07 Μαρτίου 2013

Kατεβαίνουν οι διακόπτες για το ιντερνετικό στοίχημα-7 δις το χρόνο και το κράτος δεν εισπράττει τίποτα

Βγαίνει –και επισήμως– η πρίζα για δεκάδες εταιρείες που προσφέρουν χωρίς άδεια στοιχηματικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα. Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) δημοσιοποίησε σχέδιο απόφασης που αφορά τα online τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα, απόφαση η οποία και θα τεθεί σε ισχύ ένα μήνα μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Με την απόφασή της η αρχή ρυθμίζει θέματα τα οποία «διέπονται από τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων ως προς την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, οι οποίες επιβάλλονται στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που διεξάγονται μέσω του διαδικτύου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια», δηλώνεται ρητά πως απαγορεύεται η δημιουργία και η λειτουργία ιστοτόπων διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου από μη κατόχους άδειας.

Mε την ίδια απόφαση απαγορεύεται στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) να επιτρέπουν την πρόσβαση σε παράνομους παρόχους τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου και σε sites που βρίσκονται στη black list της ΕΕΕΠ, σε τράπεζες και ιδρύματα πληρωμών να πραγματοποιούν πληρωμές για συμμετοχή ή για απόδοση κερδών στους λογαριασμούς που τηρούν παράνομοι πάροχοι τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, καθώς και η διαφήμιση των τελευταίων. Όπως ορίζεται, η διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια καθώς και η συμμετοχή των παικτών σε αυτά, θα αποτελούν ποινικά αδικήματα, ενώ προβλέπονται βαρύτατες χρηματικές ποινές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Ευγένιος Γιαννακόπουλος μιλώντας προ διμήνου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εκτίμησε ότι τα συνολικά έσοδα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον παράνομο τζόγο αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ, από τα οποία το ελληνικό δημόσιο δεν εισπράττει τίποτα. Το κομμάτι του ιντερνετικού στοιχήματος παρά την πτώση των τζίρων, συνεχίζει να αποσπά ένα σημαντικά μεγάλο μέρος της εγχώριας πίτας.

Τα μέτρα σχετίζονται τόσο με την πρόθεση του κράτους να ρυθμίσει την εγχώρια αγορά τυχερών παιχνιδιών μέσω νέων αδειοδοτήσεων, όσο και με τα σχέδια του ΟΠΑΠ να επεκτείνει (βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί με το ελληνικό δημόσιο) την δραστηριότητά του στο διαδίκτυο. Βέβαια, αν και έχει ανακοινωθεί σχεδόν εδώ και ένα χρόνο η πρόθεση αυτή –με στρατηγικό συνεργάτη την G2– το πλάνο βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο συζητήσεων.

Στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης, η ΕΕΕΠ ενισχύεται με υπερεξουσίες προκειμένου να ελέγχει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Όπως προβλέπεται σε σχετικό σχέδιο νόμου, η αρχή αποκτά τη δυνατότητα να συστήσει Σώμα Ελεγκτών Παιγνίων και μεικτά κλιμάκια με άλλες δημόσιες υπηρεσίες για τον έντοπισμό παραβατών, ενώ κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αποχώρησαν

Συμμορφούμενοι, πάντως, στις επιταγές της Επιτροπής, σειρά παρόχων τυχερών παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου, που δεν μετείχε στη διαδικασία προσωρινής αδειοδότησης, έχει ήδη σταματήσει να προσφέρει υπηρεσίες στην ελληνική αγορά. Μεταξύ αυτών, η Betfair Group, η William Hill και άλλες γνωστές εταιρείες του χώρου.

Η αναστολή των δραστηριοτήτων τους δεν έγινε χωρίς αντιδράσεις. Η RGA, η μεγαλύτερη ένωση επιχειρήσεων διαδικτυακού στοιχηματισμού παγκοσμίως, έχει κινηθεί νομικά κατά της Ελλάδας για τους «περιορισμούς που επιβάλλει ο πρόσφατος νόμος για τη ρύθμιση της αγοράς του διαδικτυακού στοιχήματος». Οι ιντερνετικοί πάροχοι υποστηρίζουν πως εξαιτίας της υπεροχής των νόμων της Ε.Ε, στην περίπτωση που πάροχοι από άλλα κράτη-μέλη, δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν εθνική άδεια, υπό τους συμβατούς νόμους της Ε.Ε., δεν μπορούν να δεχθούν κυρώσεις.

Ζητούμενο, τέλος, είναι, τι θα συμβεί με τις εταιρείες στις οποίες χορηγήθηκε προσωρινή άδεια δραστηριοποίησης στην εγχώρια διαδικτυακή αγορά τυχερών παιχνιδιών, στο πλαίσιο του νόμου 4002/2011.

Ν. Χρυσικόπουλος



Πηγή:www.capital.gr