10 Μαρτίου 2013

Προσπάθεια ενεργοποίησης της Ευρώπης στο θέμα της ΑΟΖ

Να ενεργοποιήσει την Ευρώπη για το θέμα της ΑΟΖ και να εντάξει τον ελληνικό σχεδιασμό σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ενεργειακής αλλά και εξωτερικής πολιτικής επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς.
Σε ισχυρό σύμμαχο προς αυτή την κατεύθυνση ευελπιστούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορεί να εξελιχθεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), από το οποίο ανοικτά ζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός να κινηθεί με στόχο μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα καλύπτει το ζήτημα της ΑΟΖ.
Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς επενδύει στην ευρωπαϊκή ενεργοποίηση και, συνακόλουθα, στην πίεση των Βρυξελλών προς την Αγκυρα, ώστε να αναβαθμίσει και το θέμα της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο από ελληνοτουρκικό ζήτημα σε πρόβλημα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη σύνοδο των επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ που πραγματοποιείται από χθες στο Καβούρι, επικεντρώθηκε στην ευρωπαϊκή ταυτότητα των ελληνικών ενεργειακών πόρων, την οποία ανέδειξε και κατά τη πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Χθες έκανε ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, αλλά αφορά άμεσα και την κοινή εξωτερική πολιτική.
Ο κ. Σαμαράς δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την απογοήτευσή του για τη μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή στάση στο θέμα της ΑΟΖ, τονίζοντας με έμφαση ότι πρόκειται για ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την «εσωτερική αλληλεγγύη και την ευρωπαϊκή ενότητα».

«Το ελληνικό ή το κυπριακό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι “ευρωπαϊκό” φυσικό αέριο και “ευρωπαϊκό” πετρέλαιο. Ολοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα έλλειψης ασφάλειας του ενεργειακού ανεφοδιασμού στην Ευρώπη. Πότε, λοιπόν, θα μιλήσει η Ευρώπη για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες; Για μια κοινή πολιτική; Γιατί θα πρέπει να είναι πρόβλημα μόνο για μένα, για τη χώρα μου;» διερωτήθηκε

Η εκθεση. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η νέα παρέμβαση του Πρωθυπουργού – που γίνεται στον απόηχο και της συνάντησής του με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – υπαγορεύεται και από τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης καταψήφισης την προσεχή εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έκθεσης για την ενεργειακό οδικό χάρτη της ΕΕ (Energy Road Map 2050).

Η έκθεση – που επιμελήθηκε η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα και έχει ήδη διαβιβασθεί στο Μέγαρο Μαξίμου – καλύπτει για πρώτη φορά το θέμα της ΑΟΖ. Αναμένεται δε να συζητηθεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ η σχετική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Πληροφορίες εμφανίζουν το τουρκικό λόμπι να κινείται έντονα για τη καταψήφισή της, καθώς η έγκριση της έκθεσης θα αποτελέσει μια «ομπρέλα» από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχόμενη καταψήφιση της έκθεσης θα καλυφθεί πίσω από περιβαλλοντικά και όχι γεωπολιτικά ζητήματα, δυσχεραίνοντας και την ελληνική προσπάθεια να εξελιχθεί το θέμα της ΑΟΖ σε ευρωπαϊκό ζήτημα.

«Ευρωπαϊκο αεριο» 

Ειδικό κεφάλαιο στη συζήτηση αποτέλεσε η ΑΟΖ και ο πρωθυπουργός ζήτησε ουσιαστικά να υπάρξει μια «ευρωπαϊκή ασπίδα». Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο παράδειγμα και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τα ζητήματα της ΑΟΖ, με αποτέλεσμα το κάθε κράτος να χειρίζεται τα θέματα αυτά μόνο του. «Είναι ευρωπαϊκό αέριο, ευρωπαϊκά πετρέλαια» προσέθεσε, θέλοντας να δείξει ότι όλη η Ευρώπη έχει συμφέρον να προχωρήσουν οι έρευνες.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ήδη τη στήριξη της Γαλλίας για την υλοποίηση του σχεδίου, θα θέσει το θέμα και στις επαφές που θα έχει το επόμενο διάστημα και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

ΣΥΜΦΩΝΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ 

Θετικά σχολίασε την κίνηση του πρωθυπουργού να θέσει θέμα ευρωπαϊκής ΑΟΖ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Γιώργος Σταθάκης με δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό Real.

«Όπως ξέρετε, εγώ αποφεύγω την εύκολη κριτική. Θεωρώ ότι μπορεί να αποδειχθεί καλή η κίνηση και η επιλογή αυτή. Λέω λοιπόν ότι μπορεί να αποδειχθεί μια ευφυής κίνηση, διότι απεμπλέκει την αξιοποίηση των πηγών, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, από το εθνικό επίπεδο -και σε γεωπολιτικό επίπεδο μπορεί να αποδειχθεί ευφυής αυτή η κίνηση» είπε ο κ.Σταθάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Έχει διάφορες φοβίες, οι οποίες επίσης είναι δικαιολογημένες, περί ευρωπαϊκών, συμμετοχής στην αξιοποίηση, κ.ο.κ., αλλά στο γεωπολιτικό στοιχείο νομίζω ότι είναι μια ευφυής κίνηση, ακριβώς γιατί επιτρέπει στο ελληνικό κράτος να το απεμπλέξει από την προφανή σύγκρουση, η οποία θα το συνοδεύσει πολύ γρήγορα και πολύ άμεσα. Και βέβαια βάζει την Ευρώπη εντός ενός πλαισίου αναγκαστικού, το οποίο πρέπει να οριοθετήσει, προκειμένου να αξιοποιηθούν στη Μεσόγειο, αυτές και άλλες πιθανές πηγές που θα εμφανιστούν στο μέλλον».

ΤΟ ΚΑΪΡΟ ΑΡΧΙΣΕ ΤΑ ΚΟΛΠΑ 

Νέο θρίλερ με την κυπριακή ΑΟΖ εκτυλίσσεται από χθες, αλλά αυτή τη φορά τα «σκοτεινά» νέα δεν προέρχονται από την Τουρκία αλλά από τη Αίγυπτο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αιγυπτιακού πρακτορείου ΜΕΝΑ η Νομοθετική Επιτροπή του Συμβουλίου της Σούρα, της αιγυπτιακής ʼνω Βουλής, ενέκρινε νομοσχέδιο του βουλευτή Καλέντ Αμντέλ Καντέρ ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει επανοριοθέτηση των ΑΟΖ Αιγύπτου και Κύπρου διότι με την ισχύουσα η χώρα του χάνει δισεκατομμύρια δολάρια!

Ως νομικό επιχείρημα προβάλλεται ότι, δήθεν, με βάση τα διεθνώς ισχύοντα έπρεπε η Αίγυπτος να παρίσταται στην υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, το 2003, κάτι που δεν συνέβη.

Πρόκειται βέβαια για πρόσχημα και η όλη υπόθεση παραπέμπει σε τουρκικό δάκτυλο. Οι υπόνοιες αυτές επιβεβαιώνονται από τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην Αίγυπτο σύμφωνα με τις οποίες το νομοσχέδιο του εν λόγω βουλευτή προβλέπει νέα οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά και την παρουσία στις διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή της Τουρκίας ως τρίτου μέρους…

Τις πληροφορίες πάντως διέψευσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υφίσταται ούτε τέθηκε από την επίσημη αιγυπτιακή κυβέρνηση θέμα αμφισβήτησης της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και ότι το ζήτημα δημιουργήθηκε από την είδηση του Αιγυπτιακού Πρακτορείου Ειδήσεων η οποία, όπως είπε, αναφέρεται «σε μια εσωτερική συζήτηση πολιτικών στην Ανω Βουλή της Αιγύπτου».

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι «η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα», ενώ ερωτηθείς περαιτέρω για το συμβάν δεν θέλησε να επεκταθεί αρκούμενος να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις της Αιγύπτου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν με βάση το διεθνές δίκαιο μια χώρα μπορεί να ακυρώσει διεθνή συμφωνία που είχε υπογράψει με άλλη είπε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, ενώ αρνητική ήταν η απάντησή του και για το εάν μπορούν να επηρεαστούν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η όλη υπόθεση, όπως προαναφέρθηκε, έχει έντονο χρώμα τουρκικής παρασκηνιακής παρέμβασης. Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ που είχαν ξεκινήσει επί κυβέρνησης Καραμανλή δεν ολοκληρώθηκαν μετά από τουρκικές πιέσεις προς το Κάιρο να μη δεχθεί να συμπεριληφθεί το Καστελλόριζο στη χάραξη.

Κατόπιν τούτου οι συνομιλίες δεν προχώρησαν και στη συνέχεια, με την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, τα πράγματα περιπλέχτηκαν ακόμα περισσότερο. Η πρόσφατη στάση της Λιβύης, η οποία και αυτή απάντησε στην ελληνική πλευρά ότι το θέμα της ΑΟΖ απαιτεί πολυμελή διαπραγμάτευση (φωτογραφίζοντας συμμετοχή και της Τουρκίας), αλλά και η περίπτωση της Αλβανίας το συνταγματικό δικαστήριο τη οποίας ακύρωσε υπογεγραμμένη συμφωνία με την Ελλάδα για την ΑΟΖ, καταδεικνύει ότι η Αγκυρα κινείται υπονομευτικά για τις ελληνικές θέσεις σε όλες τις χώρες με τις οποίες η Αθήνα επιδιώκει την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.