29 Μαρτίου 2013

Παγιδευμένος στην Κύπρο ο Αμπράμοβιτς

«Παγιδευμένο στην Κύπρο» χαρακτηρίζει τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς η καταλανική εφημερίδα Sport, η οποία σε εκτενές ρεπορτάζ της παρουσιάζει όλες τις επενδύσεις του στην Κύπρο.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Sport:


«Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι μπορεί να βγει στραπατσαρισμένος από την επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο. Μέρος της περιουσίας του το είχε φυγαδεύσει εκεί. Η Κύπρος βρίσκεται στο στόμα όλου του κόσμου τις τελευταίες μέρες. Η οικονομική διάσωση, στην οποία υποχρεώθηκε το νησί, θα καλυφθεί κατά ένα μέρος από τους καταθέτες. Υπάρχει μεγάλη ένταση και ένα μέρος της προσοχής εστιάζεται στους Ρώσους μεγιστάνες, οι οποίοι είχαν μεγάλες περιουσίες στην Κύπρο. Από όλους αυτούς ξεχωρίζει το όνομα ενός αρκετά γνώριμού μας στο ποδόσφαιρο: του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Επενδύσεις στις τράπεζες, στον χάλυβα, αλλά και σημαντική ακίνητη περιουσία μπορούν να μειωθούν, αν και ο Αμπράμοβιτς έχει ως βασική πηγή στις επενδύσεις του το πετρέλαιο.

Από την αρχή της κυπριακής κρίσης, η Ρωσία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς επιθυμούσε να διασωθούν οι περιουσίες των συμπατριωτών της. Και ένας από αυτούς που άσκησε μεγάλη πίεση προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ο Αμπράμοβιτς. Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι έχει επενδύσει σημαντικό μέρος των χρημάτων του στην Κύπρο.

Μαζί με τον επίσης μεγιστάνα Αλεξάντερ Αμπράμοφ έχει μεγάλα οφέλη από τον χάλυβα. Μάλιστα, οι δυο τους είναι ιδιοκτήτες της εταιρείας Evraz, μία μεγάλη χαλυβουργική εταιρία που εδρεύει στο Λονδίνο, αλλά που από το 2006 τη διαχείριση έχει αναλάβει μία εταιρεία με έδρα στην Κύπρο.

Ο Αμπράμοβιτς έχει ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του στην Κύπρο, χώρα στην οποία εδρεύουν μερικές από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις του. Ο Ρώσος μεγιστάνας έχει χτίσει μία μεγάλη βίλα έξω από τη Λεμεσό, σε μία έκταση πέντε εκταρίων. Πρόκειται για μία οικεία που κόστισε τρία εκατ. ευρώ και στην οποία καταφεύγει όποτε επισκέπτεται την Κύπρο για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Επιπλέον, ο Αμπράμοβιτς έχτιζε πάνω από 350 βίλες στην περιοχή Αραπακά, ενώ το φημισμένο γιοτ του βρίσκεται στις κυπριακές ακτές το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

Λέγεται ότι ο Αμπράμοβιτς πίεσε και παρακολούθησε από κοντά τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Κύπρου. Αυτός και άλλοι 50 περίπου Ρώσοι μεγιστάνες φοβούνταν, καθώς χάνουν μεγάλο μέρος από τις καταθέσεις τους. Ο συνέταιρός του Αμπράμοφ λέγεται ότι είχε πάνω από 5 δις στην Κύπρο και μάλιστα πριν από λίγο καιρό απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα λόγω των επενδύσεών του στη νησί. Αυτός και ο Αμπράμοβιτς έχουν αποκτήσει επίσης μερίδια σε χαλυβουργίες στην Κύπρο.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, αλλά φαίνεται ότι ο Αμπράμοβιτς δεν θα έχει πρόβλημα να συνεχίσει να επενδύει στην Τσέλσι. Φαίνεται να έχει περιουσία που ξεπερνά τα 12 δις ευρώ και η ιδιοκτησία του είναι τεράστια. Εννέα βίλες, επτά πολυτελή διαμερίσματα, το γιοτ Eclipse μήκους 160 μέτρων ή ένα Boeing 767.

Η κυπριακή κρίση τον ταλαιπωρεί λόγω των τραπεζικών καταθέσεών του, αλλά ούτε αυτό αναμένεται να τον εμποδίσει από το να επενδύσει κοντά στα 100 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι για να ξαναφτιάξει την Τσέλσι. Πήρε την ομάδα το 2003 έναντι 170 εκατ. ευρώ και υποσχέθηκε να την κάνει την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Από τότε έχει επενδύσει ένα δις ευρώ σε μεταγραφές, αλλά τα αποτελέσματα ήταν άλλοτε εξαιρετικά και άλλοτε όχι».