία τα μοιραζόταν με δυο - τρία άτομα».

Τον ρώτησα με ποια άτομα τα μοιράζονταν και μου απάντησε ενδεικτικά «με την κυρία Ελένη που κάθεται δίπλα από την κυρία Μυρσίνη». Στο σημείο αυτό θέλω να διευκρινίσω ότι χωροταξικά το γραφείο της ΘΩΜΑΚΟΥ, γειτνιάζει με το γραφείο της υπαλλήλου του ΙΚΑ ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ Ελένης. Κατάλαβα περί τίνος πρόκειται και ήμουν έκπληκτη. Τον ρώτησα τι θα μπορούσα να κάνω εγώ και μου απάντησε ότι ήθελε «να συνεχίσουμε αυτό που γινόταν με την κυρία Μυρσίνη».
Προφασίστηκα ότι θα το σκεφτώ και του είπα να περάσει την Παρασκευή 27-01-2012, την ίδια ώρα για να το συζητήσουμε πάλι. Μόλις έφυγε, άμεσα ενημέρωσα τη διευθύντρια του διοικητικού προσωπικού του Υποκαταστήματος ΙΚΑ Καλλιθέας (...) και ταυτόχρονα ενημερώθηκαν οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Επιθεώρησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι βρίσκονται εκεί για έκτακτο έλεγχο. Για το περιστατικό αυτό συνέταξα αναφορά, την οποία παρέδωσα αυτοπροσώπως στην (...)

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνώριζες τη διάπραξη ατασθαλιών στην Υπηρεσία σου;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του 2011 ούτε γνώριζα, ούτε είχα υποπτευθεί οτιδήποτε. Τότε ήταν που στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ Καλλιθέας προσήλθαν για έλεγχο δύο ελεγκτές. Αυτοί άρχισαν να κατεβάζουν από το αρχείο φακέλους και τους εξέταζαν με πλήρη μυστικότητα. Μάλιστα έβγαζαν και ορισμένα φωτοαντίγραφα. Περί τα μέσα Δεκεμβρίου ή παραμονές εορτών αν θυμάμαι καλά, το αντικείμενο ελέγχου είχε διαρρεύσει και σαν φήμες εμπλέκονταν τα ονόματα των υπαλλήλων ΘΩΜΑΚΟΥ, ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ και ΣΟΥΡΙΔΟΥ, η οποία ήταν ταμίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσύ, είχες συμπράξει ποτέ σε κάποια διοικητική πράξη, την οποία σου είχε ζητήσει ως εξυπηρέτηση κάποιος από τα ανωτέρω εμπλεκόμενα πρόσωπα;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Δεν γνωρίζω αν σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας έχω συμπράξει άθελά μου. Το πρωτόκολλο διαδικασιών του ΙΚΑ δεν μου επιτρέπει να ελέγχω το νόμιμο των ενεργειών άλλων συναδέλφων μου. Πολλές φορές όμως, όταν καθυστερούσα λόγω φόρτου κάποιο φάκελο, η ΘΩΜΑΚΟΥ και η ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ έρχονταν να με παρακαλέσουν φορτικά να επιταχύνω τις διαδικασίες.

Δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω και δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση της Υπηρεσίας σας, προκειμένου να αποκαλυφθεί η δράση όλου του κυκλώματος, που προκαλεί τεράστια ζημιά τόσο στην αξιοπιστία όσο και στην περιουσία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω.