Με θετικές τοποθετήσεις και εύσημα για την Ελλάδα, η οποία, όπως τονίζει, «κάνει σαφείς προόδους στην οικονομική ανάκαμψη», εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε σημερινή εκτενή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».
Όπως επισημαίνει, στην πρόσφατη έκθεση της τρόικας, επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί, το έλλειμμα μειώνεται, οι εξαγωγές αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα υπήρξε, για πρώτη φορά, μείωση στον αριθμό των ανέργων.
Προσθέτει δε, πως σήμερα είναι ιδιαίτερα εμφανής μια σαφής βελτίωση των βασικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, συγκεκριμένα η Ελλάδα πέτυχε μέσα στο προηγούμενο τρίμηνο πλεόνασμα στις εξαγωγές -ιδιαίτερα σε σχέση με χώρες εκτός Ευρωπαικής Ενωσης- η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ισοσκελίζεται ολοένα και περισσότερο, η χώρα ανακάμπτει στον τουρισμό και σε άλλους τομείς. Κατά την άποψή του, τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί ακόμη, όμως οι Ελληνες είναι έτοιμοι να πετύχουν μια καμπή.
Αναφερόμενος στη Σύνοδο του Eurogroup το Νοέμβριο, σημειώνει πως αυτό θα εξετάσει περαιτέρω μέτρα βοήθειας, εάν η Ελλάδα τηρήσει όλους τους όρους και εμφανίσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που μπορεί να γίνει το 2014.
«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τη χώρα, αλλά η βοήθεια μπορεί πάντα να είναι βοήθεια για αυτοβοήθεια - αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος που πρέπει να βαδίσει η Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, την ευθύνη για τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα δεν τη φέρει το πρόγραμμα βοήθειας, αλλά η αποτυχία επί δεκαετίες, ανεύθυνων πολιτικών «ελίτ» στη χώρα, που θυσίασαν την οικονομία της Ελλάδας για τα δικά τους βραχυπρόθεσμα συμφέροντα και για τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων.
Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για τις εξελίξεις, έχοντας την πεποίθηση πως θα πρέπει βήμα προς βήμα να τεθούν σε τάξη τα δημοσιονομικά που έχουν αποκλίνει, να διατηρηθεί -- και μελλοντικά να γίνεται ολοένα και ταχύτερα -- ανταγωνιστική μια εθνική οικονομία και να κρατηθούν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά. Σε σχέση με την Κύπρο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρατηρεί πως είναι σε όλους γνωστή η πολυπλοκότητα της εκεί κατάστασης και στο Eurogroup συμφωνήθηκε πως μέχρι να ληφθεί απόφαση, δηλώσεις θα γίνονται μόνον από τον επικεφαλής του, ώστε να μην διογκωθεί με εικασίες η νευρικότητα στις χρηματαγορές.
Τα στοιχεία για την Κύπρο -η οποία είναι, όπως αναφέρει, αγαπημένος προορισμός Ρώσων επενδυτών και ταυτόχρονα ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής η Ρωσία- οδηγούν σε εικασίες που θα πρέπει να διαψευστούν πειστικά και καθώς η Κύπρος λέει ότι εφαρμόζει τις διεθνείς συμφωνίες για το ξέπλυμα χρήματος, «θέλουμε να μάθουμε αν οι κανόνες δεν μένουν μόνο στα χαρτιά, αλλά πραγματικά εφαρμόζονται» και αυτό εννοούσε στις δηλώσεις της η Αυστριακή ομόλογός του, Μαρία Φέκτερ.
Όπως επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιπμπλε, ποτέ δεν αμφέβαλε σοβαρά ότι το ευρώ θα παραμείνει σταθερό και πιθανόν να εξέλθει και ενισχυμένο από την κρίση, όμως για μια στιγμή ταλαντεύτηκε, όταν αρχές του 2010, λίγο μετά την απόφαση για το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μέσω διμερών δανείων, ιδρύθηκε ο πρώτος προσωρινός μηχανισμός στήριξης.
Στη γερμανική Βουλή συζητούνταν έντονα η διμερής ελληνική βοήθεια από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ και δύο ημέρες αργότερα γινόταν η επεξεργασία του μηχανισμού στήριξης για ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθώς οξυνόταν η κρίση και ξαφνικά το ύψος των εγγυήσεων ήταν στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτή η στιγμή (σ.σ. που προφανώς του έφερε κάποια αμφιβολία ως προς τη σταθερότητα του ευρώ) παραμένει ακόμη έντονα στη μνήμη του, παραδέχεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα.