21 Μαρτίου 2013

Εικόνα καφενείου δίνει η Κύπρος-Eurogroup σε Κύπρο: Αυτό δεν είναι σχέδιο, περιμένουμε κάτι καλύτερο

Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο προσήλθε η Κύπρος στο EUROGROUP, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, με την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούν τις κυπριακές Αρχές να παρουσιάσουν νέο σχέδιο το συντομότερο δυνατόν.


«Παρατείνεται το θρίλερ» παραδέχονται υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, καθώς από την ανακοίνωση προκύπτει ότι η συνεννόηση δεν θα γίνει απευθείας με τη κυπριακή κυβέρνηση αλλά μόνο εφόσον η Τρόικα περάσει από κόσκινο το νέο σχέδιο της Λευκωσίας, το οποίο συν τοις άλλοις θα πρέπει να κινείται πάνω στους άξονες της προηγούμενης απόφασης του EUROGROUP, δηλαδή να προβλέπει και κούρεμα καταθέσεων.

Από εκεί και πέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επαναλαμβάνουν ότι θα πρέπει να μείνουν ανέγγιχτες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Ποιά νομοσχέδια κατατέθηκαν στη Βουλή

Την ίδια ώρα στην Κύπρο μετά από την πολύωρη συνεδρίαση στο προεδρικό Μέγαρο του Νίκου Αναστασιάδη με τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους διοικητές των τραπεζών κατατέθηκαν στην περικυκλωμένη από χιλιάδες πολίτες Βουλή και τα εννέα νομοσχέδια με τα οποία φιλοδοξείται να ξεπεραστεί η κρίση.

Το πρώτο και βασικότερο προβλέπει την ίδρυση ενός εθνικού ταμείου αλληλεγγύης και το δεύτερο επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε παρόμοιες περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, η τράπεζα διαχωρίζεται σε καλή μέσω της οποίας διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και σε κακή - ενδιάμεση η οποία θα αναλάβει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστήριξε ότι με την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και τον διαχωρισμό από της σε καλή και κακή τράπεζα, 361.000 καταθέτες διασφαλίζουν το 100% των καταθέσεων τους.

Επίσης, κατατέθηκε το νομοσχέδιο που αποκαλείται «ο περί της επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, νόμος του 2013» και προνοεί, ότι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η και δημόσιας ασφάλειας, γίνεται ανάθεση εξουσιών στον υπουργό ή τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας για την λήψη και επιβολή προσωρινών περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων, περιορισμού και στην διακίνηση κεφαλαίων.

Στη Βουλή έχει κατατεθεί επίσης και νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ο περί ίδρυσης ταμείου αλληλεγγύης νόμος του 2013»

Τα εισοδήματα του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης

Τα εισοδήματα του Ταμείου, τα οποία θα προέρχονται από:

•Εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

•Ομόλογα –χρεόγραφα, ή αξιόγραφα και διάθεση μετοχών, ομολόγων –χρεογράφων, αξιογράφων, ή και άλλων τίτλων αξιών, οποιασδήποτε εταιρείας, ή, άλλη νομικού προσώπου

• Δωρεές ή και εισφορές

Το μερίδιο εσόδων της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα καθορίζονται με διάταγμα που θα εκδίδει το Υπουργικό Συμβούλιο

Σκοπός του Ταμείου θα είναι η χρηματοδότηση, ενίσχυση, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Τα νομοσχέδια θα συζητηθούν στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής.

iefimerida.gr