Για όλα μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble στην εφημερίδα Welt am Sonntag, αλλά την τιμητική της είχε, όπως αναμενόταν, η Κύπρος. Για τη Μεγαλόνησο, ο ισχυρός άνδρας της ευρωζώνης προβλέπει είτε έτσι είτε αλλιώς δύσκολους καιρούς, ενώ ως βασικό στόχο της ευρωπαϊκής παρέμβασης ορίζει πλέον την αποτροπή της χρεοκοπίας.
Κατ’ αρχάς, ως προς την Κύπρο, ο Schäuble αναφέρεται στην ήρεμη, όπως θεωρεί, αντίδραση των αγορών σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Το ευρώ είναι και παραμένει σταθερό. Παραδέχεται ότι αναταράξεις θα υπάρχουν, αλλά εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα προβλήματα θα λυθούν.
Καλεί τους Κύπριους πολιτικούς να πουν την αλήθεια στο λαό τους. Η δική του πρόταση δεν ήταν ποτέ η συμμετοχή των μικρών καταθετών. Η γερμανική θέση ήταν η ίδια όπως και του ΔΝΤ: Αν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες δεν έχουν βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, τα βάρη θα πρέπει να πέσουν στους καταθέτες τους, φυσικά λαμβανομένης υπόψη της εγγύησης των καταθέσεων ως τα 100.000 ευρώ.
Όμως, καθώς λέει, οι υπεύθυνοι δεν ήθελαν καν να ακούνε γι’ αυτό. «Ήθελαν οι υπόλοιποι να εξακολουθούν να χρηματοδοτούν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, που δεν είναι πια βιώσιμο. Αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία. Και μετά από μια μακρά νύχτα βρέθηκε ένας συμβιβασμός. Τώρα αντιδρά ο κόσμος και βρίζει. Ααα, εκείνη η κυρία Merkel. Και αυτός ο ξεροκέφαλος υπουργός Οικονομικών. Με αυτό μπορώ να ζήσω. Αλλά λυπάμαι για το γεγονός ότι το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε το σχέδιο διάσωσης. Γιατί αυτή η απόφαση σίγουρα δεν ήταν προς το συμφέρον της Κύπρου».
Κατά τον Γερμανό υπουργό, ένα νέο Eurogroup θα είχε μόνο νόημα αν η τρόικα συμπεράνει ότι πλέον υφίσταται ένα πρόγραμμα που λύνει το πρόβλημα της Κύπρου και παράλληλα αντιστοιχεί στους κανόνες. Πυρήνας αυτού του προγράμματος θα πρέπει να είναι η βιωσιμότητα του χρέους και η μείωση των κινδύνων, που απορρέουν για το κυπριακό κράτος από τον υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα. Θα πρέπει να δούμε αν αυτό επιτυγχάνεται με τις λύσεις που προβάλλονται τις τελευταίες ώρες.
«Οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά ταυτόχρονα και οι κανόνες θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Η βοήθεια θα πρέπει να βγάζει νόημα και το πρόγραμμα θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους, αφήνοντας στην άκρη τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Την ιδέα να λυθούν τα προβλήματα των τραπεζών με τα συνταξιοδοτικά ταμεία την απέρριψα ήδη ξεκάθαρα κατά τη διάσκεψη του Eurogroup. Αν καταλήξουμε στο Eurogroup στο συμπέρασμα ότι βρίσκεται στο τραπέζι μια πρόταση, η οποία ικανοποιεί όλα αυτά τα κριτήρια, θα αιτηθούμε την έγκρισή της από το Bundestag.
Αν αυτό θα γίνει στα πλαίσια έκτακτης σύσκεψης ή κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Bundestag. Αμφότερα φαίνονται πιθανά. Αλλά προτού σκεφθούμε για χρονοδιαγράμματα και κάνουμε υποθέσεις, χρειαζόμαστε πρώτα μια ξεκάθαρη πρόταση των Κυπρίων και μια θετική αξιολόγηση της τρόικας. Και τα δύο απουσιάζουν τη στιγμή που μιλάμε».
Ο Wolfgang Schäuble μιλάει εν συνεχεία για τον κύριο στόχο της ευρωζώνης, αλλά και χαρακτηρίζει δύσκολο το μέλλον της Κύπρου:
«Αυτό που κατά το δυνατόν θέλουμε να αποφύγουμε είναι να κυλήσει η Κύπρος στη χρεοκοπία. Αυτό δεν αλλάζει τίποτα για τους όρους-πλαίσιο ενός προγράμματος βοήθειας και η ΕΚΤ μπορεί να εγγυηθεί την έκτακτη βοήθειά της προς τις κυπριακές τράπεζες μόνο ως την Δευτέρα. Η Κύπρος θα διανύσει έναν δύσκολο δρόμο όπως και να έχει.
Αλλά αυτό δεν είναι συνέπεια ευρωπαϊκής ξεροκεφαλιάς, αλλά ενός επιχειρηματικού μοντέλου που δεν λειτουργεί πια. Η Κύπρος από το φθινόπωρο του 2011 έχει χάσει ουσιαστικά κάθε πρόσβαση στις αγορές. Τα ομόλογα της Κύπρου έγιναν σκουπίδια και οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες έχουν πρακτικά χρεοκοπήσει».
Στην ερώτηση για το τι είναι αυτό που έχασε η Κύπρος με την είσοδό της στην ευρωζώνη ο Wolfgang Schäuble απαντά ότι η Μεγαλόνησος εισήλθε στην ΕΕ με την προσδοκία ότι θα εκπληρωνόταν το σχέδιο Ανάν και στην ευρωζώνη γιατί τότε πληρούσε τις οικονομικές προϋποθέσεις.
Τώρα, δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για την παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη:
«Είμαι πεπεισμένος Ευρωπαίος και είμαι γνωστός ως υπουργός οικονομικών ότι δεν κάνω εικασίες για τα θέματα αυτά. Αλλά είμαι επίσης γνωστός ότι δεν επιτρέπω σε κανέναν να με πιέσει. Από κανέναν και για τίποτα», λέει αποφασιστικά, ενώ δηλώνει ότι γνωρίζει για τις ευθύνες του να κρατήσει σταθερό το τιμόνι του ευρώ.
Τέλος, ως προς το πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις των Ευρωπαίων σε άλλες χώρες, ο Schäuble εμφανίζεται σχετικά καθησυχαστικός:
«Οι καταθέσεις στη Γερμανία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ασφαλείς, γιατί δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο οποιαδήποτε χώρα να πάψει να είναι αξιόχρεη… Για την Κύπρο ισχύει: Με ένα πρόγραμμα βοήθειας, σαν αυτό που προτείναμε, η χώρα μπορεί να προστατευθεί από την χρεοκοπία».
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ
ysterografa.gr