17 Φεβρουαρίου 2013

Τι δείχνουν τα πρώτα exit polls στην Κύπρο; Θα χρειαστεί 2ος γύρος;

Έκλεισαν στις 6 το απόγευμα οι κάλπες στην Κύπρο, για την εκλογή προέδρου. Η ψηφοφορία έγινε με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομική κρίση και στην προσπάθεια διασφάλισης της ευρωπαϊκής στήριξης.

Τα πρώτα exit polls, από την εταιρεία IMR για το MEGA Κύπρου, δίνουν τα εξής ποσοστά:

  • Νίκος Αναστασιάδης: 49% - 52%
  • Σταύρος Μαλάς: 23,5% - 26%
  • Γιώργος Λιλλήκας : 20,0% - 22,5%.

Η αποχή σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία κυμάνθηκε γύρω στο 17%.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν αποτυπωνόταν σαφές προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο ζήτησε ισχυρή εντολή για να αντιμετωπίσει η Κύπρος την οικονομική κρίση και το εθνικό πρόβλημα, δηλώνοντας αισιόδοξος.

"Καλώ όλους του πολίτες όπου ιδεολογικά και αν ανήκουν. Από αύριο δεν υπάρχουν για μένα αριστεροί, δεξιοί, σοσιαλιστές, κεντρώοι ή της όποια ςιδεολογία ςή του όποιοι χρώματος. Στόχος είναι να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, να επιβάλλουμε την αξιοκρατία, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη στους πολιτικούς. Αλλά πριν και πάνω απ' όλα, άμεσα όλοι μαζί, ενώνοντας δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση που δυστυχώς δεν έχει ζήσει ποτέ προηγούμενα η πατρίδα μας" δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Και οι έτεροι βασικοί προεδρικοί υποψήφιοι Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας δήλωσαν αισιοδοξία. "Για πολλούς μήνες μίλησαν οι πολιτικοί, σήμερα είναι η μέρα του κυπριακού λαού να μιλήσει. Σήμερα αρχίζει μαι εκλογική διαδικασία με την οποία θα καταγραφεί ίσως το σημαντικότερο κεφάλαιο στην ιστορία του κυπριακού λαού. Αυτό το ιστορικό κάλεσμα πρέπει να μας βρει όλους συμμέτοχους. Καλώ λοιπόν όλους να συμμετέχουν σε αυτήν την συγγραφή της ιστορίας έτσι ώστε ο κάθε ένας να κοιτάζει πίσω και να αναλογίζεται ότι είχε και τη δική του συνεισφορά" τόνισε ο Σταύρος Μαλάς.

Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε ότι "οι πολίτες με την απόφασή τους θα αποφασίσουν εάν θα επιστρέψουν σε πρακτικές του παρελθόντος, αν θα επιστρέψουν σε πρακτικές που μας οδήγησαν σε αυτή την οικονομική κρίση, εάν θα επιτρέψουν να συνεχίσουν εκείνες οι πρακτικές που τους απογοήτευσαν και τους οδήγησαν στην απαξίωση της πολιτικής ή αν θα επιλέξουν το νέο, το καινούριο για να πάρουμε την Κύπρο μπροστά".