05 Απριλίου 2013

Σόιμπλε: Μοναδική περίπτωση η Κύπρος – ιδέα Λευκωσίας η φορολόγηση κάτω 100.000

Η φορολόγηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ που τηρούνταν στις κυπριακές τράπεζες δεν ήταν πρόταση της Γερμανίας, αλλά της Λευκωσίας, επανέλαβε την Πέμπτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας παράλληλα πως το σχέδιο που επελέγη για την διάσωση της Κύπρου δεν αποτελεί πρότυπο για άλλες χώρες.


Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο προέβλεπε την δασμολόγηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 6,75% και αυτών άνω των 100.000 με 9,9%. Ο κ. Σόιμπλε έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η ιδέα της φορολόγησης ήταν ιδέα της κυπριακής κυβέρνησης.

«Δεν ήταν δική μας ιδέα να θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά μια πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης. Θα ήθελα για ακόμα μία φορά να τονίσω ότι η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση που δεν είναι συγκρίσιμη με καμία άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Der Ηandelsblatt».

Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις αποταμιεύσεις έως 100.000 ευρώ, οι οποίες είναι εγγυημένες από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ευρωπαϊκή κατευθυντήρια γραμμή για τις καταθέσεις και η εγγύηση για τα ποσά ως 100.000 ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε λιτά ο κ. Σόιμπλε.

Παρά ταύτα λίγες ημέρες αργότερα το Eurogroup εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας τασσόταν κατά της φορολόγησης των αποταμιεύσεων κάτω του εγγυημένου ορίου, κάτι το οποία υιοθετήθηκε στην τελική συμφωνία για τη διάσωση της Μεγαλονήσου.

Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε έπειτα από δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε πως η φορολόγηση των μεγαλοκαταθετών μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός νέου μοντέλου για τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων στη Γηραιά Ήπειρο.

Πηγή: http://www.skai.gr