27 Φεβρουαρίου 2013

Κέρδη για το Μαξίμου από τη μάχη της Βουλής

Ικανοποίηση σε Μαξίμου για την έκβαση της χθεσινής συζήτησης. «Αποδείχθηκε η ανεπάρκεια θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ», λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

«Αποστολή εξετελέσθη» μοιάζει να είναι η φράση που κυριαρχεί στο κυβερνητικό επιτελείο μετά τη χθεσινή δριμεία σύγκρουση στη Βουλή. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιχειρούσαν έναν πρώτο απολογισμό, μετρώντας, προφανώς, υπέρ τους το αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντοτε με πηγές του Μαξίμου:

- η κυβέρνηση εμφανίστηκε να έχει σαφείς θέσεις, και στο αγροτικό ζήτημα, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση που αρκέστηκε σε γενικές διατυπώσεις, «με στόχο να χαϊδέψει τα αυτιά όχι μόνον των αγροτών αλλά των πάντων». Σημείωναν, δε, ότι ο κ. Σαμαράς, αλλά και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, όχι μόνον παρουσίασαν τα μέτρα που ελήφθησαν για την άμεση κάλυψη των αγροτών αλλά παρουσίασαν, έστω και με αποκλίσεις, και το μελλοντικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες πτυχές του κυβερνητικού έργου.

- κατ’ αντιστοιχία, αναδείχθηκε η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των πρωτοβουλιών για αποκρατικοποιήσεις και προσέλκυση επενδύσεων, καθώς ο κ. Τσίπρας ναι μεν κατήγγειλε τους «πειρατές», ωστόσο δεν εξήγησε επαρκώς ποιούς θεωρεί ως «επενδυτές». Η δε αναφορά του στην Deutsche Aeolia απεδείχθη γκάφα.

- ο κ. Σαμαράς κατόρθωσε, λέγεται, να περάσει την ατζέντα του αναδεικνύοντας την επαμφοτερίζουσα στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα στα ζητήματα του νόμου και της τάξης και, ταυτόχρονα, έδωσε σαφές μήνυμα υπέρ της προστασίας της επιχειρηματικότητας και της σκληρής αντιμετώπισης κάθε παραβατικής συμπεριφοράς είτε πρόκειται για πράξεις με την επίκληση πολιτικών κινήτρων είτε για σκληρούς ποινικούς

- αναδείχθηκε η τάση του κ. Τσίπρα για… εντυπωσιασμό και, παράλληλα, η αδυναμία του να απαντήσει στη σειρά ερωτημάτων που ετέθησαν από συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

- επαναβεβαιώθηκε, τέλος, η κυβερνητική συνοχή τόσο μέσω της κριτικής που άσκησαν οι τρεις αρχηγοί στον κ. Τσίπρα, όσο και μέσω της ισχυρής δήλωσης του κ. Σαμαρά ότι οι όποιες επιτυχίες στον τομέα της οικονομίας οφείλονται στην «αξιοπιστία της κυβέρνησης και την ισχυρή στήριξη των δύο πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων τους».

Στον αντίποδα, πάλι, κυβερνητικές πηγές δεν παραγνωρίζουν ότι και από πλευράς Τσίπρα επιδιώχθηκαν και επετεύχθησαν, μερικώς έστω, μία σειρά από στόχοι. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στο στόχαστρο τόσο των τριών της κυβέρνησης όσο και της κ. Αλέκας Παπαρήγα και, συνεπώς, κατέστη εκ των πραγμάτων ο έτερος ισχυρός πόλος, τον οποίο άπαντες πλέον υπολογίζουν. Στην ίδια λογική, θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στη θέση ότι «το ΠΑΣΟΚ κατέστη συνιστώσα της Ν.Δ», με προφανή στόχο να αντλήσει όποιες δυνάμεις έχουν απομείνει στην Ιπποκράτους. Σε κάθε περίπτωση και παρά την ικανοποίηση, στο Μαξίμου δεν παραγνωρίζουν τους δύσκολους μήνες που έχει μπροστά της η χώρα και, φυσικά, τον κίνδυνο οι πολίτες να στραφούν, εκ των πραγμάτων, προς τον κ. Τσίπρα, ανεξάρτητα από την πειστικότητα των επιχειρημάτων του, ως αντίδραση στα μέτρα και τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα. Το πρόσφατο παράδειγμα της Ιταλίας, λένε, είναι ενδεικτικό…

matrix24.gr