20 Μαρτίου 2013

Ποιητικός οίστρος της Καθημερινή για εκδήλωση της Χρυσής Αυγής... χωρίς λαυράκι όμως

Αποκαλυπτική και απολύτως παραστατική είναι η περιγραφή της εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο και την οποία κατέγραψε η δημοσιογράφος της Καθημερινής Λίνα Γιάνναρου.


Η ανθρωπογεωγραφία του κοινού που έσπευσε στην εκδήλωση αλλά κυρίως οι λόγοι των πρωταγωνιστών της Χρυσής Αυγής αποκαλύπτονται μέσα από το ρεπορτάζ που αναφέρει:

«Στην είσοδο του ξενοδοχείου μάς προσπερνά μια κοπέλα. Είναι ντυμένη κομψά, μοιάζει να έχει κάποιο επαγγελματικό ραντεβού. Την ακολουθούμε καθώς περνά τη ρεσεψιόν και κατευθύνεται προς τις σκάλες. «Για την εκδήλωση;» νεύει στον εύσωμο άνδρα που εκτελεί προφανώς χρέη «πόρτας». «Δύο επίπεδα κάτω» απαντά εκείνος παραμερίζοντας. Στο καθωσπρέπει lobby αντηχεί ήδη το «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». Μαζί μας κατεβαίνουν και άλλοι, ανάμεσα στους οποίους και ένας ρασοφόρος. Η εκδήλωση «Μαθήματα Ελληνικής Ιστορίας - Η αλήθεια για το '21» έχει ξεκινήσει, στην αίθουσα συνωστίζονται πάνω από 500 άτομα, ενώ από το φουαγιέ παρακολουθούν άλλοι περίπου 50 («7.30 ξεκινούσε, να ήσασταν στην ώρα σας!» τους μάλωναν οι «υπεύθυνοι»). Κοιτάμε γύρω. Πολλά ξυρισμένα κρανία και φουσκωμένα μπράτσα, πολλοί ηλικιωμένοι, αρκετοί που δείχνουν φοιτητές και γυναίκες κάθε ηλικίας. Εκεί είναι φυσικά και τα κανάλια.

Από το βήμα, μπροστά σε μια τεράστια ελληνική σημαία, ο Χρήστος Παππάς παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα Γεωπολιτικών και Ιστορικών Σπουδών της Χρυσής Αυγής. «Πρόκειται για μια προσπάθεια αγνών Ελλήνων που ριγούν στο άκουσμα του εθνικού ύμνου, είναι η αρχή μιας μεγάλης πνευματικής προσπάθειας, το λυκαυγές πριν το εκτυφλωτικό φως της Χρυσής Αυγής του ελληνισμού», λέει. «Ανοιξη ήταν και όταν ξεκίνησε η επανάσταση του 1821» θυμίζει. Τα «μαθήματα» Ιστορίας ξεκινούν με την ιστορικό -σύμφωνα με το πρόγραμμα- Ειρήνη Δημοπούλου, η οποία παραθέτει αποσπάσματα επιστολής του τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας Μελέτιου Πηγά το 1598, σύμφωνα με την οποία «οι Τούρκοι είχαν κόψει στην Αίγυπτο 30.000 γλώσσες Ελλήνων σε μια μέρα γιατί επέμεναν να μιλούν ελληνικά». Αναφέρεται επίσης σε επιστολή του ΠΑΜΕ, που φέρεται να μοιράστηκε σε σχολεία ενόψει 25ης Μαρτίου: «Μας λένε ότι δεν υπήρχε κρυφό σχολειό. Η μονοκρατορία της Αριστεράς στην παιδεία και τον πολιτισμό ήρθε η ώρα να τελειώσει!» λέει καταχειροκροτούμενη. Θυμίζεται ότι η Χρυσή Αυγή έχει «ιδρύσει» και σχολεία για παιδιά όπου παραδίδονται μαθήματα ελληνικής Ιστορίας κατά την εκδοχή της Χρυσής Αυγής. Την προηγούμενη εβδομάδα το μάθημα περιελάμβανε κατασκευή χαρταετού με το σήμα της Χρυσής Αυγής.

Ξαφνικά, τα χαμόγελα στον προθάλαμο παγώνουν, ο Ηλίας Κασιδιάρης εξέρχεται μαινόμενος: «Πού είναι ο ηχολήπτης;» φωνάζει. «Θέλω ένταση, αυτό δεν είναι ένταση!» Σε λίγα λεπτά ανεβαίνει εκείνος στο πόντιουμ. Κάνει αποσπασματικές αναφορές σε ένδοξες στιγμές της ελληνικής επανάστασης, καταλήγοντας στον φιλέλληνα γιατρό Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ, εκδότη των Ελληνικών Χρονικών στο Μεσολόγγι. «Το κράτος των Αθηνών δεν είχε 5.000 ευρώ να δώσει για να πάρει το ημερολόγιό του για την πολιορκία του Μεσολογγίου, είχε όμως ένα εκατομμύριο ευρώ να δώσει στις ταινίες του Αγγελόπουλου που δεν βλέπει κανείς». Επειτα γυρίζει προς τις κάμερες: «Στο σημείο αυτό να πούμε και μια κουβέντα για την τεράστια πρόκληση με τα τουρκοσίριαλ. Καλούμε τα κανάλια να μη διαπράξουν την υπέρτατη προσβολή και προβάλουν την 25η Μαρτίου επεισόδιο τουρκοσίριαλ γιατί θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν θα περάσει η τουρκολαγνεία», ανέκραξε, ξεσηκώνοντας χειροκροτήματα. Κάποιος γυρίζει στη γυναίκα του, βάζοντας με νόημα το δάχτυλο στον κρόταφο: «Στα 'λεγα» μοιάζει να της λέει. Το σούσουρο δεν κρατά πολύ, όλοι πειθαρχούν αμέσως στην εντολή «σιωπή».

Τη σκυτάλη παίρνει ο φιλόλογος Νικόλαος Λεμοντζής. «Στην τουρκοκρατία πολλοί αλλαξοπιστούσαν από φόβο», λέει. «Ενας μοναχός προσπάθησε να αντιστρέψει τα πράγματα. Και δεν ήταν άλλος - παύση- από τον... Κοσμά τον Αιτωλό!» προσθέτει ξεσηκώνοντας νέα χειροκροτήματα.

«Σαν από Θεό σταλμένο γεννήθηκε το κίνημα της Χρυσής Αυγής», λέει ο Νίκος Μιχαλολιάκος, κλείνοντας την εκδήλωση. «Ας έρθουν όλοι εδώ να ακούσουν αλήθειες. Εχουν λυσσάξει γιατί πλέον παίζουμε μπάλα στην έδρα τους. Είμαστε το νέο κρυφό σχολειό».

Εξω από την είσοδο του ξενοδοχείου, το μαύρο σμήνος έχει πυκνώσει. Στους γύρω δρόμους, ησυχία.»