20 Μαρτίου 2013

Ρωσικά ΜΜΕ: "Η Κύπρος ίσως αναγκαστεί σε ξεπούλημα"... Δεν πειράζει! Αυτό είναι καλό ξεπούλημα

«Η Κύπρος ίσως αναγκασθεί να προβεί σε ξεπούλημα μερικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε ξένους επενδυτές, εάν η χώρα αποτύχει να συμφωνήσει με το Eurogroup, μια σύμβαση διάσωσης» γράφει η εφημερίδα «Βέντομοστ» στη σημερινή της έκδοση.


«Η Ρωσία αναμένει προσοδοφόρες προτάσεις από τη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης» συνεχίζει το άρθρο.

Σύμφωνα με το πρακτορέιο «Ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται από την Τρίτη στη Μόσχα για συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται ότι θα εστιάσουν στις συνθήκες, κάτω από τις οποίες η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει την Κύπρο να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα».

Αναφέρονται μάλιστα στο σενάριο «η Ρωσία να σκεφθεί να επεκτείνει το δάνειο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για περίοδο πέντε ετών».

Το πρακτορείο αναφέρει ότι «η Ρωσία χορήγησε στην Κύπρο ένα δάνειο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011 με το χαμηλότερο από τα επίπεδα της αγοράς επιτόκιο του 4,5%, προκειμένου να βοηθήσει το κράτος - μέλος της ευρωζώνης να εξυπηρετήσει το χρέος του, ενώ η Κύπρος, το 2012, ζήτησε από τη Ρωσία ένα νέο δάνειο 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει μερικώς το δημοσιονομικό του έλλειμμα».

Όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση του πρακτορείου, «διαβουλεύσεις θα γίνουν τώρα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να εξευρεθεί άλλη λύση στην κρίση, η οποία -όπως πολλοί φοβούνται- θα μπορούσε να οδηγήσει το κράτος του 1,1 εκατομμυρίου να κατρακυλήσει εκτός ευρωζώνης».

Το άρθρο αναφέρεται στο περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης που απορρίφθηκε από τη Βουλή, λέγοντας πως «αυτά τα σχέδια προκάλεσαν μια θυμωμένη ανταπόκριση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «άδικη, μη επαγγελματική και επικίνδυνη».

Σύμφωνα μάλιστα με το Ρώσο Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ το μέτρο ισοδυναμεί με «μια κατάσχεση σε κάποιου άλλου χρήματα».