14 Μαρτίου 2013

Δημοσκόπηση Public Issue: 1% μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ – Χάνει έδαφος η Χρυσή Αυγή

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 44% στην παράσταση νίκης έναντι της Νέας Δημοκρατίας που συγκεντρώνει 41%, καταγράφει το βαρόμετρο της Public Issue για το μήνα Μάρτιο. Πέφτουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, βελτιώνεται η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα.


Σημαντική άνοδο καταγράφει η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα καθώς το μήνα Μάρτιο το ποσοστό του φτάνει το 44% έναντι 37% τον προηγούμενο μήνα. Πρώτος σε δημοτικότητα παραμένει ο Φώτης Κουβέλης με ποσοστό 46%. Ο Πρωθυπουργός συγκεντρώνει ποσοστό 43% και ακολουθούν ο Πάνος Καμμένος (34%), η Αλέκα Παπαρήγα (30%) ενώ αξιόλογη πτώση καταγράφει το ποσοστό του Ν. Μιχαλολιάκου στο 13% από 18%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς (44%) ενώ αρκετά πίσω βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 27%.

Καλύτερη κυβέρνηση, σύμφωνα με το 39% των ερωτηθέντων, είναι η σημερινή τριτοκομματική, ενώ το 25% απαντά τον ΣΥΡΙΖΑ και το 31% καμία.

Εκλογική επιρροή

Αναλυτικά, στο μέτωπο της εκλογικής επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την πρώτη θέση την οποία είχε καταλάβει στο Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, αυξάνοντας το ποσοστό του στο 29,5% (+0,5) και διευρύνοντας τη διαφορά του συγκριτικά με τη Νέα Δημοκρατία (28,5%) στη 1 ποσοστιαία μονάδα.

Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 10%, υφιστάμενη ωστόσο απώλεια 1,5 μονάδων σε σχέση με το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, οπότε βρισκόταν στο 11,5%.

Σε μονοψήφιο επίπεδο επιρροής παραμένουν όλες οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές παρατάξεις, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να βρίσκονται στάσιμοι στο 8%, το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει οριακή άνοδο 0,5 μονάδων, "σκαρφαλώνοντας" στο 7,5%, τη ΔΗΜΑΡ να ακολουθεί «ακινητοποιημένη» στο 6%, και το ΚΚΕ να κατατάσσεται τελευταίο με επιρροή της τάξης του 5,5%.

Στην πρώτη θέση στη λαοφιλία των κομμάτων «συγκατοικούν» πλέον η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ (41% θετική γνώμη), με τη Δημοκρατική Αριστερά ωστόσο να υποχωρεί κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τη θέση του κατά 4 μονάδες.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ΝΔ, με ποσοστό 40%. Ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με 33% (+1 μονάδα σε σχέση με τον Φεβρουάριο), το ΚΚΕ με 25% (-3 μονάδες), το ΠΑΣΟΚ με 21% (-4 μονάδες), και ουραγός η Χρυσή Αυγή με 11% (-6 μονάδες).

Τέλος η θετική γνώμη για το ευρώ καταγράφει σημαντική πτώση σε σχέση με τον Φεβρουάριο Μόλις το 59% έχει θετική άποψη για το νόμισμα ενώ τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 70%.