05 Απριλίου 2013

Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ από Gazprom στην πρώην Γιουγκοσλαβία

Την επέκταση δραστηριότητας της Σερβικής Βιομηχανίας Πετρελαίου (NIS), θυγατρικής της Gazprom, σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κίριλ Κραφτσένκο.

Όπως είπε, η NIS θα επενδύσει τα επόμενα χρόνια πάνω από 3 δισ. ευρώ, με ταχύτητα που θα εκπλήξει πολλούς, ενώ δεσμεύθηκε πως η Gazprom θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την περιοχή να αναπτυχθεί και να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, θα χρειαστεί πολύ δουλειά, αλλά υπάρχει τόση ικανότητα στην περιοχή, που την κάνει ιδανική για μελλοντική ανάπτυξη», είπε.

Ο ίδιος σημείωσε πως το δίκτυο επιχειρήσεων της ΝIS συνεχίζει να εξαπλώνεται στις χώρες της περιοχής, μέσω της αναζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δημοκρατία της Σέρπσκα (RS) και την κατασκευή ενός δικτύου πρατηρίων καυσίμου σε ολόκληρη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ερωτηθείς για το εάν η Ρωσία επιθυμεί τη μεγέθυνση της ΕΕ (σσ με την προσθήκη της Σερβίας), ο κ. Κραφτσένκο τόνισε πως «υπάρχει μια επίσημη στρατηγική της NIS, η οποία έχει εγκριθεί από όλους τους μετόχους, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, και αυτή η στρατηγική μας δεσμεύει στο να παρέχουμε τη μέγιστη βοήθεια για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ».

«Γεωγραφικά, είναι σαφές ότι η Σερβία αποτελεί μέρος της Ευρώπης και είναι προφανές πως έχει  σχέσεις και με άλλες χώρες. Πολιτισμικά η Σερβία είναι κοντά στη Ρωσία, αλλά παράλληλα χτίζει εποικοδομητικές σχέσεις με χώρες όπως η Κίνη, οι ΗΠΑ και χώρες της Μέσης Ανατολής», συμπλήρωσε.
Πηγή b92.net