Ο κύβος φαίνεται ότι ερρίφθη και ο Αντ. Σαμαράς σκέφτεται ήδη την πραγματοποίηση ανασχηματισμού της κυβέρνησης, πιθανότατα στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου. Άλλωστε, προηγείται η ολοκλήρωση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το προσεχές Σαββατοκύριακο, αλλά και το τέλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία ξεκινά ελέγχους ήδη από την Τρίτη στην Αθήνα.
Ο κ. Σαμαράς, πάντως, δέχεται και εισηγήσεις προκειμένου να αναβάλει, μέχρι το τέλος καλοκαιριού, τις όποιες αλλαγές καθώς έχει μπροστά του και το συνέδριο της Ν.Δ. στα τέλη Ιουνίου και, σύμφωνα με συνομιλητές του, καλό θα ήταν να μην προκαλούνταν εσωκομματικές εντάσεις. Στον αντίποδα, οι συνθήκες είναι πιεστικές, μόλις προ ημερών ο κ. Σαμαράς ανέφερε τη φράση «αν αντέξουμε μέχρι τον Ιούνιο… το Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε», συνεπώς περιθώρια δεν υπάρχουν.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, αν δεν υπάρξουν μείζονες ανατροπές στο επικείμενο συνέδριο, μοιάζει ειλημμένη η απόφαση Βενιζέλου για τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών στην κυβέρνηση ενώ ο Φώτης Κουβέλης φέρεται να αποδέχεται πλέον την αναγκαιότητα των αλλαγών έστω κι αν αυτές θα περιλαμβάνουν κάποιων εκ των υπουργών (Μανιτάκης, Ρουπακιώτης) που η ΔΗΜΑΡ έχει προτείνει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να παραμείνουν στη θέση τους οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών (Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Μαυραγάνης), Δημ. Τάξεως (Δένδιας), Εξωτερικών (Αβραμόπουλος), Εθν. Άμυνας (Παναγιωτόπουλος) και Παιδείας (Αρβανιτόπουλος). Σε τροχιά παραμονής είναι και οι Ευρ. Στυλιανίδης (παρά τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και τις κάποιες τριβές με μέλη του Μεγάρου Μαξίμου) και Όλγα Κεφαλογιάννη ενώ αμετακίνητος στο πλευρό του Πρωθυπουργού, ως Υπ, Επικρατείας, παραμένει ο Δημ. Σταμάτης.
Από εκεί και πέρα, όλα είναι πιθανά. Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης θα παραμείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, ωστόσο το χαρτοφυλάκιο θα περιορισθεί καθώς προφανώς ο όγκος έργου ήταν υπερβολικός, κάτι που αποδείχθηκε από την τοποθέτηση Βιρβιδάκη ως υφυπουργού αρμόδιου για το ΕΣΠΑ.
Στο Υγείας, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνολική αναδόμηση καθώς Ανδ. Λυκουρέντχος και Μ. Σαλμάς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες ενώ ανοικτή παραμένει και η σύνθεση του Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Ο Ευ. Βενιζέλος επιθυμεί την παραμονή του Αθ. Τσαυτάρη κι αν η θέση του «περάσει» τότε εκτός υπουργείου θα βρεθεί ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Δεδομένες μοιάζουν οι αλλαγές στο υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου οι καθυστερήσεις είναι πολλές. Ο κ. Βενιζέλος έχει συμφωνήσει στην αποπομπή του εκλεκτού του Ευ. Λιβιεράτου και τη θέση του αναμένεται να πάρει ο Γιάννης Μανιάτης.
Πιθανή είναι η αντικατάσταση του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη όπως και του Μακεδονιας – Θράκης Θ. Καράογλου, στη λογική της… αξιοποίησης και άλλων βουλευτών της ΝΔ.
Οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ
Ζητούμενο αποτελεί τί θα γίνει με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη και Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη. Ο πρώτος διαχειρίζεται τη διοικητική μεταρρύθμιση και το πρόγραμμα κινητικότητας και παρά τις κατά καιρούς εντάσεις με το Μαξίμου μοιάζει να έχει καταλήξει σε ένα modus vivendi με τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Ρουπακιώτης, πάλι, βρίσκεται σε τροχιά ρήξης με το Μαξίμου ενώ πολύ πρόσφατα η πρωτοβουλία του για αναψηλάφηση δικών που κρίνονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκάλεσε την άρνηση των βουλευτών της Ν.Δ. αλλά και τη σκληρή αντιπαράθεσή του με το Γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο.
http://www.matrix24.gr