06 Μαρτίου 2013

Τι κερδίζει το κράτος από την εξόρυξη χρυσού;

Κατά τους ιστορικούς, βασική αιτία της Αργοναυτικής εκστρατείας αποτέλεσε ο έλεγχος του χρυσού της Κολχίδας (αρχαίο βασίλειο κοντά στη σημερινή Γεωργία) από το προϊστορικό έθνος των Μινύων. Σήμερα, το εγχείρημα της αξιοποίησης του πολύτιμου αυτού μετάλλου και των πλούσιων, σε άλλα μεταλλεύματα, κοιτασμάτων της Βορείου Ελλάδας εξακολουθεί να αποτελεί αιτία «πολέμου» και...εκστρατειών εναντίον των επενδυτών.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Αποκορύφωμα της πολεμικής κατά των μεταλλείων Κασσάνδρας είναι η τρομοκρατική επίθεση στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, μερίδα της τοπικής κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου υλοποιείται η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., διαμαρτύρεται, αδιαλείπτως, κατά της πραγματοποίησης εξορύξεων στη Χαλκιδική.

Μεταλλευτικά δικαιώματα

Ποιο είναι το καθεστώς των μεταλλευτικών εξορύξεων; Πώς, δηλαδή, ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να εξερευνήσει το ελληνικό υπέδαφος, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τον ορυκτό πλούτο που αυτό περιέχει;

Σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα, ο ιδιώτης που εκμεταλλεύεται δημόσιο μεταλλείο καταβάλει στο κράτος μίσθωμα που προσδιορίζεται βάσει της αξίας του παραγόμενου μεταλλεύματος (π.χ. εάν είναι ακατέργαστο, τελικό προϊόν κ.ο.κ.).

Σε περίπτωση μη δημόσιων μεταλλείων, δικαίωμα μεταλλευτικών ερευνών παραχωρείται σε όλους ανεξάρτητα από το σε ποιον ανήκει η κυριότητα του εδάφους. Εξαίρεση αποτελούν τα μεταλλευτικά ορυκτά που δημιουργούν όφελος για το δημόσιο, όπως, για παράδειγμα, οι υδρογονάνθρακες. Η άδεια μεταλλευτικών ερευνών εκδίδεται από τον οικείο Νομάρχη και έχει τριετή ισχύ, η οποία δεν παρατείνεται.

Κατά τη διάρκεια του διαστήματος των τριών χρόνων, ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει γεωτρήσεις και να έχει καταθέσει τις σχετικές μελέτες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να αποκτήσει μεταλλευτικό τίτλο, την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τα πολύτιμα μέταλλα.

Σε αντίθετη περίπτωση, η έκταση επιστρέφει στο Δημόσιο.

Διπλασιασμός μισθωμάτων

Από 1 Ιανουαρίου, το ύψος των μισθωμάτων για νέες μεταλλευτικές συμβάσεις ή ανανέωση των υφιστάμενων είναι διπλάσιο, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που είχε εισηγηθεί ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

Η απόφαση αυτή φαίνεται να πλήττει τις μεταλλευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη βωξίτη, λευκόλιθου, νικελίου και αδρανών υλικών, όπου το περιθώριο κέρδους είναι μικρό.

Το νομοσχέδιο Μανιάτη προβλέπει, επίσης, την επιβολή μεταλλευτικών δικαιωμάτων και στις ιδιωτικές παραχωρήσεις (περίπτωση Eldorado) μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Οικονομικά οφέλη

Υπάρχουν, τελικά, οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο και την τοπική κοινωνία από το έργο εξόρυξης στη Χαλκιδική και τον Έβρο;

Η εξορυκτική δραστηριότητα στα μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου, Χαλκιδικής έχει δημιουργήσει 1.200 θέσεις εργασίας, αριθμός που θα αυξηθεί σταδιακά στις 3.000.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει στο φακό του capitalTV, ο Πέτρος Στρατουδάκης, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικός Χρυσός, το Δημόσιο εισπράττει το 30% του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

«Από την επένδυση η ρευστότητα στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, σε ημερήσια βάση, θα αυξηθεί στο 1 εκατ. ευρώ» αναφέρει.

Δεδομένου ότι το Δημόσιο δεν εισπράττει μισθώματα (καθώς πρόκειται για ιδιωτική παραχώρηση), οι επενδυτές έχουν προτείνει στο Δήμο Αριστοτέλη, να καταβάλλει στην τοπική κοινωνία ειδικό τέλος που θα αυξομειώνεται βάσει των διεθνών τιμών των μεταλλευμάτων.

Το 2012 η εταιρεία επένδυσε στην Ελλάδα 100 εκατ. ευρώ, ενώ, φέτος, θα επενδύσει περισσότερα από 230 εκατομμύρια. Σταδιακά, έως το 2016, θα εκταμιεύσει 1 δισ. δολάρια.



Στον Έβρο

Η δεύτερη επένδυση της Eldorado Gold στο Πέραμα Έβρου είναι αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.
Η επένδυση στο χρυσό, που «αφόρισε» την περασμένη Κυριακή ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, θα δημιουργήσει έσοδα 900 εκατ. ευρώ. Όταν εισέλθει στο στάδιο της λειτουργίας, το Δημόσιο θα εισπράττει - με τιμή χρυσού 1.700 δολάρια ανά ουγκιά- 315 εκατ. ευρώ από την άμεση φορολόγηση (26% φορολογία εταιρειών και 10% διανεμόμενων κερδών).

Σύμφωνα με την Μεταλλεία Θράκης Α.Ε., περίπου το 70% της επένδυσης κεφαλαίου και το 100% του κόστους λειτουργίας θα παραμείνουν στην τοπική οικονομία της Θράκης, με την μορφή μισθών, υπηρεσιών, προμηθειών, έργων μηχανικού, μεταφορών κλπ.

Σε ορίζοντα δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή ακόμη 190 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 200 άμεσες και 800 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Μαρκόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε., σήμερα στο έργο, που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να υλοποιείται, απασχολούνται περίπου 50 άτομα.



Οι "εχθροί" της επένδυσης



Οι εχθροί της επένδυσης υποστηρίζουν ότι θα προκληθούν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εξορυκτική δραστηριότητα (ζήτημα που θα εξεταστεί στην αυριανή ενότητα του ειδικού αφιερώματος του Capital.gr).

Αλλά και ότι τα οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη από την επένδυση της Eldorado Gold στα έγκατα της ελληνικής γης είναι ανύπαρκτα.

Στο σκεπτικό αυτό στηρίζεται η επίθεση που εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, στον Καναδό Πρέσβη Robert Peck.

Πρόκειται για μία, ακόμη, ελληνική, παγκόσμια πρωτοτυπία: τοπικός άρχοντας, αν και ανήκει σε ένα από τα κυβερνητικά κόμματα, διαβεβαιώνει ότι θα εμποδίσει, με κάθε τρόπο, την επένδυση, έστω και εάν αυτή έχει ενταχθεί στις διατάξεις Fast Track και έχει τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα αδειοδοτηθεί.




dimitris.delevegos@capital.gr
follow@ddelevegos

Πηγή:www.capital.gr