14 Μαρτίου 2013

Συναγερμός για να αποτραπεί το χαράτσι

Του Σπύρου Δημητρέλη

Προσπάθεια να εξαντλήσει τα -ομολογουμένως λίγα- περιθώρια που άφησε ανοικτά η τρόικα για να μην πληρώσουν και φέτος οι φορολογούμενοι το χαράτσι στα ακίνητα ξεκινά άμεσα η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι εφόσον οι εκπρόσωποι των δανειστών πειστούν με πράξεις, και όχι με λόγια και υποσχέσεις, ότι ο νέος φόρος θα θεσπιστεί και ο μηχανισμός για την επιβολή του θα είναι έτοιμος έως το τέλος Ιουνίου, τότε θα δουν θετικά και την πιθανότητα να μην επιβληθεί και φέτος το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.


Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο χρονικό περιθώριο για να γίνει ο υπολογισμός και η βεβαίωση του ενιαίου φόρου και έχουν ως ατού το δεδομένο των προβλέψεων του προϋπολογισμού για έναρξη της είσπραξης του νέου φόρου το τελευταίο δίμηνο του έτους. Να σημειωθεί ότι για τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο ο προϋπολογισμός προβλέπει την είσπραξη 1,1 δισ. ευρώ από φόρους ακινήτων.
Ωστόσο, για να πείσει τους δανειστές θα προχωρήσει άμεσα σε μια σειρά από «προαπαιτούμενες ενέργειες» για την οριστικοποίηση του νέου φόρου. Συγκεκριμένα:

-έως το τέλος Μαρτίου θα καθοριστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών και των μεταβολών τους. Η σχετική επιτροπή που έχει επιφορτισθεί με το σχετικό σχεδιασμό βρίσκεται στην τελική ευθεία των εργασιών της. Ο καθορισμός του νέου μηχανισμού αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Ιουνίου.

-θα γίνει επανεκκίνηση των συσκέψεων της διακομματικής επιτροπής των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης για την οριστικοποίηση της μορφής του νέου φόρου, δηάδή το ποιοί θα πληρώσουν και πόσο (αγροτεμάχια, αφορολόγητο όριο, φορολογική κλίμακα κα). Ο στόχος είναι να έχουν οριστικοποιηθεί τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου έως το τέλος Μαρτίου.

-μετά την οριστικοποίηση των χαρακτηριστικών του νέου φόρου και τη θεσμοθέτησή του στη Βουλή θα ξεκινήσουν και οι «τεχνικές εργασίες» για την επιβολή του, δηλαδή η υποβολή της δήλωσης ακινήτων Ε9 για το έτος 2013, η επέκταση τους συστήματος των αντικειμενικών τιμών σε κάθε γωνιά της χώρας κα

Στο ΥΠΟΙΚ ευελπιστούν ότι ο αγώνας δρόμου θα αποδώσει και θα αποφύγουν τελικά την διατήρηση και φέτος του χαρατσιού, το οποίο σημειωτέον φαίνεται να λύνει και τα νομικά τους προβλήματα αναφορικά με τη συνταγματικότητά του μετά και τη σχετική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr