04 Μαρτίου 2013

Αίσχος! Ένα ΣΔΟΕ μας έμεινε να κάνουμε κανα ρουσφέτι και οι αλήτες οι τροϊκανοί θέλουν να μας το πάρουν!

Εμμένουν στις θέσεις τους για αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και στην αυτονόμηση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων οι δανειστές.

Η τρόικα ζητά από το οικονομικό επιτελείο την ένταξη υπό τη σκέπη της γραμματείας όλων των ελεγκτικών μηχανισμών. Αίσθηση πάντως προκάλεσε χθες ,ότι η τρόικα εμφανίστηκε να δηλώνει πως…. δεν έχει καθαρή εικόνα για το έργο που επιτελεί το ΣΔΟΕ, στάση που προμηνύει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του.


Οι συζητήσεις όπως ήταν αναμενόμενο στράφηκαν για αρκετή ώρα στις αρμοδιότητες του Χ. Θεοχάρη με την τρόικα να επιμένει ιδιαίτερα στο κατά πόσο η νέα γενική γραμματεία απολαμβάνει επαρκή αυτονομία και να πιέζει για πλήρη ανεξαρτητοποίηση της. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε με νόημα ότι στη συζήτηση χθες αντηλλάγησαν απόψεις για το ποιο κομμάτι της φορολογικής διοίκησης πρέπει να ασκείται από το υπουργείο Οικονομικών και ποιο από τη νέα γραμματεία.

Πάντως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, παρά την ανυπαρξία του ελεγκτικού μηχανισμού να παραχωρήσει εξουσίες υπερ-υπουργού στον γενικό γραμματέα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν εντάσσει το ΣΔΟΕ και τη Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων υπό την εποπτεία. Μάλιστα, ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης αναρωτήθηκε «κατά πόσον συνάδει με τα δημοκρατικά ήθη η εκχώρηση υπερεξουσιών σε ένα μη εκλεγμένο πρόσωπο» [Ε, βέβαια, πρέπει να είναι εκλεγμένο το πρόσωπο... για να κάνει και κανα ρουσφετάκι...].

Αυτό που βλέπουν τα επιτελικά στελέχη της τρόικας είναι ότι το πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να παραχωρήσει εξουσίες τις οποίες διαχειριζόταν επί χρόνια.

Παρά τις τελευταίες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δείξουν ότι λαμβάνονται μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ωστόσο η τρόικα εστιάζει το ενδιαφέρον της στις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού αναφέροντας συγκεκριμένα ότι πρόκειται για ένα γερασμένο ελεγκτικό μηχανισμό. Ενδεικτικό της δυσπιστίας της τρόικας είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια απέρριπτε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να ενταχθεί στο Μνημόνιο πρόβλεψη για έσοδα από τη φοροδιαφυγή. Και αυτό διότι οι ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν προχωρούσαν σε αλλαγές στους μηχανισμούς.

matrix24.gr