03 Μαρτίου 2013

Υπόσχεση και για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα από την Κίνα (βίντεο)

Την επιθυμία της χώρας του να κάνει κι άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα εξέφρασε ο Κινέζος πρεσβευτής, κ. Κι Γουέν, σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της κινεζικής εταιρείας διαμετακομιστικού εμπορίου Cosco και της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Hewlett-Packard για τη μεταφορά των προϊόντων της δεύτερης στη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη, μέσω του λιμανιού του Πειραιά και του σιδηροδρομικού δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο Κινέζος πρέσβης έκανε μάλιστα ακόμα και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να γελάσει, όταν, σε σπαστά ελληνικά, παρομοίασε τη συνεργασία αυτή με «παιδί του Πειραιά, από το τραγούδι της Μελίνας Μερκούρη», όπως χαρακτηριστικά είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα ήθελε οι συνεργασίες αυτές να γίνουν... «και δύο και τρία και τέσσερα παιδιά».

 

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, κ. Ντάνιελ Σμιθ, τόνισε στις δηλώσεις του: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η ψήφος εμπιστοσύνης της HP στην Ελλάδα θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ενώ θα στείλει κι ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες εταιρείες, για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη μου επιθυμία να ακολουθήσουν κι άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα από αμερικανικές και διεθνείς εταιρείες».

 

Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για δυναμική συνεργασία, που συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας: «Ενημερώθηκα μαζί με τους άλλους καλεσμένους για την πρόοδο αυτών των επενδύσεων, παρά τις συνθήκες ύφεσης που επικρατούν στον τόπο και για τα μελλοντικά σχέδια της Cosco, που θωρακίζουν τις επενδύσεις και που χτίζουν μια νέα δυναμική στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων, εδραιώνοντας έτσι τον Πειραιά στο διεθνή χάρτη, σφραγίζοντας έτσι τη δύναμη και τη θέση του Πειραιά στο διεθνή χάρτη των παγκοσμίων μεταφορών. Τέτοιες επενδύσεις βοηθούν τον τόπο μας στην αντιμετώπιση της ανεργίας, που παραμένει, όπως ξέρετε και το ξαναλέω, πρώτη στην ατζέντα της κυβέρνησης».

«Δεν υπάρχουν για την ανεργία μαγικές λύσεις» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Μόνο δυναμικές συνεργασίες, δυναμικές κινήσεις, όπως η σημερινή, προς όφελος της κοινωνίας μας. Κινήσεις που προσφέρουν και την ψήφο εμπιστοσύνης που κατακτά σταθερά η ελληνική οικονομία πλέον. Θέλω να ευχαριστήσω και τις δύο αυτές εταιρείες, οι οποίες, με αυτή τη δυναμική κίνηση και με αυτή τη σημερινή υπογραφή, θα συμβολίσουν μια νέα αρχή για τον Πειραιά, μια νέα αρχή για την ελληνική οικονομία και μια απόδειξη ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τον τρόπο που εμείς οι Έλληνες ξέρουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάμε, δίνοντας το δικαίωμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας κυρίως στα νέα τα παιδιά. Που αυτά έχουν να κερδίσουν από τις υπογραφές που σήμερα θα μπουν, για να κλείσει αυτή η τόσο σημαντική συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών παγκόσμιων κολοσσών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε με την ολοκλήρωση της γραμμής του Ικονίου, το οποίο συνδέει το λιμάνι με σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ευρώπης, γεγονός που θα καταστήσει δυνατή τη δημιουργία της απαραίτητης μεταφορικής αλυσίδας από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.