11 Μαρτίου 2013

Εντυπωσιακή αύξηση στις εισπράξεις φόρων το Φεβρουάριο... μετά τις απειλές για κατασχέσεις...

Έκπληξη αλλά και… προβληματισμό προκαλούν στο υπουργείο Οικονομικών οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για εκτίναξη των εισπράξεων φόρων από τις ΔΟΥ που ήταν κατά 67% περισσότερες από τον μηνιαίο στόχο τον Ιανουάριο και 20%-30% τον Φεβρουάριο.


Το «φαινόμενο» που... χρήζει παρακολούθησης, αποκάλυψαν τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων και πιθανότατα θα αποτυπώνονται στα προσωρινά στοιχεία α΄διμήνου για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία θα ανακοινώσει στις 16.00 το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «αποδεκατισμένες» από προσωπικό εφορίες εμφάνισαν εντυπωσιακή άνοδο εισπράξεων, καθώς τα φορολογικά έσοδα (φόροι εισοδήματος κλπ) αυξήθηκαν κατά 21,5% τον Φεβρουάριο και συνολικά κατά 15,2% στο δίμηνο. Η τάση αυτή μετριάστηκε αισθητά όμως από την πτώση εσόδων από ΦΠΑ και Τελωνεία και η οποία αντανακλά την πτώση της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά.

Προς το παρόν, ούτε οι ίδιες οι υπηρεσίες δεν μπορούσαν να δώσουν σαφή εξήγηση για τη μεταστροφή της πορείας των εσόδων. Από μια πρώτη ανάγνωση όμως, διαφαίνεται πως ότι οι πολίτες έσπευσαν να πληρώσουν όπως-όπως τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους υπό το φόβο κατασχέσεων, διώξεων και απειλών μέσω ειδοποιητηρίων και δηλώσεων που «εξαπολύθηκαν» στους οφειλέτες από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά.

Εντύπωση προκαλεί και η πολύ καλή πορεία εισπράξεων από «μικρές» ΔΟΥ, ενώ τον μέσο όρο «ρίχνουν» οι μεγάλες (ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και κάποιες ΦΑΕ) κάτι που επιβεβαιώνει την εκτίμηση που απορρέει από παλαιότερα στοιχεία εισπράξεων ότι «οι οικονομικά αδύναμοι πληρώνουν ενώ οι «ισχυροί όχι».