05 Μαρτίου 2013

Μην τα ξεχνάμνε αυτά: «Φρούδες οι επενδύσεις του Κατάρ», «Επικοινωνιακά παιχνίδια», «Συμφωνία... εσωτερικής κατανάλωσης μεταξύ Σαμαρά - Κατάρ»

Τώρα που αποδείχθηκε και έμπρακτα το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις στη χώρα, ας θυμηθούμε τι έλεγαν για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού όλοι αυτοί που έχουν τις λύσεις στο τσεπάκι... Και φυσικά να θυμήσουμε ότι το νησί, τη θυγατρική της Εθνικής, τον Αστέρα, το Ελληνικό και το Ελ. Βενιζέλος τα θέλουν οι Καταριανοί και όχι οι ναζί της Μέρκελ, οι εταιρίες της οποίας τα μαζεύουν και φεύγουν (Hochtief):

ΑΕροψεκασμένοι , Ν. Μαριάς:

«Οι πολυδιαφημισμένες επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα που θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας, αποδείχθηκαν φρούδες και ο κ. Σαμαράς, με την πολυπληθή ακολουθία του, επιστρέφουν με άδειες βαλίτσες και με το αίτημα Ερντογάν για τζαμί στην Αθήνα, παραμονές των Ιμίων»

ΧΑ:
«Το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει οδηγήσει η μνημονιακή κυβέρνηση την ελληνική οικονομία, δεν λύνεται με επικοινωνιακά παιχνίδια στο Κατάρ και την πρόσκληση τυχοδιωκτών, αλλά με στροφή στην πρωτογενή παραγωγή και την εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου»

ΣΥΡΙΖΑ:
Συμφωνία... εσωτερικής κατανάλωσης μεταξύ Σαμαρά - Κατάρ

Ακόμη και παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξαιρεθεί η Ελλάδα από το ισχύον καθεστώς ανταγωνισμού, είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, ώστε να μη χάσει τα... χρήματα που δηλώνει διατεθειμένο να διαθέσει το Κατάρ για να βάλει χέρι στην ελληνική δημόσια περιουσία.

Η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να... παρακάμψει την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις χθεσινές επαφές του με τον διάδοχο του θρόνου και τον εμίρη του Κατάρ, ο Αντ. Σαμαράς “υποσχέθηκε” στους συνομιλητές του να κάνει “ό,τι είναι δυνατόν”, προκειμένου η Κομισιόν να εξαιρέσει την Ελλάδα από την υποχρέωση διεξαγωγής διεθνών διαγωνισμών. Άλλωστε, όπως ξεκαθαρίστηκε ήδη από προχθές στον Έλληνα πρωθυπουργό από την ηγεσία του εμιράτου, το Κατάρ δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες, αλλά προτιμά την “απευθείας ανάθεση” μέσω διακρατικών συμφωνιών, προκειμένου είτε να επενδύσει στην Ελλάδα είτε να αγοράσει κομμάτι της δημόσιας περιουσίας στην οποία έχει βάλει πωλητήριο η κυβέρνηση.

Τσάι και συμπάθεια

Άλλωστε κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν το γεγονός ότι οι Καταρινοί σχεδόν δεν συζητούν τη διαδικασία των διεθνών διαγωνισμών, καίτοι γνωρίζουν (και αυτό το παραδέχθηκε με δημόσιες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του εμιράτου) πως οι απευθείας αναθέσεις μέσω διακρατικών συμφωνιών αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του Κατάρ διεμήνυσε στον Αντ. Σαμαρά ότι... το εμιράτο είναι “φίλος” της Ελλάδας. «Είναι σημαντική ημέρα, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσουμε κάτι νέο, με ένα νέο τρόπο σκέψης και δράσης» επισήμανε και ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως «μπορούμε να δώσουμε μία νέα δυναμική στις επενδύσεις και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Αναφερόμενος και σε σύσσωμη την επιχειρηματική ολιγαρχία της χώρας, που τον συνοδεύει στο εμιράτο, ο Αντ. Σαμαράς επισήμανε ότι «οι Έλληνες επιχειρηματίες που βρίσκονται σήμερα (σ.σ.: χθες) στο Κατάρ είναι οι καλύτεροι. Οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά πεδία για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις τους. Και οι δύο αγαπούν τη ζωή, το εμπόριο και τη θάλασσα».

Κοινό επενδυτικό ταμείο

Πάντως, κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες πως “με την επίσκεψη Σαμαρά ξεπεράστηκε η καχυποψία του Κατάρ προς την Ελλάδα που ίσχυε στο παρελθόν”, “καρφώνοντας” την κυβέρνηση Παπανδρέου και κυρίως τον τότε υπουργό Χ. Παμπούκη, που είχε αναλάβει να φέρει... πετροδολάρια, τα οποία είναι ακόμη στον δρόμο. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το Κατάρ, παρά τη διαφωνία για το... κοινοτικό δίκαιο, επιβεβαίωσε στον Αντ. Σαμαρά το ενδιαφέρον του για κάποια από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια και τις 48 μαρίνες που έχουν ήδη βγει στο σφυρί από την κυβέρνηση. Εξάλλου, ειδικά σε ό,τι αφορά κάποιες από τις μαρίνες -αλλά και ορισμένα λιμάνια- εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προχθεσινή του συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά.

Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς και ο εμίρης Αλ Θάνι ανακοίνωσαν συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, το οποίο θα έχει στόχο να ενισχύει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επενδύοντας σ’ αυτές. Αν και προϋποτίθεται η έγκριση της Κομισιόν και γι’ αυτό το σχέδιο, κυβερνητικές πηγές δήλωναν αισιόδοξες, καθώς έχει ήδη προχωρήσει αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Κατάρ και Ιταλίας και άρα υπάρχει “δεδικασμένο”, όπως έλεγαν.

Επίσης, ο Αντ. Σαμαράς, αν και δεν κατάφερε να γυρίσει με κάποια “κλεισμένη” συμφωνία στις αποσκευές του (τις συμφωνίες που εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι έκλεισε έπρεπε να τις κοινοποιήσει πρώτα στον ΣΥΡΙΖΑ), έκανε... business για τους επιχειρηματίες που τον συνόδευαν. Μάλιστα, φέρεται να προέτρυνε την ηγεσία του εμιράτου να επενδύσει σε ελληνικές εταιρείες (οι οποίες ανήκουν στους επιχειρηματίες οι οποίοι ήταν στην αποστολή μαζί με τον ίδιο) και ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της υγείας, ακόμη και των εμπορικών κέντρων (Mall). Τέλος, το Κατάρ φέρεται να διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό -σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση- ότι παραμένει ακέραιο το ενδιαφέρον του για δημιουργία σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά όχι στον Αστακό, ο οποίος ναυάγησε. Εναλλακτικά, οι Καταρινοί στοχεύουν στη δημιουργία ενός τέτοιου σταθμού στην Καβάλα ή στην Αλεξανδρούπολη.

Γ. Σταθάκης: “Επικοινωνιακό πυροτέχνημα”

Ως “επικοινωνιακό πυροτέχνημα” περιέγραψε, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκης, την επίσκεψη Σαμαρά στο Κατάρ και τη συμφωνία για το κοινό ταμείο. «Ο κ. Σαμαράς είναι ο τέταρτος κατά σειρά Έλληνας πρωθυπουργός που στήριξε τις προσδοκίες του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια από το Κατάρ. Όπως και οι προκάτοχοι του, στο πεδίο αυτό απέτυχε», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης, για να προσθέσει πως «η συμφωνία που εξαγγέλλεται σήμερα (σ.σ.: χθες), κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης συμφωνίας με την ιταλική κυβέρνηση του προηγούμενου Νοεμβρίου, παραδόξως αφορά το πιο δημιουργικό κομμάτι του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, αυτό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που βάλλεται περισσότερο από τις πολιτικές λιτότητας. Δυστυχώς, το περιορισμένο μέγεθος της παρέμβασης, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 2 δισ. ευρώ, και η πλήρης απροσδιοριστία ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις κατευθύνσεις των προσδοκώμενων ωφελειών δεν δικαιολογεί το επικοινωνιακό 'πυροτέχνημα' της κυβέρνησης γύρω από το όλο εγχείρημα».

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=747865

ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΝ ΗΠΙΑΤΕ ΠΑΛΙ...  ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ