19 Απριλίου 2013

Κάτω του 3% οι αυξήσεις της ΔΕΗ από 1ης Μαΐου


Κάτω από 3% μεσοσταθμικά -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- θα είναι οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) που θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου 2013.


Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης θα επιβληθεί και πάλι στις καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες/4μηνο, ενώ για τη μέση οικιακή κατανάλωση (1.500 – 2.000 κιλοβατώρες/4μηνο) η αύξηση θα είναι «ανεπαίσθητη».

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 ισχύουν νέα αυξημένα, κατά 8,8% μεσοσταθμικά, τιμολόγια της ΔΕΗ. Μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας είναι οι αυξήσεις στις τιμές ρεύματος να επιβληθούν σε τρεις δόσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2013: Η πρώτη από 1/1, η δεύτερη από 1/5 και η τρίτη από 1/7/2013.

Απελευθέρωση

Πρέπει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουλίου απελευθερώνονται πλήρως και τα τιμολόγια ρεύματος στη χαμηλή τάση, καθώς στη μέση και υψηλή τάση έχουν ήδη απελευθερωθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει πλέον στη διαμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ και η ΡΑΕ θα είναι ο μόνος ρυθμιστής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ απέστειλε από την περασμένη Τετάρτη την πρότασή της για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος του Μαΐου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με βάση τα κόστη που είχε μέχρι και τα τέλη Μαρτίου και τις κοστολογικές προβλέψεις της για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η Ρυθμιστική Αρχή, αφού εξετάσει την πρόταση της ΔΕΗ, θα αποστείλει την εισήγησή της στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασιστεί το ύψος των νέων αυξήσεων από την 1η Μαΐου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι της τάξης του 2,6%.

Κόστος παραγωγής

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των νέων αυξήσεων, πάντως, παίζει και η απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης που θα επιβάρυνε με μεγαλύτερο κόστος τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μέσω της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για αγορά δικαιωμάτων ρύπων για τη ΔΕΗ μειώνεται σημαντικά, αφού από τα 7 ευρώ/τόνο που είχε αρχικά προϋπολογίσει το κόστος της η Επιχείρηση, η τιμή του δικαιώματος έχει υποχωρήσει κάτω από τα 3 ευρώ/τόνο, μετά την ανακοίνωση της απόρριψης από το Ευρωκοινοβούλιο.

Η ΔΕΗ είχε προϋπολογίσει ότι η συνολική επιβάρυνση, συνεπεία της εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας που επιβάλλει την αγορά των απαιτούμενων δικαιωμάτων ρύπων, θα ήταν 300 εκατ. ευρώ, για το 2013, με τιμή στα 7 ευρώ/τόνο. Με τιμή όμως κάτω από τα 3 ευρώ/τόνο, το κόστος για την Επιχείρηση αναμένεται να πέσει τουλάχιστον κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ. Προκύπτει, δηλαδή, μείωση κόστους για το 2013, η οποία λογικά πρέπει να «περάσει» στις νέες αναπροσαρμογές των τιμολογίων της Επιχείρησης.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε ωστόσο χθες στη Βουλή ότι από την αύξηση στα τιμολόγια από την 1η Ιανουαρίου 2013 αντιστοιχεί αύξηση στα έσοδα της Επιχείρησης της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, τη στιγμή όμως που η Εταιρία έχει αύξηση κόστους κατά 1,3 δισ. σε σχέση με το 2012. Καθίσταται σαφές ότι, παρά τη μείωση του κόστους για αγορά δικαιωμάτων ρύπων και την αύξηση στην τιμή ρεύματος, δεν καλύπτεται η συνολική αύξηση του κόστους της ΔΕΗ, γεγονός που καταδεικνύει πως οι επόμενες αναπροσαρμογές των τιμολογίων θα περιέχουν αυξήσεις.

Εξάλλου, ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, δήλωσε την περασμένη Τρίτη στο συνέδριο του Economist ότι «δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ σε κάποιο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, θα έλεγα μάλλον χαμηλά, γιατί τουλάχιστον αυτό που έχουμε επιτύχει σε αυτό το διάστημα είναι να γίνει ομαλά η μετάβαση στην απελευθέρωση των τιμολογίων».

Ισχύουσες τιμές ρεύματος από 1ης/1/2013

Κατανάλωση Τιμή kwh2013 Τιμή kwh 2012 Αύξηση

0 – 800 kwh 0,07793 0,05625 38,5%

801 – 2.000 kwh 0,09460 0,07850 20,5%

Ανω 2.000 kwh 0,10252 0,09155 11,98%

Το πάγιο για μονοφασική παροχή διαμορφώνεται στα 5,30 ευρώ/4μηνο από 1,52 ευρώ/4μηνο το 2012, ενώ για τριφασική στα 8,58 ευρώ/4μηνο από 4,80 για τις μικρές καταναλώσεις και 9,20 ευρώ/4μηνο για τις καταναλώσεις πάνω από 800 kwh που ίσχυαν το 2012.

Ανάσα το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Δεδομένου ότι οι αυξήσεις που επιβάλλονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ επιβαρύνουν περισσότερο τους μικρούς οικιακούς καταναλωτές, η κυβέρνηση επιδιώκει να τους στρέψει να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που είναι μειωμένο έως και 42% σε σχέση με τα βασικά τιμολόγια της Επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του ΚΟΤ ξεκίνησε από 1ης/1/2011 και παρέχεται για την προστασία των ευπαθών ομάδων καταναλωτών και πιο συγκεκριμένα για άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνους, μακροχρόνια ανέργους, ΑμεΑ και άτομα που χρήζουν ενεργοβόρου μηχανικής υποστήριξης. Από τις αρχές του 2013 διευρύνθηκαν τα ανώτερα όρια της τετραμηνιαίας κατανάλωσης ανά κατηγορία ευπαθούς ομάδας και πλέον η έκπτωση παρέχεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, σύμφωνα με τα όρια της κάθε κατηγορίας. Το τιμολόγιο αυτό παρέχεται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ΚΟΤ εφαρμόζεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης εφόσον:

1. Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου.

2. Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του/της συζύγου.

3. Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200 kWh (κιλοβατώρες) ανά τετράμηνο.

4. Η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου (1.500 kWh ή 1.700 kWh). Στα όρια κατανάλωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.

Μιχάλης Μυγιάκης, στον “Ελεύθερο Τύπο”