24 Μαρτίου 2013

Διπλωματικό χαστούκι από την Τουρκία: Εκεχειρία με PKK- Oτσαλάν, επαναπροσέγγιση με Ισραήλ... μένουν μόνο τα πετρέλαια της Μεσογείου

Όλος ο μεγαλοϊδεατισμός των Τούρκων αποτυπωμένος πάνω σε έναν χάρτη: Αιγαίο, Θράκη, Μακεδονία, Β. Ιρακ και Β.Συρία όλα με τα χρώματα της Τουρκίας λες και πρόκειται για τουρκικές κτήσεις υπό την επίφαση βεβαίως της προστασίας του μουσουλμανικού πληθυσμού.


Η τουρκική εφημερίδα, Milliyet, αλλά και οι υπόλοιπες τουρκικές εφημερίδες πανηγυρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την ένταξη της χώρας τους και πάλι στο γεωστρατηγικό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου μέσα σε μόλις λίγες ημέρες ύστερα από διακοπή μερικών ετών.

Η Τουρκία με σφραγίδα Ομπάμα, ξαναμπαίνει στο παιχνίδι πετυχαίνοντας μέσα σε λίγες ημέρες κάτι που διπλωματικά ήταν σχεδόν ακατόρθωτο.

Την ταχύτατη επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ μετά τις ψυχρές σχέσεις των 2 χωρών εξαιτίας της υπόθεσης του Μαβί Μαρμαρά.

Την επίτευξη άμεσης εκεχειρίας με τους Κούρδους μαχητές του PKK σε μια περιοχή που συνορεύει με τα κοιτάσματα της Μοσούλης και του Κιρκούκ (B Iράκ), μετά την συμφωνία με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Τις παρασκηνιακές και επίσημες διαβουλεύσεις για την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων στην Κυπρο-ισραηλινή ΑΟΖ με πιθανό το ενδεχόμενο να πετύχει την αναδιανομή της πίτας στην περιοχή.

Η Τουρκία ως μέγας περιφερειακός παίκτης και ισχυρότερη στρατιωτική και οικονομική δύναμη της περιοχής αναδυκνείεται σε ακόμη ισχυρότερο αντίπαλο για όλες σχεδόν τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Με την Συρία πρακτικά κατεστραμμένη από τον εμφύλιο, το Ιράκ σε φάση αναδιοργάνωσης,την Ελλάδα και την Κύπρο οικονομικά εξασθενημένες και την Κουρδική απειλή εξουδετερωμένη από την εκεχειρία είναι εύκολο να πετύχει μια αναδιανομή του πλούτου στην Α. Μεσόγειο το Αιγαίο ακόμη και το Β. Ιράκ.

Ένα μοίρασμα στις χρυσοφόρες περιοχές που οπωσδήποτε θα την συμπεριλαμβάνει, μαζί και το ψευδοκράτος που έχει εγκαταστήσει από το ’74 στην Μεγαλόνησο.

Η διπλωματία της Τουρκίας είναι εδώ, οι παρασκηνιακές και οι επίσημες διαβουλεύσεις συμβάινουν εδώ και καιρό και έτσι ο χάρτης της Μεγάλης Τουρκίας που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και ολόκληρη την Κύπρο, (με κίτρινο χρώμα ), την βόρειο Ελλάδα και το Αιγαίο με τα νησιά , επαρχίες της Συρίας καθώς και όλες τις πετρελαιοφόρες περιοχές του Β. Ιράκ ήταν θέμα χρόνου να βγει.

Οι τουρκικές εφημερίδες κάνουν αναφορά και για το περίφημο μήνυμα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τις φυλακές του Ιμραλί, όπου ζήτησε από το κουρδικό ΡΚΚ να αφήσει τα όπλα και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες με τον τουρκικό στρατό.

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αναβίωση του Εθνικού Συμφώνου, δηλαδή της ιστορικής συμφωνίας του Κεμάλ Ατατούρκ με τους Κούρδους για να πολεμήσουν μαζί κατά των Ελλήνων στην Μικρά Ασία την πιθανότητα απελευθέρωσης του Οτσαλάν από τις αρχές τιης Τουρκίας και την απομάκρυνση του κινδύνου για ένα αυτόνομο Κουρδιστάν .

ΟΙ τουρκικές εφημερίδες θριαμβολογούν για τις επιτυχίες της τουρκικής διπλωματίας κάνοντας λόγο για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (devlet-i aliyye-House of Osman”) με την ταυτόχρονη διεύρυνση της σφαίρας επιρροής των Τούρκων στην Μεσόγειο και σχεδόν ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία άρει επίσης το βέτο για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΝΑΤΟ και Ισραήλ συμφώνησε για αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά και γρήγορη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την επιστροφή του πρέσβη και των υπόλοιπων διπλωματών της στο Ισραήλ.

Στο πρόσφατο αναλυτικό δημοσίευμα των έγκυρων Foreigh Affiairs με τίτλο Trouble in the Eastern Mediterranean Sea http://fam.ag/10lb3El  σημειώνεται εμφατικά η πιθανότητα για θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία και τον Λίβανο να θέτουν ζητήματα κυριαρχίας στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ -Κύπρου (Aphrodite-Leviathan field) διεκδικώντας κομμάτι από τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου.

Η Τουρκία γράφει η επιθεώρηση Foreigh Affairsι, είδε την ισραηλινο-κυπριακή φλέβα φυσικού αερίου με ανησυχία. Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει θαλάσσια σύνορα στις συμφωνίες Κύπρου με τους γείτονές της υπό τον φοβο ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να αποκλειστούν από τα μελλοντικά κέρδη του φυσικού αερίου της Λευκωσίας. Η Τουρκία βλέπει επίσης την πιθανή διαδρομή εξαγωγής αερίου μέσω Κύπρου και Ελλάδας μια μεγάλη απειλή για τις φιλοδοξίες της ως χώρας διέλευσης σχεδόν όλων των ενεργειακών διαδρομών του πλούτου της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Το τουρκικό ναυτικό έχει προγραμματίσει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις για να συμπέσει με τις γεωτρήσεις από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά ενώ παράλληλα βγάζει ερευνητικά σκάφη ξεκινώντας έρευνες για κοιτάσματα ακόμη και σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές.

Οι Τούρκοι εξακολουθούν να επιτυγχάνουν νίκες σε όλα τα μέτωπα γιατί βάζουν με μεγάλη επιμονή στόχους και καταφέρνουν πολύ σύντομα να τους πραγματοποιούν. Οι μεγάλες δυνάμεις Ρωσία και ΗΠΑ ενισχύουν λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας τον ρόλο της και την συμμετοχή της στα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν την Μέση Ανατολή .

Μόνη διέξοδος για την Ελλάδα και την Κύπρο η ταχύτατη οικονομική ανάκαμψη των 2 χωρών πάντα μέσα στους ασφαλείς κόλπους του ευρώ και της Ε.Ε, η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων και η εγρήγορση και παράλληλη δραστηριοποίηση των lobby τους στις ΗΠΑ αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο για την πρόληψη των κινδύνων που μελλοντικά θα αντιμετωπίσουν. Η ενδυνάμωση του ελληνικού και κυπριακού ναυτικού στόλου είναι επίσης μια παράμετρος που θα πρέπει να μελετήσουν πολύ καλά οι πολιτικοί και στρατιωτικοί των 2 χωρών!

http://parodynews.wordpress.com/