19 Μαρτίου 2013

Ποιός είναι ο ρόλος της Ρωσίας στο κούρεμα και την κρίση της Κύπρου


Η Μόσχα δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην επέκταση της αποπληρωμής του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την Κύπρο, ή εάν θα συμπεριλάβει Ρώσους επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της χώρας, ανέφερε κυβερνητική πηγή μιλώντας στο Reuters.

Αντίθετοι οι Ρώσοι στο «κούρεμα» των καταθέσεών τους


Ωστόσο ο έκτακτος φόρος που προβλέπεται να επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις με βάση το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων καταθετών που ανέρχονται σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά η Μόσχα.

«Η εμπιστοσύνη απέναντι στην Κύπρο, ως ασφαλές μέρος για τοποθέτηση χρημάτων, θα μειωθεί στο μηδέν», δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ανατόλι Αξάνοφ, βουλευτής και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Τραπεζών της Ρωσίας.
Ο Αξάνοφ αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις ειδικών σύμφωνα με τους οποίους τα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο ενδέχεται να αγγίζουν τα 20 δισ. δολάρια (περίπου 15,4 δισ. ευρώ).

Αναμένουν ρωσική βοήθεια

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν ότι, αναμένουν από την Ρωσία να επεκτείνει το δάνειο της Κύπρου κατά 5 χρόνια έως το 2012 και ενδεχομένως να αναχρηματοδοτήσει τους όρους του.

Παράλληλα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Επισήμως, το κίνητρο της επίσκεψης του Σαρρή στη Μόσχα δεν έχει ανακοινωθεί, όμως η επιμήκυνση του ρωσικού δανείου και οι καταθέσεις Ρώσων επενδυτών στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων αφότου ανακοινώθηκε η απόφαση του Eurogroup για δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων ως προϋπόθεση για την παροχή δανείου για την στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

Οχι στο κούρεμα ρωσικών καταθέσεων

Σενάρια για εναλλακτικούς τρόπους εξασφάλισης των 5,8 δισ. ευρώ χωρίς το «κούρεμα» καταθέσεων ξένων υπηκόων, δηλαδή κυρίως Ρώσων, μπήκαν χθες βράδυ στο τραπέζι σε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, σύμφωνα με την κυπρική εφημερίδα Φιλελεύθερος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι σκέψεις αφορούν τη φορολόγηση μόνο των κυπριακών καταθέσεων, με ένα μοντέλο που θα περιλαμβάνει και τα ταμεία προνοίας.

Στόχος είναι από τη μια να καταλαγιάσει ο σάλος που έχει προκληθεί και να μην καταγραφεί μαζική εκροή ξένων καταθέσεων και από την άλλη να εξασφαλιστεί πλειοψηφία στη Βουλή για την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου.

Συνεχείς διαβουλεύσεις με Μέρκελ

Χθες μάλιστα έγινε μια πρώτη ενημέρωση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και των μελών του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης από τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Μέρκελ και Eurogroup ενημερώθηκαν για την άρνηση της Βουλής να εγκρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής και ότι η κυβέρνηση εργάζεται πλέον πάνω σε νέες ιδέες. Εάν οι αριθμοί βγαίνουν και διασφαλιστεί και πλειοψηφία της Βουλής, τότε το νέο σχέδιο θα κατατεθεί και στο Eurogroup για έγκριση σήμερα.

Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup, το σώμα συμφώνησε ότι οι καταθέτες με ποσά λιγότερα από €100.000 θα πρέπει να προστατευτούν και δέχθηκε να παραχωρήσει στην Κύπρο περισσότερη ευελιξία στο θέμα της επιβολής τέλους επί των καταθέσεων.

Ρώσοι εντός ή εκτός «κουρέματος»;

Ωστόσο πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες διατυπώνουν αμφιβολίες κατά πόσον το Eurogroup και ειδικά η Γερμανία θα αποδεχθούν να μείνουν εκτός «κουρέματος» καταθέσεων οι Ρώσοι, καθώς από την αρχή ήταν στόχος των μέτρων που προωθούνταν.

Οικονομικοί παράγοντες θεωρούν ακόμα πως, ούτως ή άλλως, ό,τι και να γίνει, μεγάλο μέρος των ρωσικών καταθέσεων θα φύγει από την Κύπρο και ότι αυτό που προέχει είναι να παραμείνει τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών και άλλων ξένων εταιρειών.

Λογιστές και τραπεζίτες ανέφεραν στον «Φιλελεύθερο» Κύπρου ότι από το περασμένο Σάββατο βομβαρδίζονται από ξένους που θέλουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις κυπριακές τράπεζες ενώ πολλοί απειλούν και με αγωγές. Θεωρούν ότι δεν ευθύνονται για τίποτε για να κληθούν σήμερα να αναλάβουν μέρος του κόστους και ότι αυτή η απόφαση αντιβαίνει κάθε ηθικό και νομικό κανόνα.

Εκτιμάται πως εάν δεν καταστεί εφικτό οι ξένες καταθέσεις να μη φορολογηθούν, τότε ο χρηματοοικονομικός τομέας θα κινδυνεύσει να χάσει έως και 50% των εργασιών του, πράγμα που θα σημαίνει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Θα πρέπει πλέον να μιλούμε για ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο για την Κύπρο, προσθέτουν.

iefimerida.gr