05 Μαρτίου 2013

Αποτυχία σκέτη αυτό το ταξίδι Σαμαρά στο Κατάρ ρε παιδί μου... «Ο Εμίρης μετά τα νησιά θέλει το Ελληνικό και τον Αστέρα»

Φαίνεται πως ο Εμίρης του Κατάρ έρχεται στην Ελλάδα για να μείνει αφού σύμφωνα με τους Financial Times μετά την απόκτηση του νησιού της Οξειάς, η βασιλική οικογένεια θέλει να συνεχίσει τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Η συμφωνία για την Οξεία


Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ όπου είχε επαφές με την βασιλική οικογένεια της χώρας για την επενδυτική συνεργασία των δύο χωρών, ο Εμίρης είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αποσύρει το ενδιαφέρον του για την αγορά του μικρού νησιού ονόματι Οξεία. Ωστόσο η συμφωνία έκλεισε, ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που είχαν εμφανιστεί και ο αλ Θανί θα ολοκληρώσει μια επένδυση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επι-στροφή στις ελληνικές επενδύσεις

Στο άρθρο των Financial Times αναφέρεται πως «η πώληση της Οξείας, ενός ακατοίκητου νησιού στο Ιόνιο, ανακοινώθηκε 4 εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Ντόχα σε μία αποστολή για την ανάκτηση των σχέσεων που είχαν πληγεί από τις βραδυπορίες της Αθήνας σχετικά με πιθανές καταριανές επενδύσεις στη χώρα και τώρα ορισμένα μεγάλα επενδυτικά έργα που είχαν παγώσει τίθενται ξανά επί τάπητος».

Παράλληλα, όπως αναφέρει και το Euro2day το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ θα συμμετάσχει στον τελικό γύρο των προσφορών για το Ελληνικό, αφού θεωρεί πως η Αθήνα θα μπορούσε να γίνει ευρωπαϊκός κόμβος για την Qatar Airways καθώς η γερμανική Hochtief, που διαχειρίζεται το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας φαίνεται πως δεν σκοπεύει να ανανεώσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσής.

Και το ενδιαφέρουν από το Κατάρ δεν σταματά εκεί αφού φημολογείται πως υπάρχει ενδιαφέρον και γι ατην εκμετάλλευση του Αστέρα της Βουλιαγμένης, καθώς και για αγορά μεριδίου στη Finansbank, τον κερδοφόρο βραχίονα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Τουρκία.

Πρόταση-μαμούθ στην Εθνική Τράπεζα από το Κατάρ 5+1 δισ. για την εξαγορά της θυγατρικής Finansbank

Η Qatar National Bank έχει καταθέσει γραπτή προσφορά-μαμούθ με την οποία δίνει 5 δισ. ευρώ για να εξαγοράσει τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας Finansbank και 1 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Deal News, οι οποίες προέρχονται από υψηλόβαθμες πηγές του Κατάρ, στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει αποσταλεί έγγραφη προσφορά-πρόταση η οποία φέρει την υπογραφή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Qatar National Bank Γιουζέφ Χουσεΐν Καμάλ, o οποίος είναι ταυτόχρονα και υπουργός Οικονομικών του Εμιράτου, αλλά και πρόεδρος της Qatari Diar Company.

Η πρόταση αφορά την προσφορά 5 δισ. ευρώ για το σύνολο των μετοχών της Finansbank, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, και 1 δισ. ευρώ υπέρ της αύξησης κεφαλαίου που θα χρειαστεί η Εθνική Τράπεζα για την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση.

Η συγκεκριμένη κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οδηγεί ταυτόχρονα σε ένα νέο διπλωματικό-οικονομικό θρίλερ, τονίζει η Deal News. Το ενδιαφέρον του Κατάρ για την τουρκική θυγατρική έχει γίνει γνωστό εδώ και δύο μήνες περίπου και ανάλογες συζητήσεις σχετικά με το project έγιναν και στο πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Κατάρ. Τώρα η πρόταση είναι πλέον επίσημη και μπορεί να λύσει τα χέρια της Εθνικής Τράπεζας στο δρόμο της μη κρατικοποίησής της αφού από αυτή την κίνηση θα βάλει στα ταμεία 5 δισ. ευρώ από την πώληση και θα εξασφαλίσει 1 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση ενώ θα απελευθερώσει μερίσματα περισσότερα των 500 εκατ. ευρώ από την κερδοφόρα Finansbank τα οποία η Εθνική Τράπεζα ουδέποτε έχει εισπράξει.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα η Εθνική Τράπεζα δηλώνει για την πρόταση:

«Δεν έχουμε δεχθεί καμία προφορική ούτε γραπτή πρόταση, πέραν των ερωτήσεων που μας θέτουν κατά καιρούς διάφοροι οίκοι που ρωτούν για τις προθέσεις μας σχετικά με τη θυγατρική. Η στάση μας και όσα έχουμε δηλώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχει αλλάξει».

Η θέση της Εθνικής ήταν ότι δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης της θυγατρικής στην Τουρκία και ότι η στρατηγική για την Finansbank θα καθοριστεί μετά την πλήρη εικόνα για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστεί η ΕΤΕ. Αλλά σε κάθε περίπτωση η Εθνική δεν προτίθεται να πουλήσει το σύνολο των μετοχών της Finansbank παρά ενδεχομένως μόνο μια συμμετοχή της τάξης του 25%.

iefimerida.gr