27 Μαρτίου 2013

Eπίσκεψη Αναστασιάδη στο Ισραήλ για το φυσικό αέριο

Επίσκεψη στο Ισραήλ για να συζητηθούν τα ενεργειακά ζητήματα θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε: «Συζητήσαμε τα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια που είναι αυτά των υδρογονανθράκων. Εξηγήσαμε στον Πρόεδρο το πού βρισκόμαστε, τα χρονοδιαγράμματα, και θα τα δούμε όλα αυτά υπεύθυνα για να προχωρήσουν όσο το συντομότερο γίνεται αλλά πάντοτε με προσεκτικές κινήσεις και με υπευθυνότητα».

Ερωτηθείς για το τι προγραμματίζει η Κυβέρνηση σε σχέση με το φυσικό αέριο μετά και τις εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «ο Πρόεδρος προγραμματίζει επίσκεψη στο Ισραήλ και ένα από τα πιο ουσιαστικά θέματα που θα συζητήσουμε είναι η συνεργασία με το Ισραήλ σε ενεργειακά θέματα».

Σε ερώτηση αν η Κύπρος είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αρνητικές κινήσεις, λόγω της σχέσης Ισραήλ-Τουρκίας, ο Υπουργός τόνισε ότι « είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι και ευθυγραμμισμένοι με το Υπουργείο Εξωτερικών. Έγιναν συσκέψεις τις προηγούμενες μέρες ακριβώς για αυτό το θέμα. Σας διαβεβαιώνω ότι παρακολουθούμε την κατάσταση και θα κινηθούμε και εμείς από την πλευρά μας για να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους».

Ερωτηθείς για το αν παραμένει ανοικτός και ο «δίαυλος» με τη Ρωσία, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «ήμουν στη Μόσχα την περασμένη βδομάδα για τα θέματα του Τουρισμού, αλλά ταυτόχρονα στηρίξαμε την προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών για να επέλθει κάποια συμφωνία. Οι Ρώσοι έδειξαν ενδιαφέρον, δεν μπορούσε όμως να μετουσιωθεί αυτό σε κάποια βοήθεια, οπότε αφήσαμε αυτό το θέμα για το άμεσο μέλλον».

Κληθείς να πει αν η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα γίνει το διάστημα μεταξύ Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένη να γίνει, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «είναι προγραμματισμένη για το τρίτο τρίμηνο και παραμένει ως έχει».