14 Μαρτίου 2013

Αυτοί είναι οι 5 δισεκατομμυριούχοι που αντί να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη, φιγουράρουν στη λίστα Forbes για το 2013

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μέσα στο 2013 οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων όλου του κόσμου, για το 2013, ανήλθε στα 5,4 τρισ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν 1 τρισ. δολάρια παραπάνω από τα 4,6 τρισ. του 2012.

Η λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου του περιοδικού Forbes σφύζει από ολιγάρχες, άρχοντες των μονοπωλίων, απατεώνες, «λαμόγια», ακροδεξιά κοράκια, παρασιτικούς ναρκισιστές και αδίστακτα αρπακτικά.

Ο μόνος που λείπει είναι ο Μεξικανός βασιλιάς του ναρκεμπορίου Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκούζμαν, του οποίου τα κέρδη είναι σχεδόν αδύνατον να υπολογιστούν.

Η κατάρτιση μίας επιμέρους λίστας με τις χειρότερες περιπτώσεις βαθύπλουτων της λίστας Forbes αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα: πώς να επιλέξεις, λόγου χάρη, ανάμεσα στους «νονούς» των τηλεπικοινωνιών και με ποια κριτήρια; Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ, σίγουρα δεν είναι φίλος της ανθρωπότητας. Ωστόσο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την ιδιαίτερη technicolor εξαχρείωση που τον χαρακτηρίζει, κερδίζει επάξια μία θέση στη λίστα, αφήνοντας τον Μεξικανό ομόλογό του προσωρινά εκτός.

Επιπλέον, ειδικής μνείας χρήζουν οι Ρώσοι ολιγάρχες, για τους οποίους θα έπρεπε κανείς να καταρτίσει μία εντελώς διαφορετική, εκτός συναγωνισμού λίστα.

Ιδού, λοιπόν, σε τυχαία σειρά ένας πειραματικός (και όχι εξαντλητικά επεξεργασμένος και ολοκληρωμένος) κατάλογος με τους μεγαλύτερους νομιμοποιημένους «κακοποιούς» της υφηλίου:

-Αδελφοί Κοχ: Τσαρλς Κοχ ($34 δισ.), Ντέιβιντ Κοχ ($34 δισ.), Ουίλιαμ Κοχ ($4 δισ)

Από πού να ξεκινήσει κανείς! Οι Ντέιβιντ και Τσαρλς Κοχ συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους μολυντές του πλανήτη. Ο δε Ουίλιαμ υπήρξε θερμός υποστηρικτής του συντηρητικού Μιτ Ρόμνεϊ, ενώ δεν παρέλειψε να παρεμποδίσει τη δημιουργία της πρώτης υπεράκτιας φάρμας ανεμοτουρμπίνων στη Μασαχουσέτη.



Επιπλέον, οι δύο πρώτοι της τριάδας έχουν κατ' επανάληψη εναντιωθεί στη χρηματοδότηση σχεδίων για την κλιματική αλλαγή, αλλά και στην υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών των ΗΠΑ.

Τέλος, έχουν αγωνιστεί λυσσαλέα για να μεταμορφώσουν τις ΗΠΑ σε ρεπουμπλικανικό εφιάλτη και, καθώς φαίνεται, θα συνεχίσουν να το κάνουν για πολλά ακόμα χρόνια, δεδομένου του όγκου της περιουσίας τους.



-Σίλβιο Μπερλουσκόνι ($6.2 δισ.)

Η διαφθορά υπήρξε ανέκαθεν ίδιον της γειτονικής Ιταλίας ήδη από τη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα. Με τον Μπερλουσκόνι όμως – τον άνθρωπο με τη μακροβιότερη θητεία από το πόστο του πρωθυπουργού στην ιστορία της Ιταλίας – τα φαινόμενα διαφθοράς άγγιξαν αξεπέραστα ύψη.



Γνωστά είναι επίσης και τα σεξουαλικά σκάνδαλα στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει: μάλιστα, στις κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική συνεύρεση με ανήλικη πόρνη, ο ίδιος απάντησε με την αλήστου μνήμης φράση: «τουλάχιστον δεν είμαι γκέι».

Το ποινικό μητρώο του Μπερλουσκόνι είναι μεγάλο και εντυπωσιακό: φοροδιαφυγή, δωροδοκίες, παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, υποκλοπή πληροφοριών κ.α.

Ωστόσο, πάντοτε κατάφερνε να διαφεύγει της δικαιοσύνης μέσω ενός απλούστατου τρόπου: της πρότασης και ψήφισης νέων ευνοϊκών για εκείνον νόμων.



-Σέλντον Έιντελσον ($36.5 δισ.)

Ο Κροίσος των καζίνο είναι γνωστός για την πολλαπλή υποστήριξη που προσφέρει αφειδώς σε δεξιά κόμματα και οργανώσεις σε Αμερική και Ισραήλ. Μέσα στο 2012, ξόδεψε περισσότερα από οποιοδήποτε Αμερικανό (τουλάχιστον $100 εκ.) για τη χρηματοδότηση συντηρητικών υποψηφίων. Μαζί με τους αδελφούς Κοχ είναι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες της δεξιάς, ενώ πρόσφατα παραδέχθηκε ότι η εταιρεία του Las Vegas Sands Corporation παραβίασε σειρά από νόμους, δωροδοκώντας Κινέζους αξιωματούχους με σκοπό την επέκταση των επιχειρηματικών του σχεδίων.



-Οικογένεια Ουόλτον ($110 δισ.)

Πρόκειται για την πλουσιότερη οικογένεια των ΗΠΑ, ιδιοκτήτρια της αλυσίδας καταστημάτων Walmart, η οποία κατέχει το 0.14 του συνολικού πλούτου της χώρας ή, για να το πούμε διαφορετικά, αξίζει όσο το 41% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ.



Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει το ανάλγητο επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο εφαρμόζουν και το οποίο επιτάσσει συνεχείς μειώσεις των μισθών, δυσχεραίνοντας τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων αμερικανικών οικογενειών, καθώς οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις της οικογενείας προσλαμβάνονται αποκλειστικά ως part-time έναντι $12.50 την ώρα.

Τέλος, θεωρούνται μέγιστοι υποστηρικτές των συντηρητικών πολιτικών, δίνοντας έμφαση στην υπονόμευση της δημόσιας παιδείας.



-Ρούπερτ Μέρντοχ ($11.2 δισ.)
O Αυστραλός μεγιστάνας των media έχει αφιερώσει τη ζωή του στη χειραγώγηση της δημόσιας σφαίρας μέσω της παραπληροφόρησης, της μεροληψίας και της διαστρέβλωσης στην οποία διακρίνεται η εταιρεία του News Corp.



Οι πολιτικοί υποκλίνονται στο ρευστό του και στην επιρροή των εφημερίδων, των περιοδικών και των τηλεοπτικών δικτύων του, δημιουργώντας ένα κόμβο προπαγάνδας τρομακτικής εμβέλειας.

Επιπλέον, δεν υπάρχει συνδικαλιστική, ρατσιστική και μονοπωλιακή πρακτική που να μην την έχει εφαρμόσει, ενώ άπειρες είναι οι περιπτώσεις αντιδεοντολογικών ενεργειών (δωροδοκίες, χάκινγκ, σκάνδαλα) από στελέχη των εταιρειών του.



iefimerida.gr