29 Μαρτίου 2013

Τσίπρας: Η νέα θέση μας είναι «καμία θυσία για το ευρώ» δηλ. και μέσα και έξω απ' το ευρώ

Τη θέση «καμία θυσία για το ευρώ» διατύπωσε στη σημερινή του εισήγηση κατά τη συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr, ο κ. Τσίπρας επανήλθε στην τοποθέτησή του για μία κυβέρνηση της Αριστεράς που θα προσπαθήσει να πετύχει στο μέλλον τους στόχους της, παρά τις ενδεχόμενες πιέσεις και τους εκβιασμούς που ενδεχομένως να δεχθεί, όπως ο ίδιος είπε.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της Κύπρου, το οποίο απόψε δεν συζητήθηκε εκτενώς (και μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση), ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη της γραμματείας έκανε λόγο για ένα «όχι» που η κυπριακή κυβέρνηση δεν το πίστευε, γι' αυτό και δεν το στήριξε.

Από κει και πέρα, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η διεξαγωγή της επόμενης Κεντρικής Επιτροπής στις 14-15 Απριλίου, ενώ ως ενδεικτική ημερομηνία για το συνέδριο τίθεται η 4-7 Ιουνίου.

Τα μέλη του οργάνου συζήτησαν για την ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας (με τον οποίο συμφώνησαν και οι Δημήτρης Βίτσας και Αριστείδης Μπαλτάς) πρότεινε να είναι η ίδια διακήρυξη που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Συνδιάσκεψη του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο εκφράστηκαν αντιρρήσεις από την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με το σκεπτικό ότι στο προσεχές μέλλον ενδέχεται να ανοίγουν θέματα που σχετίζονται με τις θέσεις του κόμματος για την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Ως εκ τούτου, ακολούθησε ψηφοφορία (παρότι δεν ήταν όλα τα μέλη της γραμματείας παρόντα) και εντέλει υπερψηφίστηκε η πρόταση των «προεδρικών». Τέλος, μέχρι την επόμενη Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να είναι έτοιμα και τα κείμενα θέσεων, προγράμματος και καταστατικού.

iefimerida.gr