19 Μαρτίου 2013

Στον Σαββίδη εξ' ολοκλήρου η ΣΕΚΑΠ

Στο μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, καταλήγει το μεγαλύτερο ποσοστό της γνωστής καπνοβιομηχανίας. Διαβάστε λεπτομέρειες.

Ο Ιβάν Σαββίδης αναμένεται να γίνει απόλυτο αφεντικό στη ΣΕΚΑΠ, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της "Ημερησίας":


"Θέμα ημερών θεωρείται η ανακοίνωση της εξαγοράς του υπόλοιπου 50,36% που πωλεί εδώ και μήνες ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ.

Στον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη καταλήγει -εκτός απροόπτου- η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, καθώς αφού απέκτησε το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας (34,18%), που ανήκει στη Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ Α.Ε.), είναι θέμα λίγων ημερών να ανακοινωθεί πως αποκτά και το 50,36% της πρώτης, το οποίο πωλείται εδώ και μήνες από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ.

Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚΕ υπογραμμίζει ότι "με ομόφωνη απόφαση το διοικητικό συμβούλιό της ενέκρινε τη συμφωνία πώλησης του ποσοστού 34,18% των μετοχών που κατέχει στη ΣΕΚΑΠ Α.Ε. στη ρωσική εταιρεία Donskoy Tabak JSC, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία κ. Ιβάν Σαββίδη.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας διασφαλίζεται η εξυγίανση και η ανάπτυξη της ΣΕΚΑΠ, διατηρούνται στο σύνολό τους οι θέσεις εργασίας και στηρίζονται τα ελληνικά καπνά, τα οποία n ΣΕΚΕ θα προμηθεύει στη ΣΕΚΑΠ για τα επόμενα τρία χρόνια και θα εξάγει o Ιβάν Σαββίδης στη ρωσική αγορά ως προμηθευτής της εταιρείας Donskoy Tabak JSC", καταλήγει n ανακοίνωση της ΣΕΚΕ.

Επί της ουσίας, η ΣΕΚΕ, η οποία στο παρελθόν δεν συμφώνησε για να πωλήσει τσ ποσοστό της στην ινδική Bommidala Enterprises, αλλά ούτε και πρόσφατα στην τουρκική εταιρεία Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat AS, τελικά συμφώνησε με τον Ι. Σαββίδη.

Ετσι εκπληρώνεται η προϋπόθεση που είχε θέσει πριν από λίγες εβδομάδες ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ, ο οποίος, παρατείνοντας τη διαγωνιστική διαδικασία για τη ΣΕΚΑΠ μέχρι τις 20 Μαρτίου, είχε τονίσει πως για την κήρυξη προτιμητέου υποψηφίου θα απαιτείται σε κάθε περίπτωση η προηγούμενη έγγραφη συμφωνία του με τον μέτοχο της καταστατικής μειοψηφίας της ΣΕΚΑΠ, δηλαδή τη ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος).

Την προηγούμενη Κυριακή, ο I. Σαββίδης, σε σύντομη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, στη Θεσσαλονίκη, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποστήριξε για τη ΣΕΚΑΠ πως προτίθεται να φέρει νέα μηχανήματα και να αυξήσει την παραγωγή προσθέτοντας και άλλες μάρκες τσιγάρων.

Πάντως, n ΣΕΚΑΠ εδώ και αρκετά χρόνια έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και υπό κανονικές συνθήκες θα χρειαζόταν άμεσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να μη βάλει "λουκέτο". Ο αγοραστής της εκτιμάται ότι θα πρέπει να καταβάλει ένα κεφάλαιο της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ για το τίμημα της αγοράς, την υλοποίηση μίας αναγκαίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την πραγματοποίηση ορισμένων μίντμουμ επενδύσεων εκσυγχρονισμού.

Στον πρώτο διαγωνισμό πώλησης του 50,36% της εταιρείας, που δεν ευοδώθηκε, η ινδική Bommidala Enterprises σκόπευε να επενδύσει στη ΣΕΚΑΠ ένα ποσό πάνω από 60 εκατ. ευρώ".

Πηγή:Sport24