19 Μαρτίου 2013

Στα 2,5 δισ. οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Κύπρο, είχαν φθάσει τα 6,6 δισ. τον Ιούνιο του '12 μπροστά στο φόβο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Κύπρο είτε σε κυπριακά είτε σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και θα υποστούν το haircut, σύμφωνα με τις τελικές επιταγές του Eurogroup.

Η ροή κεφαλαίων προς την Κύπρο που είχε ενταθεί κατά τη διάρκεια όξυνσης της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης και φόβων περί ελληνικής πτώχευσης είχε, πάντως, αναστραφεί σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες.

Οι καταθέσεις συνολικά των κατοίκων της Ευρωζώνης, και άρα και των Ελλήνων, στην Κύπρο ανέρχονται με βάση τα επίσημα στοιχεία στα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο του 2012, τον πιο «δύσκολo» μήνα για την Ελλάδα οπότε και οι μεγαλύτερες εκροές στην καταθετική βάση, το μέγεθος αυτό είχε ανέλθει στο ιστορικά υψηλότερο σημείο των 6,6 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Ρώσοι, φθάνουν στα 20,9 δισ. ευρώ.

Οι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, εξάλλου, έχουν καταθέσεις της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ. Στην Κύπρο θυγατρικές τράπεζες έχουν η Alpha Bank με καταθέσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, η Eurobank με 3 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με 1 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα με περίπου 890 εκατ. ευρώ. Περί τα 200 εκατ. ευρώ καταθέσεων έχει η Εμπορική.

Πρόκειται για στοιχεία Ιανουαρίου, που είναι τα νεότερα επίσημα από την Κεντρική Τράπεζα, που δείχνουν και τα μερίδια αγοράς των τραπεζών επί της «πίτας» των καταθέσεων στην Κύπρο. Οι συνολικές καταθέσεις του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, το οποίο χαρακτηριζόταν από την προσφορά υψηλών επιτοκίων καταθέσεων, κάτι που είχε προκαλέσει την έντονη κριτική της τρόικας, υπολογίζονται σε 68,4 δισ. ευρώ.

Πλην Εθνικής που είχε μακρά παρουσία αλλά μικρής έκτασης οι άλλοι ελληνικοί όμιλοι επιδίωξαν την ανάπτυξή τους στην κυπριακή αγορά, με έμφαση στην τραπεζική επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τη λειτουργία της χώρας ως χρηματοοικονομικού κέντρου, κάτι που πλέον ανατρέπεται μετά το πλήγμα που δέχθηκε η χώρα από τις αποφάσεις του Eurogroup.

Αναλυτικά στο τέλος Ιανουαρίου τα υπόλοιπα καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες ανερχόταν σε 68,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων αντιστοιχούσαν:

*σε κατοίκους εσωτερικού τα 42,8 δισ. ευρώ,

*σε λοιπούς κατοίκους Ευρωζώνης τα 4,75 δισ. ευρώ και

*σε κατοίκους του υπόλοιπου κόσμου τα 20,9 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην κατανομή κατά θεσμικό τομέα,

*οι καταθέσεις των νοικοκυριών ανερχόταν σε 35 δισ. ευρώ,

*των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων σε 21,4 δισ. ευρώ,

*των ασφαλιστικών εταιρειών και των συνταξιοδοτικών ταμείων σε 4,4 δισ. ευρώ και

*των άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε 7,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τα μερίδια αγοράς των καταθέσεων στο τέλος του Ιανουαρίου είχαν ως εξής:

*Η Τράπεζα Κύπρου κατείχε το 26,7% με καταθέσεις 18,2 δισ. ευρώ,

*η Λαική Τράπεζα (CPB) το 12,8% με καταθέσεις 8,8 δισ. ευρώ και

*η Ελληνική Τράπεζα το 10,1% με καταθέσεις 6,9 δισ. €.

*οι συνεταιριστικές τράπεζες με 15,1 δισ. ευρώ καταθέσεις κατέχουν μερίδιο αγοράς 22,1%,

*η Alpha Bank με 2,5 δισ. καταθέσεις το 3,7%,

*η Εθνική Τράπεζα με 0,86 δισ. καταθέσεις το 1,3%,

*η Τράπεζα Πειραιώς με 1,03 δισ. ευρώ το 1,5%, και

*η Eurobank με 3 δισ. ευρώ καταθέσεις το 4,4%.