21 Μαρτίου 2013

Έρχονται πρόστιμα για τα εμβάσματα εξωτερικού

Περίπου οι μισοί εκδότες των “γκρίζων” εμβασμάτων προς το εξωτερικό αναζητούνται ακόμη από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς δεν προχώρησαν σε συμπληρωματικές δηλώσεις, ώστε να δικαιολογήσουν τα ποσά.

Η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο σε 24.710 καταθέτες του εξωτερικού, οι οποίοι έστειλαν εμβάσματα ύψους 7 δισ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, τα οποία δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματά τους έληξε χθες και μόλις το 55% προσήλθαν και υπέβαλαν συμπληρωματική δήλωση.

Πιο συγκεκριμένα:
  • 13.701 καταθέτες ή το 55% υπέβαλαν συμπληρωματικά στοιχεία, αποκαλύπτοντας αδήλωτα εισοδήματα, τα οποία προέρχονταν από κέρδη από μετοχές, τόκους καταθέσεων, κληρονομιές, ακόμη και δωρεές από λίστες γάμου. Μένει να διευκρινιστεί, ωστόσο, πόσα από αυτά τα εισοδήματα θα γίνουν αποδεκτά από το υπουργείο Οικονομικών, οι υπηρεσίες του οποίου επεξεργάζονται τα στοιχεία, προκειμένου να βεβαιώσουν πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.
  • 8.500 καταθέτες δεν βρέθηκαν, αφού οι επιστολές επέστρεψαν στο ΚΕΠΥΟ με την ένδειξη “άγνωστος παραλήπτης” ή “ανύπαρκτη διεύθυνση”. Το ΚΕΠΥΟ εκτιμά ότι πρόκειται είτε για επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, είτε για φορολογούμενους που έχουν αποβιώσει. Σε κάθε περίπτωση, οι 8.500 φορολογούμενοι ή οι συνυπόχρεοί τους θα αναζητηθούν.
  • Σε εκκρεμότητα παραμένουν 2500 υποθέσεις, καθώς οι φορολογούμενοι, οι οποίοι έλαβαν την επιστολή της ΓΓΠΣ, δεν ανταποκρίθηκαν. Κάποιοι από αυτούς ζήτησαν παράταση από τους εφόρους της περιοχής τους, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά . Ωστόσο, μετά και από τη λήξη της “προσωπικής” προθεσμίας, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν τα “ραβασάκια” με τους πρόσθετους φόρους και τις προσαυξήσεις, εφόσον δεν καταφέρουν να δικαιολογήσουν τα εισοδήματά τους.

ysterografa.gr